PRIJEM U AMBASADI NEMAČKE POVODOM GEJ PARADE: Evropa posvećena ujedinjenosti u raznolikosti! Srećan vam Prajd!
Foto: Printskrin: webtv.un.org

pridružiće se paradi

PRIJEM U AMBASADI NEMAČKE POVODOM GEJ PARADE: Evropa posvećena ujedinjenosti u raznolikosti! Srećan vam Prajd!

Kako je istakao, Evropa se zalaže za slobodu, poštovanje, toleranciju bez obzira na seksualnu orijentaciju, kulturu, etičku pripadnost

Objavljeno:

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib priredio je prijem povodom održavanja Parade ponosa u Beogradu, kojem je prisustvovao zamenik ministra spoljnih poslova te zemlje Mihael Rot.

Rot, koji je državni ministar za Evropu u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova poručio je u obraćanju zvanicama da je Evropa posvećena ujedinjenosti u raznolikosti.

On je izrazio veliku zabrinutost zbog aktuelne situacije u Evropi koja se, kako je ocenio, suočava sa usponom nacionalizma i populizma i gde postoje političari koji žele da izgrade nove ograde i granice i koji nisu posvećeni evropskim vrednostima.

- Želim da vas ohrabrim da pruzmete veću odgovornost. Demokratiji su potrebne demokrate, ne samo deklarativno već svakodnevno. Zaista je važno da branimo ljudska prava. Ne borimo se za prava LGBT populacije. LGBT prava su ljudska prava - rekao je Rot u obraćanju zvanicama.

Kako je istakao, Evropa se zalaže za slobodu, poštovanje, toleranciju bez obzira na seksualnu orijentaciju, kulturu, etičku pripadnost.

On je rekao da se na primeru Zapadnog Balkana vidi da je multikulturalizam, saradnja izmedju različitih nacija i religija moguća.

- Nadam se da će EU članice i institucije moći da izraze snažnu podršku ne samo aktivistima već ljudima koji žele da se pridruže EU. EU nije samo jedinstveno tržište, već unija zajedničkih vrednosti. Otvoreni smo za različite kulture, nacije, vere - rekao je Rot.

- Želim vam srećan Prajd, rekao je Rot koji je najavio da će danas učestvovati na Paradi Ponosa u Beogradu.

Ambasador Šib, koje je nedavno stupio na dužnost, iskazao je veliku podršku održavanju Parade ponosa u Beogradu, kao i pripadnicima LGBT populacije.

On je ukazao na značaj usvajanja Zakona o registraciji istopolnih zajednica, što je jedan od zahteva ovogodišnje Nedelje ponosa.

Takav zakon, napomenuo je on, usvojen je u Nemačkoj prošle godine uz velike teškoće.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa rekao je da je ove sedmice organizovano 60 različitih dogadjaja u okviru Nedelje ponosa.

Prijemu u rezidenciji nemačkog ambasadora su prisustvovali predstavnici LGBT zajednice, pojedinih medija, zaštitnik gradjana Zoran Pašalić.

Bonus video:

Espreso intervju - Branislav Nedimović

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.