Vučić: Slobodan Milošević je bio veliki lider!
Foto: Filip Plavčić

vučić na kosovu

Vučić: Slobodan Milošević je bio veliki lider!

Predsednik je rekao kako su Srbi kao nacija imali velike iluzije o sebi i drugima podsećajući okupljene na skup Slobodana Miloševića na Gazimestanu.

Objavljeno: 17:30h

Aleksandar Vučić se danas obratio Srbima u Mitrovici, a u svom govoru pomenuo je i Slobodana Miloševića.

- Ideja je da sačuvamo naš narod. Ideja je da čuvamo mir i pokušamo, bar pokušamo, da uspostavljamo mostove poverenja prema Albancima, da težimo dogovoru čak i kada znamo da je gotovo nemoguć, jer sve drugo vodi nas u ambis i u katastrofu- istakao je Vučić na skupu u Mitrovici.

Vučić je na početku govora istaknuo kako je mnogo puta boravio na Kosovu ističući kako razume kroz „kakvu muku i čemer, svakoga dana prolazite“.

Predsednik je rekao kako su Srbi kao nacija imali velike iluzije o sebi i drugima podsećajući okupljene na skup Slobodana Miloševića na Gazimestanu.

-I pre skoro trideset godina, nedaleko odavde, stotine hiljada ljudi, a Slobodan Milošević je tada bio dovoljno velik da ih u tom broju okupi, na Gazimestanu, dočekalo je kraj njegovog govora, čuvenog ili nečuvenog, zavisi od toga ko ga i zašto tumači, sećate li se kako?

Pevali su. I to su pevali, horski, sve te stotine hiljada, pevali su sa verom i ubeđenjem, pevali su zaneseni i ponosni, onu poznatu - “Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala”.

Tri rata se pominju u toj pesmi. A onda smo ih imali još. Ne svojom, ali ne isključivo i tuđom krivicom. Zvanično i nezvanično, pomagali smo braći, Srbi su ginuli, za Knin, za Sarajevo, za Prištinu.

U Kninu se, danas, vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba pedeset puta manji od onoga koji je bio, u Prištini živi svega nekoliko Srba. Ne nekoliko hiljada, već nekoliko ljudi.

Nema nas više ni u Kosovu Polju gde je mnogo toga počelo - rekao je Vučić.

Vučić je poručio kako je Slobodan Milošević bio veliki lider koji je imao nerealne želje.

- I to ne zato što su Hrvati, Muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji od nas, već zbog toga što nismo razumeli poziciju Srbije i sveta, zbog toga što nismo shvatili da nismo sami u svetu i da se bez sveta ne može. Zbog toga što smo potcenjivali sve druge i što nismo uspeli da računamo. Zbog toga što smo uvek videli i slušali sebe, drugi nas nisu zanimali. Nismo bili sa realnošću ni u dosluhu.

Milošević je bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji. Ne zato što je on to želeo, već zato što želje nisu bile realne, a interese i težnje drugih naroda zanemarili smo i potcenili. I zbog toga smo platili najvišu i najtežu cenu- dodao je Vučić.

Vučić se u govoru osvrnuo i na odnos Srbije i NATO-a, porukom da Srbija „ljubomorno želi da čuva svoju nezavisnost i vojnu neutralnost.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.