KO JE MILIJARDER BEDŽET PACOLI? Vladar i finansijer iz senke, a svet je za njega čuo 1997. godine kada se oženio POZNATOM PEVAČICOM!
Foto: Profimedia

ministar spoljnih poslova

KO JE MILIJARDER BEDŽET PACOLI? Vladar i finansijer iz senke, a svet je za njega čuo 1997. godine kada se oženio POZNATOM PEVAČICOM!

Početkom '90-ih ministar spoljnih poslova samoproklamovane države Kosovo osnovao je građevinsku firmu "Mabetex"

Objavljeno:

Zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, inače je poznat i kao finansijer samoproklamovane "kosovske nezavisnosti".

On je svuda, njegovo prisustvo svakom značajnom događaju je neminovno, a javna i tajna politika, definitivno su njegov teren.

On je čovek koji se nikada nije dovodio u direktnu vezu sa sukobima na Kosovu, ali jeste sa finansiranjem OVK, kao i Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Iako je više poznat kao "vladar iz senke" i "finansijer iz senke", za Pacolija se u svetu čulo dva puta, i to 1997. godine kada se u Luganu oženio italijansko-albanskom pevačicom Anom Oksom (pravo ime Ilirijana Hodža), i to na spektakularan način, i početkom 1999. kada je, tada, švajcarka državna tužiteljka Karla Del Ponte upala u kancelariju njegove firme "Mabetex" u Luganu.

Akcijom protiv Pacolija, ona je postala poznata van granica Švajcarske – po zahtevu ruskog državnog tužioca Jurija Skuratova dve godine je istraživala da li je Pacoli davao mito ruskom predsedniku Borisu Jeljcinu i njegovim saradnicima, da li je prao novac za njih i da li su Jeljcinove ćerke koristile kreditne kartice njegove firme.

Međutim, posle dve godine, tačnije 2001. godine, švajcarsko tužilaštvo se izjasnilo da nije pronašlo nikakve dokaze protiv njega o nezakonitim radnjama, i da je istraga protiv njega završena. Iste godine Pacoli se razveo od Ane Okse.

A kako je krenuo poslovni uspeh Bedžeta Pacolija?

Početkom '90-ih ministar spoljnih poslova samoproklamovane države Kosovo osnovao je građevinsku firmu "Mabetex", čiji je promet već 1993. godine prešao milijardu dolara.

Ova firma uradila je mnogo poslova u Rusiji. Rekonstruisala je ruski parlament "Beli dom", Dumu, niz bolnica, škola, administrativnih zgrada, kuća za stanovanje, ali i, čak prema Pacolijevim rečima, "posao života" - rekonstrukciju predsedničke palate, čuveni Kremlj. Za godinu i po dana, tri hiljade radnika je radilo u tri smene na ovom poslu 1995. godine, a cena celog posla bila je milijardu i po dolara.

foto: Fonet

Ova suma govori koliko je bogatstvo stekao sadašnji ministar, biznismen Bedžet Pacoli. Prema nekoj okvirnoj proceni, samo firme koje se bave građevinarstvom ostvare godišnji promet u proseku 800 miliona dolara. A gde su tu drugi poslovi, hotelski lanci "Diamond Swiss Group" koji ima 9 hotela u Švajcarskoj, Rusiji, Kazahstanu, Singapuru, Maleziji i Kosovu, gde je tu i lanac robnih kuća, filmska i televizijska kompanija, menadžerska firma koja zastupa interese italijnskih i švajcarskih pevača, kablovska televizija u Švajcarskoj, nedeljnika na Kosovu, tekstilne firme u Moldaviji i Ukrajini.

Na Kosovu je već najveći preduzetnik. Uz hotel i robnu kuću, ima najveću firmu koj se bavi osiguranjem, kao i banku.

Mediji su pisali da živi u Luganu, iznad jezera, kao i da ulaz u vilu od 750 kvadrata sa zatvorenim bazenom i pogledom na Lugano, ukrašava skulptura jugoslovenskog vajara Dušana Džamonje.

Otac je dve odrasle ćerke, Selene i Abreše. Njihovim majkama, Austrijankom i Slovenkom, nikada se nije ženio, ali je priznao obe ćerke. Mediji pišu da ima kolekciju od sedamdesetak mercedesa i avion. Njegov hotel "Diamond Swiss" sa pet zvezdica je poslednji hotel koji su švajcarske vlasti dozvolile da se izgradi na Luganskom jezeru, jer više nema prostora.

foto: Profimedia

Pisalo se da se Pacoli dva puta sastao sa Miloševićem. Prvi put u martu 1998. na sastanku koji su organizovali Rusi. Pacoli je tada navodno upozorio Miloševića da će se dogoditi katastrofa ako nastavi svoju politiku. Tražio je da se prihvati realnost na Kosovu i dijalog sa Ibrahimom Rugovom i ostalim kosovskim liderim. Razgovor je trajao četiri sata.

foto: Beta

Pacoli je rođen 1951. u selu Marevci, 40 kilometara od Prištine. Ovo selo je struju, vodu i put dobilo tek pre 30-tak godina godine, i to je, naravno finansirao Pacoli.

Sa 17 godina je otišao u Hamburg kod ujaka, ali, pošto nije uspeo da ga nađe, preživljavao je od pranja sudova. Sam se školovao i 1970. se upisao na studije spoljne trgovine. Posle studija se vratio u Jugoslaviju da odluži vojsku u Titovoj gardi. Posle vojske se zaposlio u Austriji u firmi koja je proizvodila mašine za tekstil. Potom se preselio u Švajcarsku i formirao firmu preko koje je prodavao tekstilne mašine po celom svetu. I tako je krenuo da osvaruje posao za poslom.

foto: Kurir.rs

Poznato je takođe da je kroz svoje poslove upoznao Bila Klintona, Jeljcina, Putina, Helmuta Kola, Silvija Berluskonija, Žaka Širaka, Toni Blera i uz to naučio 12 jezika. Poznanstvo sa Jeljcinom traje još od 1979. godine, kada je Jeljcin bio direktor fabrike za proizvodnju vrata i prozora na Uralu, i družili su se. Kada je Jeljcin postao ministar bez portfelja i postao odgovoran za rad ministrstva građevine uveo je Pacolija u neke krugove i obezbedio neke poslove.

Bonus video:

Espreso intervju, Velja Ilić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.