MILO JE OD KLINTONA DOBIO 55 MILIONA! Dokumenti otkrili kako su SAD pomagale Crnu Goru devedesetih!
Foto: Profimedia

burna vremena

MILO JE OD KLINTONA DOBIO 55 MILIONA! Dokumenti otkrili kako su SAD pomagale Crnu Goru devedesetih!

Klitnon se i lično zahvalio Đukanoviću u govoru 21. juna 1999. godine

Objavljeno:

Iz dokumenata objavljenih na sajtu "Predsedničke biblioteke i muzeji Bila Klintona" može se zaklljučiti da je administracija ovog predsednika pružala je značajnu političku i finansijsku podršku crnogorskoj vlasti.

Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović distancirao od politike Slobodana Miloševića, vidi se u dokumentima.

Navodi se da je administracija bivšeg predsednika SAD samo 1999. godine Crnu Goru pomogla sa 55 miliona dolara.

- 20 miliona od toga je bila tehnička i humanitarna podrška, a 35 miliona platni bilans - precizirao je 9. decembra 1999. godine Džejms Dobins, specijalni savetnik predsednika i državne sekretarke za Kosovo i primenu Dejtonskog sporazuma.

Klitnon se i lično zahvalio Đukanoviću u govoru 21. juna 1999. godine:

- Želeo bih da se zahvalim takođe i predsedniku Crne Gore Đukanoviću, koji je večeras među nama, za sve što ste uradili da zaštitite demokratiju i toleranciju... Uz vašu pomoć, i stalan oprez, možemo jednom za svagda dokazati da su Evropa i sloboda sinonimi - rekao je Klinton.

Uoči početka bombardovanja NATO 1999, Klintonov savetnik za nacionalnu bezbednost Semjuel Berget je pripremio dokument koji se tiče vojnih operacija na Kosovu. U njemu je za tadašnju državnu sekretarku Medlin Olbrajt, koja se sa Đukanovićem sastala dva puta, bio namenjen deo o Crnoj Gori.

Bil Klinton
Bil Klinton foto: Reuters

Navodi se i da se Bela kuća trudila da o pitanju stabilnosti Crne Gore 2000. godine razgovara sa tadašnjim i sadašnjim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Mnoge zemlje G8, naročito naše NATO saveznice i mi sami, zabrinuti smo zbog napora Miloševića da destabilizuje region, ne samo Crnu Goru, nego mnogo šire. Zato očekujem da se tokom radne večere i bilaterale sa predsednikom Putinom pomene pitanje stabilnosti na Balkanu i da će predsednik naglasiti važnost da se zalažemo za očuvanje demokratske vlade pod Đukanovićem - rekao je tadašnji državni sekretar Stajnberg.

Crna Gora bila je tema više telefonskih razgovora Klintona sa britanskim premijerom Tonijem Blerom i nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom. Sa Blerom je razgovarao kako se može izvršiti ekonomski pritisak na Miloševića koji neće previše naškoditi Makedoncima i Crnogorcima, a među opcijama su borba protiv pranja njihovog novca na Kipru i pritisak na njihove račune u Londonu:

- Ne želim da Crnogorcima stvorim bilo kakve probleme - kazao je Klinton Bleru aprila 1999. godine.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.