BRNABIĆ U PARIZU: Javni sektor treba da prihvati promene koje donosi nova tehnologija!
Foto: Beta

poseta

BRNABIĆ U PARIZU: Javni sektor treba da prihvati promene koje donosi nova tehnologija!

Srpska premijerka je u uvodnom izlaganju navela da su digitalizacija i modernizacija srpske ekonomije prioriteti njene vlade

Objavljeno:

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na panelu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu da javni sektor treba da bude u službi građana i privrede i da treba da prihvati promene koje donosi nova tehnologija i da ne pokušava da ih kontroliše.

- Upravo zbog toga toliko govorim o e-upravi, jer ona omogućava lakše i brže usluge i stavlja fokus na potrebe gradjana i privrede, umesto na potrebe javnih službenika - navela je Brnabić na panelu OECD posvećenom blokčejn tehnologiji.

Srpska premijerka je u uvodnom izlaganju navela da su digitalizacija i modernizacija srpske ekonomije prioriteti njene vlade.

- Naš cilj je kreiranje podsticajnog ambijenta za IT industriju, razvoj preduzetništva i jačanje ekonomije zasnovane na inovacijama i modernim tehnologijama. Uporedo sa reformom zakonodavstva započeli smo korenitu reformu obrazovanja sa ciljem da podižemo mlade generacije koje će biti spremne za međunarodno tržište i promene koje se dešavaju - kazala je Brnabić.

Dodala je da njena vlada "radi na tome da od Srbije stvori jednog od evropskih lidera u IT sektoru, koji već sada ima godišnji rast od 20 odsto".

- Četvrta industrijska revolucija daje čitav niz mogućnosti za ekonomije kao što je srpska. Oni koji nisu bili pobednici prethodnih revolucija imaju jedinstvenu šansu da u ovom novom, savremenom svetu budu pobednici. Kao premijerka, rešena sam da Srbija iskoristi tu mogućnost - rekla je predsednica Vlade.

Ona je navela da Srbija u oblasti blokčejn tehnologije "ima kompanije svetske klase" i dodala da postoji Blokčejn inicijativa Srbije čiji je zadatak da dodatno unapredi tu tehnologiju i promoviše rezultate Srbije u svetu, saopštila je Vlada Srbije.

Blokčejn tehnologija je jedna od najznačajnijih novih tehnoloških inovacija u svetu. Ona omogućava distribuirani zapis podataka koji se čuvaju na većem broju povezanih računara, umesto na samo jednom mestu, čime se omogućava visok nivo zaštite podataka i garantuju bezbedne transakcije koje ne mogu biti zloupotrebljene, navodi se u saopštenju.

Brnabić se po završetku panela sastala sa generalnim sekretarom OECD Hose Anhel Gurijom, a imala je i bilateralni susret sa premijerom Mauricijusa Pravindom Džagnetom.

U obraćanju srpskim novinarima posle tih sastanaka, Brnabić je kazala da je Guriji govorila o reformama koje je Srbija sprovela u prethodne četiri godine i zbog kojih je, kako je ocenila, danas "potpuno drugačija zemlja, ekonomski i politički stabilna i lider u Evropi u privlačenju investicija".

Ona je rekla da je za Srbiju važno da ima bolje i bliže odnose sa OECD.

- OECD je jedna od najuticajnijih organizacija na svetu. Srbija nije član, ali možda bi trebalo da bude - kazala je novinarima srpska premijerka.

Brnabić je navela da Srbija želi intenzivniju saradnju sa tom organizacijom i da će njen tim posle današnjih sastanaka raditi direktno sa timom u kabinetu Gurije kako bi Srbija bila više prisutna u OECD.

Ona je dodala da je digitalna transformacija srpskog društva i privrede, koju je predstavila na panelu o blokčejn tehnologiji, važna za efikasniju i transparentniju državnu upravu, za borbu protiv korupcije i za privlačenje investitora.

Na sastanku Brnabić i premijera Mauricijusa Pravinda Džagneta, na marginama samita u Parizu, ocenjeno je da su odnosi dve zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja, navodi se u saopštenju Vlade.

Brnabić je u obraćanju novinarima kazala da je Džagnetu zahvalila na podršci Mauricijusa Srbiji "u borbi za poštovanje međunarodnog prava, na stavu prema jednostarno proglašenoj nezavisnosti Kosova i na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije".

Navela je da su se složili da bliski odnosi dve zemlje "treba da se preslikaju na bliže ekonomske odnose" i da će na tome raditi narednih meseci.

Bonus video:

Espreso intervju - Velja Ilić

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.