Jeremić i Obradović imaju gore stavove prema BiH od Vučića!
Foto: Printscreen/Youtube/Nedeljnik Vreme

ZAMRZNUTI KONFLIKT

Jeremić i Obradović imaju gore stavove prema BiH od Vučića!

Reč je o nacionalističkom i desničarskom političkom bloku

Objavljeno:

"U ideološkom smislu to je kritika Vučića s desna, odbacivanje evropskih integracija, sukob sa čitavim regionom, prekid Briselskog dijaloga sa Kosovom i zagovaranje tzv. zamrznutog konflikta. A zamrznuti konflikt u nekom trenutku uvek preraste u realni rat. Lideri tog saveza imaju destruktvniji stav i od Vučića", rekao je istoričar i politički analitičar Milivoj Bešlin komentarišući najavu formiranja tzv. "Saveza za Srbiju".

Istoričar i politički analitičar Milivoj Bešlin smatra da nova opoziciona formacija koja se stvara u Beogradu - nije ni posebno nova, niti je u suštinskom, dakle, ideološkom smislu opoziciona prema aktuelnom režimu.

Reč je o nacionalističkom i desničarskom političkom bloku iza koga stoji kontroverzni biznismen i bivši gradonačelnik Beograda, Đilas. Njihovo ime, Savez za Srbiju ne govori ništa o njima, pa sam u nekim svojim kolumnama malo doradio, jer nomen est omen (ime je znak). Dakle, ja ih zovem Savez za veliku Srbiju. To su restlovi desnog krila Tadićeve Demokratske stranke, klerofašističke Dveri, uskoro bi trebalo da im se pridruži i ultradesničarski DSS, navodi Bešlin.

- Osim Đilasa i njegovog novca, iza navedenog Saveza zapravo stoje dvojica destruktivnih i kompromitovanih desničara i ultranacionalista, Boško Obradović i Vuk Jeremić. Ovaj poslednji, ozbiljno je osumnjičen u brojnim analizama i za korupciju međunarodnih razmera.

"U ideološkom smislu to je kritika Vučića s desna, odbacivanje evropskih integracija, sukob sa čitavim regionom, prekid Briselskog dijaloga sa Kosovom i zagovaranje tzv. zamrznutog konflikta. A zamrznuti konflikt u nekom trenutku uvek preraste u realni rat", upozorava Bešlin.

On navodi da prema BiH i Crnoj Gori lideri navedenog Saveza (prije svih Jeremić i Obradović) imaju destruktivniji stav od Vučićevog režima.

"Boško Obradović je nedavno imao tvitove o Boki Kotorskoj koja će biti deo Srbije, da ne pominjem Jeremićeve veze sa Dodikom koje datiraju još iz doba Tadićevog režima. Ili anticrnogorske ispade Vuka Jeremića", ističe Bešlin.

- U ekonomskom smislu, po mišljenju Bešlina, reč je o odbacivanju tržišne privrede i vraćanje na dirigovanu privredu.

Dakle, u najkraćem reč je o sinkretizmu i sentimentu za državnim socijalizmom, sa osloncem na Rusiju i(li) Kinu i ekspanzivnom srpskom nacionalizmu, kazao je Bešlin.

Ipak dodaje da će u nečemu će ovaj Savez, sigurano biti uspešan.

Posle njegovog formiranja, aktuelni naprednjački režim će delovati manje nedemokratski, manje destruktivan, manje nacionalistički, manje korumpiran itd. A to nije malo postignuće za lidere ovog nacional-socijalističkog Saveza za (veliku) Srbiju, zaključio je Bešlin.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Vijesti.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.