OTVOREN ŽEŽELJEV MOST! Han: Nastavićemo da gradimo mostove u Srbiji jer oni spajaju ljude Vučić: Gradićemo i dalje i boriti se za bolju budućnost građana
Foto: Printscreen

veliki dan

OTVOREN ŽEŽELJEV MOST! Han: Nastavićemo da gradimo mostove u Srbiji jer oni spajaju ljude Vučić: Gradićemo i dalje i boriti se za bolju budućnost građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu svima koji su stigli na most da ga otvore

Objavljeno:

Novi Žeželjev most u Novom Sadu otvoren je danas za drumski, biciklistički i pešački saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara Johanesa Hana.

Veliki broj Novosađana okupio se danas na Žeželjevom mostu, a evropski komesar Johanes Han rekao je da ne može da zamisli bolji simbol od mosta da opiše evropske integracije.

"Integracija znači izgradnju mostova između prošlosti i budućnosti. Ovaj most povezuje vaš grad sa drugom obalom reke, ali isto tako i sa susedima i članicama zemalja EU", rekao je Han.

On je dodao da je ovaj most samo jedan primer, kao i mnoštvo drugih projekata koji pokazuju kako će ići proces pristupanja Srbije EU.

"Rado ću nastaviti da gradim mostove po Srbiji i ovom božanstvenom regionu, jer mostovi spajaju ljude", rekao je Han.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu svima koji su stigli na most da ga otvore.

"Nisam ni verovao da je moguće da smo ovakvu lepoticu izgradili. I zato hoću da se zahvalim našem gostu komedssaru Hanu. Kada stanem ovde i pogledam ovaj predivni most, više nego ikada mi je jasno da se ceo posao svodi na građenje mostova. Mostovi su uvek tamo gde se ukrštaju ljudske potrebe. Oni su nam danas itekako potrebnu. Ka budućnosti, ka ciljevima, uspešnim i vrednim ljudima", rekao je Vučić.

On je dodao da je ovaj most tokom bombardovanja gađan 12. puta.

"Zato mi je posebno drago što smo na ovom poslu učestvovali svi, i Srbija, Novi Sad i Evropa. Bez mostova ne možemo da odemo ni da se vratimo. Bez njih nema puta ka EU, ka boljitku", rekao je predsednik.

"Hvala EU na novcu bez kojeg ne bismo mogli da gradimo", dodao je Vučić.

Kako je rekao, Vlada će nastavi da gradi u Srbiji kao i da se bori za bolju budućnost građana.

Vučić je rekao da imamo još problema da rešavamo, ali da Srbija ima podršku prijatelja iz sveta kao i da moramo na sebe da se oslonimo i da se okrenemo budućnosti.

"Moramo da se okrenemo izgradnji mostova, a ne rušenju istih", dodao je predsednik.

Prvi vozovi su preko novog Žeželjevog mosta prešli krajem marta ove godine. Nakon puštanja u rad novog mosta, umesto starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno drumsko-železničkog mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i železnickom prugom spaja dve obale Dunava kod Novog Sada.

Most je od velikog infrastukturnog značaja zato što povezuje, ne samo sremsku i bačku stranu, već pre svega ljude.

Takođe, most se nalazi na železničkom Koridoru 10, te treba da bude u funkciji brze pruge Beograd - Budimpešta koja je od značaja i za našu državu i za Mađarsku, kao i ovaj deo Evrope.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.