Jeremić: Ciljevi Saveza za Srbiju su promena sistema i obnova demokratije
Foto: Narodna stranka

jaka obećanja

Jeremić: Ciljevi Saveza za Srbiju su promena sistema i obnova demokratije

Jeremić je naveo da će prva vlada u Srbiji po smeni režima biti prelazna i ekspertska

Objavljeno:

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su najvažniji zajednički ciljevi članica Saveza za Srbiju promena korumpiranog sistema i stvaranje uslova za normalan život i obnovu demokratije i osnovnih sloboda.

- Ponudićemo narodu jasnu alternativu ovoj vlasti i konkretan plan u cilju postizanja promena. Uspostavićemo veze sa sindikatima, strukovnim udruženjima, kao i civilnim sektorom - rekao je Jeremić za današnje izdanje lista „Danas“.

Jeremić je naveo da će prva vlada u Srbiji po smeni režima biti prelazna i ekspertska.

- Uslovi za održivost Saveza su da nikada ne gubimo iz vida najvažnije zajedničke ciljeve i poštovanje autonomije članica i razlika koje postoje među nama. Narodna stranka je jedan od nosećih stubova Saveza za Srbiju, ali će svakako nastaviti sa svojom misijom u društvu i nakon što Savez ispuni ciljeve zbog kojih je nastao - rekao je Jeremić.

Upitan o primedbama da je Savez „suviše desničarski“, Jeremić je odgovorio da takve primedbe nemaju uporište u stvarnosti, i uzvratio pitanjem da li Savez čini „desničarskim“ činjenica da se njegovi osnivači zalažu za poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Pa šta su onda ’levičari’ ili ’građanisti’ - oni koji su protiv najvišeg pravnog akta države ili očuvanja teritorijalne celovitosti zemlje? Jedini kome je u interesu forsiranje podele na ’građanske’ i ’nacionalne’ opozicione snage je zapravo režim - rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je prilikom sastavljanja zajedničkog programa Saveza, pored jasnog stava o Kosovu i Metohiji, od izuzetne važnosti za Narodnu stranku bilo i uspostavljanje specijalnog tužioca za borbu protiv visoke korupcije, lustracija svih koji su u prošlosti zloupotrebili javne funkcije i državne resurse, hitno donošenje zakona o poreklu imovine i nezastarivost krivičnih dela proisteklih iz procesa privatizacije.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, istakao je da su i u diplomatiji neophodne hitne korenite promene.

- Međunarodna saradnja se danas svodi na šarlatansko uveseljavanje i povlađivanje stranim gostima i nekontrolisanu trgovinu nacionalnim resursima - teritorijalnim, ekonomskim i svim drugim - iza zatvorenih vrata, isključivo u cilju učvršćivanja diktatorske vlasti - rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi „razgraničenje“ sa jednom nacionalnom manjinom u multietničkoj državi kao što je Srbija predstavljalo dramatičan presedan koji bi otvorio Pandorinu kutiju opasnosti za teritorijalnu celovitost države.

Predsednik Narodne stranke je rekao da je zadovoljan rezultatima akcije "Jedan potpis menja sve" koju ta stranka sprovodi u poslednjih mesec dana širom Srbije i tokom koje prikuplja potpise građana protiv sporazuma koji bi samoproglašenom Kosovu omogućio članstvo u UN.

- Sproveli smo akciju u 30 gradova, a planiramo da taj broj utrostručimo. Odziv je iznad očekivanja - rekao je Jeremić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.