SRBIJA I SRPSKA SU KAO JEDNO! Brnabićeva i Cvijanovićeva ugovorili nove zajedničke poslove u Trebinju (FOTO)
Foto: Beta / Slobodan Miljević

SARADNJA

SRBIJA I SRPSKA SU KAO JEDNO! Brnabićeva i Cvijanovićeva ugovorili nove zajedničke poslove u Trebinju (FOTO)

Posle sednice potpisano je više memoranduma dve vlade

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nikada ranije kao danas nije bila tako dobra saradnja vlada Srbije i Republike Srpske (RS) u političkom, ekonomskom, trgovinskom, kulturnom i svakom drugom smislu.

Brnabić je posle zajedničke sednice vlada Srbije i RS, održane u Trebinju, rekla da je Srbija do sada u projekte u Republici Srpskoj uložila 21.5 miliona evra, od čega samo u ovoj godini osam miliona i 750 hiljada evra.

Premijerka Srbije je rekla da je zadovoljna zbog intezivne saradnje Srbije i RS, ističući da je je retko kada kao sada važno jedinstvo srpskog naroda.

"Sve jača Srbija znači sve jaču Republiku Srpsku", kazala je Brnabić, koja se zahvalila predsedniku RS Miloradu Dodiku i premijerki RS Željki Cvijanović na političkoj podršci koju pružaju zvaničnom Beogradu u politički teškim trenucima za Srbiju.

Govoreći o konkretnim zajedničkim projektima dve vlade, Brnabić je izdvojila izgradnju dve hidroelektrane u gornjem toku Drine "Foča" i "Paoci", navodeći i učešće Srbije u okviru IPA projekta u vrednosti od 330 hiljada evra na razvoju turizma u Podrinju i Polimlju.

Ona je naglasila da Srbija i RS imaju odličnu saradanju i u oblasti infrastrukture, kao i odličnu saradnju bezbednosnih struktura.

Ministri Srbije i Srpske u Trebinju
Ministri Srbije i Srpske u Trebinju foto: Beta / Slobodan Miljević

Brnabić je istakla da Vlada Srbije ne bi mogla ulagati u RS i pomagati "bratski narod" da sama nije stekla fiskalnu stabilnost i privredni razvoj.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da je danas doneto više zaključaka o zajedničkim projektima dve vlade, navodeći projekte u oblasti energetike, odnosno izgradnju hidrocentrala "Foča" i Paoci", snage oko 90 megavata i vrednosti oko 200 miliona evra.

Istakla je i saradnju i ulaganje Srbije u namensku industriju, u banjalučko preduzeće "Kosmos" i "Famos na Palama", kao i zajedničke projekte na izgradnji saobraćajnica od Doboja prema Srbiji i Istočnog Sarajeva prema Vardištu.

Cvijanovićeva je navela da je Srbija izgradila most "Bratoljub" izmedju Ljubije u Srbiji i Bratunca u RS, ali da on još nije u funkciji, jer organi na nivou BiH nisu rešili pitanje izgradnje graničnog prelaza.

Premijerka RS je još kazala da je Srbija uložila značajna sredstva za razvoj projekata u lokalnim zajednicama u RS, potom 500 hiljada evra za podršku zapošljavanju mladih u RS, za lokalnu upravu, kao i da su dve vlade opredeljenje za povećanje opšte bezbednosti gradjana i stabilnost u regionu.

Pre sednice dve vlade održan je sastanak premijerki Srbije i Republike Srpske Sne Brnabić i Željke Cvijanović.

Posle sednice potpisano je više memoranduma dve vlade.

Memorandum o saradnji vlada Republike Srpske i Srbije u oblasti energetike potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Djokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministarka za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić potpisale su memorandume o medjusobnom priznavanju "velikih licenci" i o razmeni iskustava u oblasti izdavanja e-gradjevinskih dozvola.

Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija potpisali su ministri unutrašnjih poslova Srbije i RS Nebojša Stefanović i Dragan Lukač.

Brnabić i Cvijanović razgovarale su danas i sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem, a tokom dana će u trebinjskom naselju Gorica biti otvoren vrtić "Srbija", u čiju je izgradnju Vlada Srbije uložila oko pola miliona evra.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.