VUČIĆ SE SASTAO SA TAČIJEM: Moramo da živimo zajedno, mi smo dva najbrojnija naroda na Balkanu!
Foto: Beta

SUSRET U AUSTRIJI

VUČIĆ SE SASTAO SA TAČIJEM: Moramo da živimo zajedno, mi smo dva najbrojnija naroda na Balkanu!

Ako mi ne možemo da rešimo, ko će - rekao je Vučić.

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je u petak održan sastanak u Beču sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Sastanak je održan pod posredovanjem kancelara Sebastijana Kurca i komesara Johanesa Hana.

Istakao je da bi dogovor Albanca i Srba bio ogromno dostignuće za ceo region i zatražio podršku međunarodne zajednice da problem rešimo između sebe.

Ironičan osmeh Aleksandra Vučića dok Hašim Tači na austrijskom forumu priča o napretku Kosova ka članstvu u EU. - Eventualni dogovor Beograda i Prištine tiče se samo Srba i Albanaca a o dijalogu Beograda i Prištine svi više brinu od Srba i Albanaca. Sada pokušavamo da napravimo nešto što je od izuzetnog značaja za našu budućnost. Moramo da živimo zajedno, mi smo dva najbrojnija naroda na Balkanu. Ako mi ne možemo da rešimo, ko će- rekao je Vučić. - Sada je vreme za obavezujući pravni sporazum Kosova i Srbije, imamo odškrinut prozor koji treba da iskoristimo - naveo je kosovski predsednik Hašim Tači.

Hašim Tači
Hašim Tači foto: Beta

Ali šta bi taj dogovor podrazumevao? - Niko ne treba da strahuje od potencijalnog ‘mirovnog sporazuma’ sa Srbijom, čak iako to podrazumeva ‘korekciju’ granica - naveo je Tači. Upravio to je ono što smeta Britaniji. Na Ambasadorov stav da promena granica ima rizik i cenu Vučić podseća: - Što je menjao granice 2008, to za Srbe nosi ogroman rizik i cenu, što ste menjali granice 2008 - kaže Vučić.

Iako su dvojica predsednika očigledno spremna da pokušaju da se dogovore, podrška Zapada ali i Istoka jeste neophodna, ipak...

- Imate u Evropi pokret, ‘e nećemo da im dozvolimo da se dogovore’ ma nemoj, nego ćete vi da nam određujete ? U skladu sa čim, u skladu sa kojim aktom? Suština je - Izgubili ste Kosovo, ako pokušate da ga vratite vi ste loši momci i mi ćemo vas u tome sprečiti, to je suština, i ja im kažem - neće biti kako vi kažete - naglašava Vučić. Nova šansa da se razlike premoste biće 7.septembra kada Vučića i Tačija u Briselu očekuje nova runda dijaloga. - Tači se žalio na mene, ja se nisam žalio na njega ali znam koliko su velike razlike i znam da će ići veoma teško - dodao je Vučić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/o2)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.