Za Mila Đukanovića Džon Mekejn je bio NEODVOJIVI DEO crnogorske istorije, za Tačija jedan od poslednjih ISTINSKIH HEROJA!
Foto: Stefan Jokić, Reuters, Fonet

saosećaju

Za Mila Đukanovića Džon Mekejn je bio NEODVOJIVI DEO crnogorske istorije, za Tačija jedan od poslednjih ISTINSKIH HEROJA!

Đukanović i Tači su Mekejnovoj porodici uputili telegram saučešća

Objavljeno: 14:40h

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović uputio je danas porodici preminulog senatora Džona Mekejna telegram saučešća, ocenivši da je Mekejn neodvojivi deo novije crnogorske istorije.

Kako je naveo u telegramu, Mekejn je bio jedan od najmarkantnijih američkih političara novijeg doba, i najagilnijih aktera svetske politike, kojeg su izuzetno poštovali i njegovi politički neistomišljenici.

On je naveo da Džona Mekejna u Crnoj Gori žale kao čoveka koji je neodvojivi deo savremene crnogorske istorije.

- On će ostati u trajnom sećanju našeg naroda kao istinski prijatelj koji je sa žarom pravog pobornika univerzalnih američkih vrednosti u dužem periodu snažno podržavao demokratski napredak i reformski put nezavisne Crne Gore, doprinoseći bezrezervno njenoj međunarodnoj afirmaciji i punopravnom članstvu u NATO. Klanjamo se njegovim senima - zaključio je Ðukanović.

Za kosovskog predsednika Hašima Tačija Mekejn je "jedan od poslednjih istinskih heroja našeg vremena".

- Narod Kosova i ja lično pridružujemo se porodici, prijateljima senatora Džona Mekejna, kao i celokupnoj američkoj naciji, u oplakivanju njegovog odlaska. Jedno od poslednjih njegovih putovanja bilo je 2017. na Kosovo, kada sam mu dodelio naš najviši orden zasluga - naveo je Tači na Tviteru.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg takođe se oglasio na ovoj društvenoj mreži povodom smrti Mekejna.

- Džon Mekejn - vojnik i senator, Amerikanac i pristalica atlantskih integracija. Biće upamćen i u Evropi i u Severnoj Americi po hrabrosti i karakteru, kao i po tome što je snažno podržavao NATO - tvitovao je Stoltenberg.

Bonus video:

Gostovanje Darka Zlojutra u emisiji "Svitanje" na RTV Pink

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.