Vučić: Mi Srbi volimo Kineze, oni nas poštuju i ulažu svoj novac kod nas
Foto: Printscreen/Kurir TV

prijateljstvo i saradnja

Vučić: Mi Srbi volimo Kineze, oni nas poštuju i ulažu svoj novac kod nas

Za izgradnju pogona u Zrenjaninu, grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika

Objavljeno:

- Ovo će potpuno promeniti život Banata i Srbije - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas, prisustvujući potpisivanju sporazuma za izgradnju fabrike guma "Shadong Linglong" u Zrenjaninu.

Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Vang.

- U igri nismo bili samo mi, nego i Poljska i druge zemlje koje su ranije krenule u ovu priču. I onda smo se mi borili i borili. Hvala Vangu što je prepoznao našu borbenost i želju, hvala tebi prijatelju Li, hvala tebi brate Li, što si poštovao našu borbu - rekao je Vučić, obraćajući se prisutnima.

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

- Đao, ostavite telefon sada, hoću i vama nešto da kažem. Stani Đao. On je inače vlasnik kompanije za proizvodnju cinka, 20 odsto svetskog tržišta on drži. Ja sam mislio da idu u Sombor, ali su oni izabrali Zrenjanin. Oni će ovde još 500 ljudi da zaposle i da rade sa Vangom, iako pregovori sa njima nisu bili laki - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je predstavio i gospodina Leja, koji je, kako je rekao, na čelu najveće građevinske kompanije u Kini, koja je imala prihod veći od 160 milijardi dolara.

- Kada se sve ovo uradi i završi, kada mi pred Sijem za 25 dana potpišemo ugovor pred njim, nema igre ni za Vanga ni za mene. Ovo će potpuno promeniti život u Banatu i Srbiji - dodao je Vučić.

On je rekao i da "mi Srbi volimo Kineze, doživljavamo ih kao prijatelje, poštuju nas, ulažu ovde novac".

- Spasili su Železaru, koja će uskoro biti prvi izvoznik u Srbiji. Sada su se kandidovali i predali ponudu za RTB Bor. Tri ponude su stigle, dve su validne, kineska i ruska - rekao je on.

Za izgradnju pogona u Zrenjaninu, grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika.

Na zvaničnom sajtu Šangajske berze, Srbija je označena kao investicioni cilj "Shandong Linglonga" u inostranstvu. Ta kompanija u dokumentu podnetom Šangajskoj berzi navela je da planira da izgradi fabriku guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina.

U dokumentu se kaže da je planirano da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Navodi se da kineska kompanija planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

"Shandong Linglong" odlučio je da fabriku izgradi u Srbiji zbog nižih troškova investicije, gradnje, radne snage i energije u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Navodi se da projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

Brend kineske kompanije "Linglong tajer" je zvanični globalni partner u sektoru automobilskih guma italijanskog fudbalskog kluba Juventus.

Bonus video:

Espreso intervju - Novica Tončev

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.