DOGOVOR 381: Osnovan Građanski blok, predsednik Saša Janković!
Foto: Espreso

potpisivanje dogovora

DOGOVOR 381: Osnovan Građanski blok, predsednik Saša Janković!

Delovanje će se zasnivati na politici odgovornosti za javno dobro

Objavljeno:

Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija formirali su danas "Građanski blok 381" na čijem čelu je lider PSG Saša Janković.

Kao glavni ciljevi za koje će se taj opozicioni blok zalagati navedeni su sloboda i pravda kroz sistem demokratskih institucija, Srbija u Evropskoj uniji okrenuta Zapadu, zalaganje za tržišnu ekonomiju sa snažnom socijalnom politikom i stvaranje ekološke države i društva tolerancije i napretka.

Delovanje će se zasnivati na politici odgovornosti za javno dobro, na načelima slobode mišljenja i govora, nenasilja i pravičnosti, sekularizma, antifašizma i slobode od straha.

U dokumentu pod nazivom "Dogovor 381" koji su danas potpisali predsednici partija koje čine taj blok navodi se i da su za to da Kosovo uđe u međunarodne organizacije uključujući UN, ali ne i za priznavanje nezavisnosti.

Navedeno je i da bi trebalo obezbediti teritorijalnu i personalnu autonomiju za Srbe na Kosovu, institucionalizaciju njihovih organa lokalne i personalne samouprave, posebne garancije za njihova ljudska prava i slobodan i održiv povratak, poseban režim zaštite najznačajnih verskih i kultruno-istorijskih dobara i poštovanje imovinskih prava.

Janković je na konferenciji rekao da je blok formiran kao izraz političke volje da deluju na "oslobađanju" Srbije od aktuelne vlasti i radi sprovođenja programa koji će modernizovati zemlju.

On je pozvao i druge partije, organizacije, lokalne i građanske inicijative i pojedince koji dele takvu viziju političke borbe da im se priključe. Kao svoj prvi cilj Janković je naveo borbu za regularne izborne uslove i na tom cilju, po njegovim rečima, spremi su da sarađuju i sa Savezom za Srbiju.

- Mi imamo različitu viziju kako bi Srbija trebalo da izgleda, ali sa njima (Savezom za Srbiju) smo saglasni u tome da je ova vlast uništila demokratske i sve druge vrednosti - rekao je Janković, dodajući da im je zajednička borba za poštene izbore.

Na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama PSG saopšteno je i da su potpredsednici "Gradjanskog bloka 381" Ana Jovanović i predsednik Zelene ekološke partije Dejan Bulatović.

Dokument su danas potpisali i predsednik Mađarskog pokreta Jen Maglaji, predsednik Koalicije Tolerancija (Vlaška narodna stranka, Vojvođanski pokret, Tolerancija Srbije, Bošnjačka gradjanska stranka i Stranka Crnogoraca) Hadži Salihović i predsednik Šumadijske regije Saša Milenić.

Na konferenciji za novinare je najavljeno i da će partije koje su deo tog bloka u lokalnim saoupravama gde imaju odborničke grupe preimenovati ih u "Gradjanski blok 381", što važi i za odborničku grupu Pokreta slobodnih građana u Beogradu.

Bonus video:

Espreso intervju - Novica Tončev

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.