OVO SU SKUPŠTINSKI ĆUTOLOZI: 30 poslanika za 65 dana zasedanja nije reklo ni reč! Zašto ih plaćamo?
Foto: Zorana Jevtić, Fonet, Vladimir Sporčić, Marina Lopičić

KOJA JE NJIHOVA SVRHA?

OVO SU SKUPŠTINSKI ĆUTOLOZI: 30 poslanika za 65 dana zasedanja nije reklo ni reč! Zašto ih plaćamo?

Poslanici nemaju opravdanje ni objašnjenje zašto se nisu javljali za reč

Objavljeno:

Skupština Srbije u ovoj godini zasedala je 65 dana, a poslanici su krajem jula otišli na odmor, koji će, po svemu sudeći potrajati do septembra. Kada se pogleda aktivnost pos3lanika, može se zaključiti da su neki otišli potpuno nezasluženo na odmor, jer na primer, njih četvoro nije nijednom ušlo u skupštinsko zdanje, a njih 30 nije reklo ni reč.

Postavlja se pitanje zašto ovi poslanici primaju platu iz budžeta Srbije?

Očigledno je da otkako je ukinuta obaveza da i tokom rasprave u sali mora da bude prisutno 126 poslanika, i uvedeno pravilo da, osim diskutanta i predsedavajućeg, niko ne mora da bude u sali, poslanici ovu pogodnost obilato koriste za izbegavanje sedenja na sednicama.

Statistički podaci pokazuju kojih pet poslanika je najmanje vremena provelo u sali: Goran Ješić (DS), 34 minuta, Nenad Čanak (LSV), sat i 41 minut, Dušan Bajatović (SPS), sat i 43 minuta, Dušan Pavlović (DJB), sat i 50 minuta i Žarko Korać (LDP), dva sata i osam minuta.

Među 30 onih koji nisu rekli ni reč za sedam meseci nalazi se i Slavica Živković (SDPS), ali ona je jedina koja za to ima opravdanje, pošto je tek na poslednjoj julskoj sednici položila poslaničku zakletvu, a mandat je dobila umesto Meha Omerovića, koji je podneo ostavku.

Ostali nemaju alibi, a na ovom spisku su: Dušan Bajatović (SPS), Milena Bićanin (SDPS), Dušan Borković (SNS), Mladen Grujić (SNS), Ratko Jankov (DJB), Goran Ješić (DS), Jadranka Jovanović (SNS), Aleksandar Jugović (SPO), Miroslav Markićević (NS–PZSS), Ostoja Mijailović (SNS), Nenad Milić (LDP), Dragoljub Mićunović (DS), Milutin Mrkonjić (SPS), Bogdan Obradović (SNS), Biljana Pantić Pilja (SNS), Zoltan Pek (SVM), Dušan Petrović (DS), Mira Petrović (PUPS), Katarina Rakić (SNS), Veroljub Stevanović (DS), Aleksandar Čotrić (SPO), Dragan Šormaz (SNS), Bajro Gegić (SDAS), Jelisaveta Veljković (PUPS).

Oni nemaju opravdanje, a ni objašnjenje zašto nisu progovorili na sednicama.

Četvoro poslanika od početka godine nije baš nijednom ušlo u salu za plenarno zasedanje, pa, samim tim, nisu mogli ni da govore i to su: Čedomir Jovanović, lider LDP-a, Milanka Karić (SNS), Zdravko Stanković (SDS–NS) i Jasmina Nikolić (DJB).

Bonus video:

Espreso intervju - Novica Tončev

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.