SRBIJA JE I RANIJE TREBALO DA TUŽI NATO: Za Zaharovu je apsurdno da agresor dobija kompenzaciju, a žrtve ništa!
Foto: Beta / Miloš Miškov

Ni sad nije kasno

SRBIJA JE I RANIJE TREBALO DA TUŽI NATO: Za Zaharovu je apsurdno da agresor dobija kompenzaciju, a žrtve ništa!

Kako je rekla, treba videti šta se dešava i objasnila da su u onim zemljama koje su izvršile agresiju vojnici NATO

Objavljeno: 13:22h

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je tužbu zbog bombardovanja osiromašenim uranijom od strane NATO 1999. godine trebalo podneti i ranije, ali da ni sada nije kasno, ali i navela da su u nekim zemljama NATO vojnici dobili kompenzacije zbog trovanja osiromašenim uranijumom, a da za žrtve toga nema.

Zaharova je na pitanja novinara rekla da smatra da je trebalo i ranije ići sa takvom tužbom, da će Rusija ukoliko joj se oni koji podižu tužbu obrate za pomoć u tom smislu razmotriti tu molbu.

Kako je rekla, treba videti šta se dešava i objasnila da su u onim zemljama koje su izvršile agresiju vojnici NATO, oni koji su stacionirani bili na KiM, dobijaju kompenzacije i ocenila da je to "apsurd" da agresor dobije kompenzaciju, a žrtve ne.

foto: Beta / Miloš Miškov

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je rekla i da treba obratiti pažnju na izjave Zapada o raznim pitanjima, među kojima i ona da izražavaju zabrinutost zbog onoga što se dešava u Siriji i o navodnoj upotrebi hemijskog oružja od strane vlade te zemlje.

Zaharova je ocenila da je to sve "lepo i divno" što su zabrinuti zbog humanitarne situacije na Bliskom istoku, ali upitala zašto ne skreću pažnju i na humanitarnu situaciju u Evropi, ne priznaju šta su uradili upotrebom osiromašenog uranijuma, kao i da odgovaraju zbog toga.

Na pitanje Zaharovoj nadovezao se i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, sa kojim se sastala u bašti hotela Moskva pred njen povratak u Rusiju, koji je podsetio da su bile optužnice, ali da ih je vlast posle 5. oktobra povukla.

foto: Fejsbuk

Dodao je i da je pokušano da se ta tema predstavi i pred Međunarodnim sudom u Hagu, ali da je odbijeno da se sankcioniše taj slučaj, da je država pokušala šta je mogla, a da sada građani mogu takve tužbe da podnose.

Kako je rekao, poznato je da je sličnih tužbi bilo u Kanadi i SAD od strane naših ljudi, a u vezi "Oluje" uz ocenu da zapadni sudovi nisu blagonaklnoni prema tome.

Međutim, dodao je da u Italiji postoji parlamentarna komisija koja se time bavi, jer je bilo njihovih vojnika koji su umrli ili oboleli od teških bolesti od posledica osiromašenog uranijuma.

foto: Fejsbuk

Novinare je zanimalo i mišljenje Zaharove o najavi novih sankcija SAD prema Rusiji na šta je rekla da rade na odgvoru i njegovoj razradi.

Zaharova je rekla da to nije izbor Rusije i da nisu oni pokrenuli tu spiralu sankcija te da se vidi kakvu politiku Vašington vodi i prema njenoj ali i drugim zemljama.

Navela je i da se vidi kakve je sankcije i kave pritiske SAD vrši i na Tursku, Kinu, Iran pa čak i na EU i dodala: "To je pravi trgovinski rat".

Kako je rekla, sve priče da su sankcije zbog Krima su netačne, jer im je samo bio potreban povod i tu su ga našli.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.