RUSIJA GARANTUJE DA NEĆE BITI BEZAKONJA PREMA SRBIJI: Zaharova poručila da odgovor na kosovsko pitanje može da da samo srpski narod!
Foto: Beta / Miloš Miškov

Poseta ruske zvaničnice Srbiji

RUSIJA GARANTUJE DA NEĆE BITI BEZAKONJA PREMA SRBIJI: Zaharova poručila da odgovor na kosovsko pitanje može da da samo srpski narod!

Zaharova je naglasila da Srbija učestvuje u pregovorima, iznosi svoj stav i zna svoje interese, te da će zato, ako se nešto bude odlučivalo, to biti isključivo u interesu naroda Srbije

Objavljeno: 11:51h

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da na pitanje budućnosti i budućih dogovora o Kosmetu treba da odgovori sam srpski narod, koji treba da odredi koliko nešto odgovara nacionalnim interesima.

Ona je naglasila da je Rusija uvek bila garant da prema Srbiji ne bude bezakonja, koje su mnogi na Zapadu hteli da dovedu do logičnog kraja.

"Sećamo se kako su "voleli" Srbiju krajem osamdesetih i devedesetih i ne želimo da se to ponovi, čak ni na minimalnom nivou", poručila je Zaharova u intervjuu za "Sputnjik".

foto: Beta / Miloš Miškov

Zaharova je naglasila da Srbija učestvuje u pregovorima, iznosi svoj stav i zna svoje interese, te da će zato, ako se nešto bude odlučivalo, to biti isključivo u interesu naroda Srbije.

Ona je ponovila da je stav Moskve po pitanju Kosmeta dosledan i da se sastoji od nekoliko komponenti.

"To je i komponenta međunarodnog prava, odnosno rezolucija Saveta bezbednosti. To je poštovanje suvereniteta i integriteta Srbije i unutrašnjeg zakonodavstva, uključujući Ustav, i to je, naravno, razumevanje da Srbija ima nacionalne interese koje je ona iznela i tokom pregovora", rekla je Zaharova.

foto: Beta / Miloš Miškov

Komentarišući navode o povećanju ulaganja SAD u borbu protiv navodnog uticaja Rusije na Balkanu, Zaharova je rekla da novac može mnogo štošta da pokvari, da izazove sukob, da iskrivi istoriju, ali da joj se čini da poseban odnos i atmosfera poverenja i prijateljstva između srpskog i ruskog naroda, koji traju decenijama i vekovima, ne mogu da se pokvare nikakvim novcem.

"Kad bi se odrekli naše zajedničke istorije, Srbi bi izgubili deo sebe. To je suština, a to ne može da se desi. Nikakav novac ne može učiniti da Srbija i srpski narod prestanu da osećaju ljubav i pravo prijateljstvo prema Rusiji", uverena je Zaharova.

foto: Beta / Miloš Miškov

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti na sankcije SAD i može li to biti zabrana izvoza raketnih motora, Zaharova je rekla da se uzvratne mere razrađuju i da će Rusija biti primorana da ponovo, umesto da razmišlja o tome kako da se odnosi poprave i izvuku iz ćorsokaka, odgovori recipročno.

"Ali pogledajte šta se dešava. Pre godinu do dve SAD su govorile da je za sve kriva Rusija, da je treba kazniti — prvo su smislili kao povod Siriju, Ukrajinu, Solsberi i stalno se nešto izmišlja. A vidite kakve oštre sankcije Amerika uvodi protiv drugih zemalja. Pravi trgovinski rat počeo je između Vašingtona i Pekinga, to je možda u novije vreme prvi put da vidimo tako žestoke bitke", rekla je Zaharova.

foto: Beta / Miloš Miškov

Prema njenim rečima, treba istaći da je agresor u ovom slučaju Vašington, a ne Kina.

"To nisu pitanja koja se ne mogu rešiti za pregovaračkim stolom. To je prava ekonomska i finansijska ekspanzija, pravi imperijalistički agresivni pristup", navela je ona.

foto: Beta / Ognjen Stevanović

Zaharova je podsetila da je stigla i vest da SAD uvode sankcije i protiv Turske i naglasila da je takvih primera mnogo.

"Setite se kakav je oštar stav i ograničenja Vašington uveo svojim najbližim partnerima iz EU. Unija još ne može da se oporavi od tih udara koje je zadobila. Da ne govorim o Iranu — u toku je veoma žestok okršaj, politički, ali su aktivirani svi mehanizmi. Zato nije stvar u Rusiji", rekla je Zaharova.

foto: Beta / Miloš Miškov

Ona je dodala da možda SAD shvataju da gube resurse za dalji razvoj koji su im bili dovoljni da bi stalno izlazili iz kriza.

"A te krize svet zaista redovno doživljava. Tih resursa više nema i potrebni su novi. Potrebna je realna ekspanzija — politička, finansijska i ekonomska, koje smo danas svedoci", zaključila je Zaharova.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.