IVICA DAČIĆ STRAHUJE ZA ŽIVOT: Zaraziću se, a nema vakcine! OVO MU JE NAJVEĆI STRAH!
Foto: Marina Lopičić

U panici

IVICA DAČIĆ STRAHUJE ZA ŽIVOT: Zaraziću se, a nema vakcine! OVO MU JE NAJVEĆI STRAH!

Dačić se plaši malarije

Objavljeno:

Ministar brine da prilikom poseta afričkim zemljama ne dobije bolest za koju nema leka, a otkriva i da je delegacija letela i bez dozvola, te da su bili u opasnosti.

Ivica Dačić, šef diplomatije, kaže da godišnje proputuje oko 200.000 kilometara, da je svakakve opasne situacije preživeo na službenim putovanjima, ali da mu je jedina bojazan da ne dobije malariju, jer za nju nema vakcine.

Dačić u razgovoru za Kurir priznaje da je u nekoliko navrata, prilikom poseta afričkim zemljama, leteo bez potrebnih dozvola i da je u jednoj u tom trenutku maltene bio građanski rat, ali da mu jedinu nelagodu stvara mogućnost da bi prilikom posete Africi mogao da se zarazi nekom bolešću za koju nema leka.

Nema leka

- Najveći problem su bolesti - malarija, ebola... Za žutu groznicu ima vakcine, ali za malariju nema - navodi Dačić.

Šef diplomatije kaže i da je on taj koji vrši pritisak da se na put ide bez potrebne papirologije.

- Kad smo putovali u jednu centralnoafričku državu, nemamo dozvolu za prelet preko većine zemalja, ali zbog vremenskog tesnaca krećemo na put, pa računam da ćemo usput dobiti sve potrebne dozvole. Leteli smo našim malim avionom, koji do odredišta mora da stane tri puta da dopuni gorivo. Naši ljudi u ambasadama u tim zemljama non-stop zovu da nas najave i dobiju dozvole. Rešavali su dozvole jednu po jednu i na drugom stajanju me obaveštavaju da treba da preletimo još nekoliko stotina kilometara iznad teritorije Kameruna. A tamo maltene građanski rat, nigde nikog. Čekali smo neko vreme, a onda sam rekao saradnicima da provere kakvu protivvazdušnu odbranu imaju na tom terenu - priča Dačić.

Let bez papira

Kako pojašnjava, leteli su bez potrebnih papira jer je administracija u nekim afričkim zemljama spora.

- Krenemo i čekamo dozvole usput. U Ažiru smo čekali za dalje, pa u Nigeru. U Nigeru kažu može dalje, a iz Beograda da još nije stigla dozvola, ali ipak smo krenuli - navodi Dačić i dodaje:

- Ili, treba da krenete nazad, a oni kažu pustinjska oluja, peščana, mora da čekate dok ne prođe. Ko će da čeka, pa piloti lete iznad oluje.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.