SVI SE KUNEMO U REZOLUCIJU 1244, A ONA BI MOGLA BITI POGUBNA ZA SRBE: Ovi članovi nikako nam ne idu na ruku
Foto: AP

kosovo i metohija

SVI SE KUNEMO U REZOLUCIJU 1244, A ONA BI MOGLA BITI POGUBNA ZA SRBE: Ovi članovi nikako nam ne idu na ruku

Aleksandar Vučić, rekao je, da Rezolucija 1244 poseduje i neke nepovoljne stvari za Srbiji

Objavljeno:

Na konferenciji za novinare, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, juče je skrenuo pažnju na to da Rezolucija 1244 sadrži i nepovoljne stvari po Srbiju, a koje kako je rekao nikada niko nije pročitano narodu.

foto: Printscreen/un.org

Rezolucija 1244 doneta je na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 10. juna 1999. godine, sa ciljem političkog rešenja krize na Kosovu, nakon bombardovanja, očuvanja međunarodnog mira, bezbednosti i osiguravanja slobodnog povratka izbeglica i raseljenih lica u dvoj dom. Međutim, ispostavilo se da do danas postoje delovi rezolucije koji su se namerno držali "po strani".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naime, na konferenciji za novinare sa koje se obratio naciji, skrenuo je pažnju da Rezolucija 1244 sadrži i nepovoljne stvari po nas, koje nikada nisu pročitani narodu.

Kao problematični delovi Rezolucije 1244 , prema njegovim rečima, izdvajaju se dva člana, Član 3 i Član 11.

- Članom 3 se potvrđuje odgovornost SRJ za krizu, poziva se da prekine nasilje na KiM i da poverljivo započne povlačenje snaga. A najveći problem po nas, a Albanci srećom nisu znali da na pravi način to iskoriste, je Član 11, u kojem se ostavlja mogućnost da se građani Kosova izjasne o statusu na referendumu. Devet godina od Rambujea Albanci bez pravno validnog referenduma doneli su odluku pozivajući se na odluku iz 1999., koja je bila protivpravna u svakom pogledu - objasnio je on.

Vučić je podsetio da se u Rezoluciji ne pominje Srbija, već SRJ, koju smo izgubili 2006. godine „mudrom“ politikom državnog rukovodstva Srbije.

- Kako smo uspeli, ne razumem ni danas - dodao je on, nazivajući to zabadanjem sebi i sopstvenom narodu nož u srce zahtevom MSP, obraćajući se neodgovornim pitanjem sudijama koje postavljaju zemlje koje su u većini priznale nezavisnost Kosova.

- Da neko bude tako neodgovoran, kao da je namerno hteo da zabije nož u srce, ne mogu da shvatim. Mislite da se ne plaća cena za pogrešne poteze iz prošlosti? Da li mislite da mogu da kažem da je to bila neka druga Srbija, mislite da sam mogao da kažem pustite sve dugove ranijih vlasti, mi moramo da ih vraćamo, a plaćaćemo iz mnogo godina, kao i ovo oko Kosova - rekao je on.

Prema njegovim rečima, pozivamo na kontituitet Srbije u odnosu na SRJ u vezi sa Rezolucijom 1244, ali to niko neće da sluša, koliko god mi ponavljali.

- Za razliku od njih koji su išli da se dodvoravaju po centrima moći, ja sam o rezoluciji 1244 govorio i Pensu, Merkelovoj i Makronu. Sve to ima u službenim beleškama. Oni ni da pomenu nisu smeli - rekao je Vučić.

Bonus video:

Espreso intervju - Zoran Lutovac

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.