SAD JE PRAVO VREME DA ZAVRŠIMO S PITANJEM KOSOVA: Dačić otkrio šta je za Srbiju prihvatljivo
Foto: Beta, Tashana Batista

KUCNUO JE ČAS

SAD JE PRAVO VREME DA ZAVRŠIMO S PITANJEM KOSOVA: Dačić otkrio šta je za Srbiju prihvatljivo

Pozicije u svetu su se promenile, a Beograd tu vidi svoju šansu

Objavljeno: 11:33h

Situacija je trenutno takva da imamo dobru priliku da se pitanje Kosova i Metohije kompromisno reši, ocenjuje ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ističe da ne zna da li će i kada biti bolje prilike.

Dačić je naveo da su se promenile pozicije Rusije, koja je postala velesila, a ima mnogo bliže odnose sa Srbijom nego pre 20 godina, kao i da se promenile Amerika i njena spoljna politika.

Prema njegovim rečima, otvorila se mogućnost za dijalog, Srbija je ostvarila bliže odnose sa Nemačkom, Francuskom, kao i sa Turskom, a sa Kinom je postala strateški partner.

"U ovoj fazi mi imamo situaciju kada i EU uviđa da su glavni problem za dolazak do kompromisa Albanci. Albanci žele da mi priznamo Kosovo, plus ako bi mogli da uzmu Medveđu, Preševo..to bi im bilo idealno. U toj situaciji otvara se mogućnost da se dođe do kompromisnog rešenja. Ako već imamo dijalog, u dijalogu morate imati neki predlog", kazao je Dačić.

Naveo je da smatra da je dolazak pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela bio ključan događaj koji je promenio odnos Srbije sa američkom administracijom.

Upitan da prokomentariše to što Crkva odbija da prihvati kao jedno od rešenja moguću podelu Kosova, Dačić je kazao da ne vidi bolje rešenje od toga i dodao da je on možda jedini u Srbiji koji je ponudio bilo koje rešenje.

"To je rešenje da tamo gde srpski narod ima većinu, a to nije samo sever, već da vidimo gde to još može, da se veže sa centralnom Srbijom, ja stvarno ne vidim bolje rešenje, osim ako neko ne misli da će rešenje doći tako da se desi neko čudo da u Kačaniku, Glogovcu se promeni nacionalna struktura", naveo je.

Navodeći da je za Crkvu vreme možda relativna kategorija, Dačić je kazao da je za ljude na KiM realna kategorija i da zato treba da se dođe do rešenja.

"Ako Albanci pristaju da budu autonomija u Srbiji, ja sam apsolutno za to", rekao je ministar i upitao predstavnike Crkve šta oni predlažu.

"Ko traži i voli podelu? Ako je moguće nešto drugo, sigurno tako nešto nikada ne bih predložio", istakao je Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.