VUČIĆ OGORČEN: Strane sile se toliko upliću u politiku Srbije, da više ni o čemu ne možemo da govorimo! Nećemo dozvoliti da se sa nama sprdaju!
Foto: Printscreen

obraćanje

VUČIĆ OGORČEN: Strane sile se toliko upliću u politiku Srbije, da više ni o čemu ne možemo da govorimo! Nećemo dozvoliti da se sa nama sprdaju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno je zakazao za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog situacije na severu Kosova

Objavljeno: 13:41h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, nakon Sednice za nacionalnu bezbednost, o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i zaključcima sa sastanka obavestio i patrijarha Irineja, nakon čega se obratio javnosti.

On je na početku obraćanja okupljenim novinarima istakao da je tokom razgovora sa patrijarhom istakao neophodnost preduzimanja konretnih mera radi opstanka srpskog naroda.

- Rekao sam otvoreno i šta mislim o KiM i svim drugim važnim temama i zadovoljan sam što me je salsušao. Jutros smo imali sednicu za bezbednost, doneli više važnih mera i odluka, biće ih više i u budućnosti radi popravljanja položaja naših vojnika i pirpadnika obaveštajnih službi i jačanja naše vojske kako bismo išli u kiorak sa svetom i bili sposobni da odgovorimo izazovima u regionu. cilj nam je očuvanje mira, stabilnosti i budućnosti naše dece. Danas je tačno 1930 dana od kako smo poptisali sporazum u Briselu, jedina obaveza Albanaca, uspostavljanje ZSO, nije sprovedena u delo. Jasno je uplitanje i svetskih službi u politički život Srbije, da mi ne možemo otvoreno da govorimo o strašnom licemerju onih koji ne sprovode Briselski sporazum. Ispada kao da treba da budemo srećni što nismo izgubili glavu. A onda dođu pa vas optužuju da se mi dogovaramo sa Albancima da ubijamo Srbe, je l vi to svoju državu optužujete da je zločinačka, da će da ubija svoje ljude? Kada se i gde to dogodilo? Mi smo, kao neko ko nije ni kriv ni dužan, dovedeni u takvu situaciju. Sporazum o energetici prvo podrazumeva formiranje ZSO, a kad nje nema, nema ni kompanija koje to mogu da urade. Šta su Srbi učinili loše na KiM, osim što smo želeli da ne budu po nacionalnosti, kako to piše, Kosovari, nego da budu Srbi? U tome je moj i greh srpske države. To je kao kad se oni neuspešni u poslu vrate kući, pa tuku svoje žene i decu - naveo je Vučić.

foto: Printscreen

On je u nastavku podvukao i da će Srbija odgovoriti ozbiljno, čuvati mir i stabilnosti, ali i da neće dozvoliti da se "sa njom sprda ceo svet". Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je dodao da je želja političkih protiivnika da odmah "posle Šapca, pobegnu u Njujork ili Dablin", jer im "smeta srpski vazduh".

- Ako pogledate dobro šta su sa KiM uradili oni koji su nas kritikovali, sve vreme su de fakto štitili punu kosovsku nezavisnost, obratite pažnju na njihov rečnik, na izjave i sve će vam biti jasno. Da štitim punu nezavisnost tzv. republike Kosovo, u tome neću da učestvujem, neka oni to rade. Za nas je današnji dan težak, godišnjica Oluje je jeziva za Srbe, kakve je samo tragične posledice ostavila na Srbiju. A to su divni i veoma vredni ljudi koji su došli. nikada nećemo dozvoliti da taj zločin bude zaboravljen. Možemo da uradimo da Krajiški Srbi imaju ista prava kao i svi drugi Srbi i da se borimo da ostanu na svojim ognjištima, iako će to biti veoma teško. Od međunarodne zajednice ne očekujem ništa, šta očekivati od onih koji Kosovo doživljavaju kao nezavisnu državu - poručio je šef države.

Vučić je istakao i nadu da će Kfor raditi svoj posao, iako ga, kako je naveo, "26. marta nije radio".

- Jeste primetili da se povodom 26. marta niko od dosovskih političara ni crkvenih velikodostojnika nije oglasio, a na Kosovu ne mogu ni tri glasa da skupe - naveo je on.

Vučić je u nastavku dodao i da "Hrvati nisu srećni zbog svog uspeha, već zbog nesreće srpskog naroda", ali i ocenio da i Hrvati i Srbi gube stanovništvo i da će u budućnosti morati mnogo bliže da sarađuju da bi mogli da opstanu.

foto: Beta/Milan Obradović

- Sve ćemo dati da sačuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cenu, ali nikada više nećemo dozvoliti, jer se ja sa time ne igram, da bude novih Oluja. Srpska država ih neće dozvoliti i tačka. O novim odlukama ćemo obaveštavati međunarodnu zajednicu, nećemo ići grlom u jagode, i trudićemo se da ojačamo svoju pregovaračku poziciju. Nadležni organi dobili su konkretne zadatke i uveren sam da će ih se striktno držati - jasan je on.

O kompromisnom rešenju po pitanju KiM, rekao je, govoriće ako ono bude moguće, iako sada "nije na vidiku". Kada je odlikovanje Gotovine i Markača u pitanju, Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da radi sve što može da popravi odnose sa Hrvatskom, kao i položaj hrvatskog naroda u Srbiji.

- Nisam siguran da je njihova savest mirnija i čistija od naše. Oni neka slave, a mi ćemo da tugujemo - zaključio je predsednik.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno je zakazao za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog situacije na severu Kosova.

Bonus video:

Espreso intervju, Dušan Milisavljević i Dragan Vesović

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.