JEREMIĆ: Savez za Srbiju početkom septembra, Kosovo prvi veliki izazov!
Foto: Fonet/Marija Oković

o statusu

JEREMIĆ: Savez za Srbiju početkom septembra, Kosovo prvi veliki izazov!

Jeremić je istakao da "niko normalan“ ne bi pregovarao o konačnom statusu pokrajine pre rešavanja pitanja srpske privatne i državne imovine na Kosovu i Metohiji, vredne desetine milijardi evra..

Objavljeno:

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić izjavio je danas da će Savez za Srbiju biti formiran početkom septembra i da će Kosovo biti prvi veliki izazov sa kojim će se suočiti, jer se naprednjačka vlast sprema da potpiše katastrofalan sporazum koji bi Prištini omogućio članstvo u UN, čime bi se Srbija trajno odrekla dela svog stanovništva, teritorije, imovine i kulturnog nasleđa.

„Da stvar bude gora, na stolu je razmena teritorija, odnosno precrtavanje granica, po kojoj bi Preševska dolina pripala samoproglašenom “Kosovu” koje bi uz to i postalo član UN. Ne postoji država koja je u miru spremna da menja svoju granicu. To je veoma opasan presedan, jer bi sutra neko mogao da traži neku drugu promenu granice - na primer u Sandžaku, ili ko zna već gde“, rekao je Jeremić televiziji N1. Jeremić je istakao da „niko normalan“ ne bi pregovarao o konačnom statusu pokrajine pre rešavanja pitanja srpske privatne i državne imovine na Kosovu i Metohiji, vredne desetine milijardi evra, ili garancije za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa, i da bi „samo nekompetentna budala ili neko ko ima loše namere“ vodio pregovore bez da mu je polazna osnova Rezolucija 1244 i Ustav Srbije.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić foto: Fonet

Predsednik Narodne stranke je ponovio poziv predsedniku SNS-a Aleksandru Vučiću na televizijski duel, i dodao da Vučić „neprekidno iznosi dve apsolutne laži“ o Kosovu, izbegavajući da se direktno suoči sa Jeremićem. „Prva je laž da je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde bilo nepovoljno za Srbiju. To mišljenje je podvuklo centralnost Rezolucije 1244 i ključnu ulogu Saveta bezbednosti UN u odlučivanju o eventualnoj državnosti ’Kosova’ nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti“, rekao je Jeremić.

Dodao je da je druga laž da su pregovori o statusu preneti iz Saveta bezbednosti u EU.

„O statusu se odlučuje isključivo u Njujorku, a ne u Briselu, jer da se odlučuje u Briselu, ne bi bio potreban sveobuhvatni sporazum na kojem je neophodan potpis Srbije kako bi se vezale ruke Rusiji i Kini u Savetu bezbednosti. Da nije tako, Kosovo bi u EU rešilo svoj status“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Savez za Srbiju političko udruživanje na osnovu programa od 30 tačaka, čije je sprovođenje neophodno da bi Srbija postala normalna demokratska država, uređena po evropskim standardima, a ne savez protiv Vučića niti „savez za preuzimanje nečije fotelje“. „Program je zajednički imenitelj oko kojeg smo se odlučili da objedinimo naše napore, ideje, resurse i ljude, i da posle šest godina naprednjačke vlasti pokažemo da postoji kontrateža koja ima kapacitet da uzdrma režim i dovede do promena“, rekao je Jeremić. Predsednik Narodne stranke je izrazio nadu da će u Savez za Srbiju ući sve stranke i pokreti prave opozicije, i istakao da su dobrodošli svi koji se obavežu da neće sarađivati sa naprednjačkom vlašću na bilo kom nivou i da će poštovati program Saveza. Upitan o stavu Saveza za Srbiju o članstvu Srbije u EU, Jeremić je odgovorio da to pitanje neće biti na dnevnom redu najmanje narednih deset godina i da će se o njemu najverovatnije izjašnjavati sledeća generacija političara. „Mi se snažno zalažemo za uređenje Srbije po modelu modernih evropskih društava. Ali izjašnjavati se sada o članstvu Srbije u EU je ne bitno drugačije od izjašnjavanja o tome da li bi Srbija trebalo da lansira satelit u vasionu, jer će i to pitanje jednom doći na dnevni red, a satelit je skup, pa bi trebalo odlučiti da li da se upuštamo u taj poduhvat ili ne“, rekao je Jeremić.

Jeremić je najavio da će večeras u Šapcu biti održan prvi razgovor osnivača Saveza sa građanima i da će se tribine nastaviti tokom avgusta u više gradova Srbije.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.