Vuk Jeremić počeo da prikuplja potpise protiv prijema Kosova u UN
Foto: Fonet

JEDAN POTPIS MENJA SVE

Vuk Jeremić počeo da prikuplja potpise protiv prijema Kosova u UN

Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže za nastavak dijaloga u kojem bi prvo trebalo rešavati imovinska pitanja na teritoriji KiM

Objavljeno:

Narodna stranka pokrenula akciju „Jedan potpis menja sve“ protiv članstva Kosova u UN.

Narodna stranka pokrenula je danas akciju „Jedan potpis menja sve“, čiji je cilj prikupljanje potpisa građana protiv sporazuma kojim bi Srbija omogućila Prištini članstvo u UN i time se nepovratno i trajno odrekla Kosova i Metohije.

Na štandovima postavljenim na centralnim trgovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, okupio se veliki broj građana koji su potpisivali peticiju i razgovarali sa čelnicima Narodne stranke Akcija će se tokom avgusta odvijati u čitavoj Srbiji, a građani će svoj potpis protiv članstva Kosova u UN moći da daju i putem interneta.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je u Beogradu da se naprednjački režim sprema da potpiše sporazum sa Prištinom na osnovu kojeg bi “Kosovo” ušlo u UN, i istakao da je potpis Srbije jedini način da se to dogodi.

Članstvo takozvane ’Republike Kosovo’ u UN bi značilo da su oni nepovratno postali međunarodno priznata država - i to sa direktnim blagoslovom Srbije. Time bismo se definitivno odrekli ne samo dela teritorije, već i brige za naše ljude koji tamo žive, odrekli bi se imovine, svetinja i prirodnih bogatstava“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naglasio da „Jedan potpis menja sve“ nije stranačka akcija, i da očekuje da će je podržati i nestranačke ličnosti, kao i simpatizeri drugih stranaka.

„Cilj je da pokažemo režimu da se narod protivi ovakvom ishodu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže za nastavak dijaloga u kojem bi prvo trebalo rešavati imovinska pitanja, jer država Srbija, srpske firme, SPC, ali i obični građani imaju značajnu imovinu na teritoriji Pokrajine, koja je trenutno uzurpirana.

„U rešavanju budućeg statusa Kosova i Metohije moramo se u pregovorima držati Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Sve drugo bi bilo neodgovorno i diplomatski nestručno. Ali pre toga, mora se ispregovarati zaštita imovinskih prava, kao garancije za bezbednost naših ljudi i naših svetinja“, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je u Nišu da režim širi propagandu da bi pristanak Srbije na Kosovo u UN značio mir u regionu, ali da bi Albancima porasli apetiti sa nezavisnim Kosovom, defakto priznatim od Srbije, pa bi „bacili oko i na jug centralne Srbije“.

Miroslav Aleksić
Miroslav Aleksić foto: Beta

„Takav sporazum, štetan i ponižavajući za Srbiju, ne bi mogao da služi kao baza za mir i stabilnost. Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić se svojevoljno odriče suvereniteta države. Danas Kosovo, sutra jug Srbije, a u bliskoj budućnosti verovatno i Republika Srpska, na primer“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da niko nije uradio više za nezavisnost Kosova od Vučića, koji je u poslednjih pet godina predavao jednu po jednu nadležnost Srbije na severu Kosova.

„Vučić je najveći zagovornik kosovske nezavisnosti, a plaši nas da će Albanci doći do Vranja za 20 godina. Time nam šalje poruku da sami ne možemo da se odbranimo“, rekao je Aleksić.

Borislav Novaković
Borislav Novaković foto: Fonet

Poverenik Narodne stranke za Vojvodinu Borislav Novaković rekao je u Novom Sadu da bi naprednjački režim potpisivanjem sporazuma sa Prištinom dobio podršku Zapada za ostanak na vlasti i dalje pljačkanje Srbije.

„Njihov ostanak na vlasti, ne samo da bi značio definitivan gubitak Kosova i Metohije, već bi problematizovao i Republiku Srpsku, a ucenjenom režimu, koji pristaje na takvu trgovinu vitalnim nacionalnim interesima, mogli bi da budu ispostavljani i isti zahtevi vezani za Sandžak, Vojvodinu…“, rekao je Novaković.

Član Predsedništva Narodne stranke i predsednik Gradskog odbora u Kragujevcu Aleksandar Babić rekao je u Kragujevcu da se Narodna stranka zalaže za mirno i pravedno rešenje kosovskog problema, ali da sporazum na osnovu kojeg bi “Kosovo” ušlo u UN nije kompromis, već kapitulacija.

"Pozivamo građane Srbije da ne nasedaju režimskoj propagandi i da potpišu našu peticiju - jer jedan potpis menja sve. Mi moramo da potpišemo, kako bi ih sprečili da potpišu veleizdaju“, istakao je Babić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.