OTVORENA IZLOŽBA POSVEĆENA AMERIČKO - SRPSKOM PRIJATELJSTVU: Američki ambasador: SAD podržavaju prioritete Srbije, živela Srbija!
Foto: Espreso.co.rs

Svečano otvaranje

OTVORENA IZLOŽBA POSVEĆENA AMERIČKO - SRPSKOM PRIJATELJSTVU: Američki ambasador: SAD podržavaju prioritete Srbije, živela Srbija!

Izložba je posvećena stotoj godišnjici od "Srpskog dana" u SAD

Objavljeno:

U Narodnoj skupštini Srbije danas je otvorena izložba o američko-srpskom prijateljstvu povodom 100 godina od "Srpskog dana" u SAD, pod nazivom "Zajedno pobeđujemo/Together We Win" autora Vladimira Čeha. Izložbu su otvorili predsednica Skupštine Maja Gojković i Američki ambasador Kajl Skot.

foto: Espreso.co.rs

Maja Gojković u obraćanju okupljenim na izložbi podsetila je da je to što se srpska zastava pre tačno 100 godina zavijorila na Beloj kući u Vašingtonu simbol snažnog prijateljstva, podrške i solidarnosti SAD.

- Izložbom u Domu narodne skupštine podsećamo na jedinstven čin viteštva Vudro Vislona, kojim je iskazano najdublje poštovanje prema srpskom narodu, junaštvu i pobedama - rekla je Gojković.

foto: Espreso.co.rs
foto: Espreso.co.rs

Ona je sve prisutne podsetila i na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da novi beogradski bulevar ponese ime Vudro Vilsona u znak večne zahvalnosti američkom predsedniku i američkom narodu.

foto: Espreso.co.rs

Naglasila je još i kako je Srbija zahvalna na nepovratnoj pomoći koju SAD u kontinuitetu daje Srbiji, na podršci na putu prema EU članstvu, ali i na zaštiti našeg stanovništva i kulturne baštine na KiM kroz angažovanje KFOR - a.

- Uverena sam da je naš zajednički cilj stvaranje preduslova za trajni mir, prosperitet i stabilnost regiona kao i da postoji spremnost da jedni druge saslušamo i bolje razumemo kada je reč o videnju načina dostizanja tog cilja - rekla je Gojković.

Američki ambasador Kajl Skot izjavio je danas da SAD i danas podržavaju prioritete Srbije kao što su mir i stabilnost u regionu, pravda, pomirenje, dostojanstvo za sve ljude na Balkanu, uspešna ekonomija i reforme koje vode na putu ka Evropskoj uniji.

foto: Espreso.co.rs

Skot je ocenio da su nas tada povezivale zajedničke vrednosti i istorija, ali da je i danas to podstrek da idemo dalje. Povodom proslave 100-godišnjice od kako se srpska zastava vijorila na Beloj kući, Skot je rekao da je to bilo prvi put da se zastava neke druge države vijorila na kući njihovog predsednika, a svoje obraćanje završio je sa "Živela Srbija".

Bonus video:

Espreso intervju - Dušan Milisavljević i Dragan Vesović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.