PREMIJER CRNE GORE OŠTRO: Patrijarh Irinej je zloupotrebio naše gostoprimstvo!
Foto: Fonet

reagovanje

PREMIJER CRNE GORE OŠTRO: Patrijarh Irinej je zloupotrebio naše gostoprimstvo!

Na izjavu patrijarha SPC juče je reagovao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Objavljeno: 15:00h

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je danas da je izjavom patrijarha Irineja da je položaj Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori gori nego u vreme Turaka, a položaj Srba kao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, "zloupotrebljeno gostoprimstvo demokratske Crne Gore" i da veruje da će se ta izjava brzo korigovati.Prema njegovim rečima, to nije pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, nego evropskog i evroatlantskog puta države.

- To je otpor modernoj i savremenoj Crnoj Gori. Razumemo sve koji se protive tom putu, ali verujem da će doći vreme da nikada niko više ne zloupotrebljava naše gostoprimstvo i poštuje našu zemlju i ključnu vrednost Crne Gore, a to je multietnički i multiverski sklad - rekao je Marković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom u Podgorici.

Na izjavu patrijarha SPC juče je reagovao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović koji je rekao da očekuje od njega da demantuje izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

- Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje - kazao je Đukanović za Antenu M.

Upitan je li izjavu patrijarha razumeo kao pretnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da će "zakon o slobodi veroispovjesti koji je u pripremi regulisati tu oblast u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim medjunarodnim standardima".

- Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas sprečiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom - rekao je Đukanović.

On je izrazio uverenje da neće biti neophodno da Crna Gora primenjuje administrativne mere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

Bonus video:

Espreso intervju - Dušan Milisavljević i Dragan Vesović

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.