ČEDOMIR JOVANOVIĆ: LDP u septembru izlazi sa jasnim planom za Kosovo i formira Koaliciju za mir!
Foto: Nebojša Mandić

Kosovo i Metohija

ČEDOMIR JOVANOVIĆ: LDP u septembru izlazi sa jasnim planom za Kosovo i formira Koaliciju za mir!

Jovanović je rekao da kompromis sa Albancima nije samo pitanje dogovora dva naroda

Objavljeno: 10:50h

Lider LDP Čedomir Jovanović, u saopštenju koje je LDP poslala medijima, rekao da postaje očigledno da Srbija trpi sve snažnije pritiske, koji za cilj imaju odlaganje rešenja kosovskog pitanja i afirmaciju politike „zamrznutih devedesetih“ sa istim idejama koje su već jednom ovu zemlju odvele u propast.

Jovanović je rekao da je jasno da ti pritisci dolaze od glasne nacionalističke javnosti, pojedinaca i organizacija koji govore u ime Rusije i njenih interesa, Crkve i delova opozicije koji nude rušenje Vučića na temi Kosova, kandidujući politiku koja nas je koštala tri decenije ludila.

- Kosovskim Srbima nisu potrebni ni Đilasi, ni Stamatovići, ni Velje Ilići da im objašnjavaju šta treba danas da urade, jer svaka njihova ideja samo udaljava ovo društvo od dogovora sa kosovskim Albancima. Njima je potreban mir. Vučić jednom nogom stoji na tragu rešenja problema, dok drugom nogom ostaje na pozicijama politike koja je neodrživa u ovom trenutku. Ne može se u isto vreme davati podrška Haradinajevoj vladi u Prištini, a u Beogradu voditi kampanja koja narušava odnose sa Albancima, za šta cenu uvek plate Srbi na Kosovu koji samo žele malo sigurnosti i normalnog života za sebe i svoje porodice - izričit je lider LDP.

S druge strane, on smatra da deo opozicije nudi alternativu koja sa obe noge cementira Srbiju u trajnoj marginalizaciji i nerazumevanju sa svetom, što je samo nastavak politike koju smo vodili devedesetih i u periodu od 2004. do 2012. godine.

- Srbiji je potreban mir. Kompromis sa Albancima nije samo pitanje dogovora dva naroda, već to otvara prostor za zatvaranje poslednje tačke u regionu koja može izazvati neki novi rat, čime bismo uništili sopstvenu zemlju – zauvek. Zbog toga, od septembarskih razgovora Aleksandra Vučića i Hašima Tačija zavisi tok kretanja rešavanja kosovskog problema i posle toga neće više ništa biti isto ni u Prištini ni u Beogradu - rekao je Jovanović, i dodao da će Liberalno-demokratska partija reagovati posle tih septembarskih razgovora kroz jasan plan na čijim osnovama treba da se izgradi politička snaga koja će se izboriti za dogovor i mir sa kosovskim Albancima.

- Zato u Koaliciji za mir, koju planiramo da napravimo, treba da okupimo onaj deo javnosti koji shvata trenutak u kojem se Srbija nalazi i ne želi da propusti još jednu šansu daveći se u strančarenju i unutrašnjim sukobima koji nam nikada nisu ništa dobro doneli - rekao je Jovanović.

Bonus video:

Espreso intervju - Dušan Milisavljević i Dragan Vesović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.