VUČIĆ U URGENTNOM CENTRU!
Foto: Printscreen/Pink

obilazak

VUČIĆ U URGENTNOM CENTRU!

Sa predsednikom su u Urgentni centar došli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

Objavljeno: 13:40h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije i izgradnji novog Centra za "Iks" nož, jedan od najsavremenijih medicinskih aparata.

- Srećan sam što danas ovde vidimo radnike. Ovde bar 50 godina nije menjan ni crep, stolarija je menjana jednom, kao da nije. Ovde je svako došao bar jednom, da li zbog povrede na ulici, nekog ste dovodili ili izvodili, a naši lekari su radili u teškim uslovima - rekao je Vučić i dodao da su veći radovi rađeni planski.

On je istakao da je u renoviranje uloženo oko 8,5 miliona evra.

Vučić je najavio da će kompletan Klinički centar biti renoviran.

U izgradnju Centra za „Iks“ nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara.

Prednosti Iks noža su da je vrlo precizan, i da se tokom intervencija na kičmi tim nožem izbegava oštećenje kičmene moždine.

Aparat može da se primeni na tumore svih lokalizacija, koji su veličine pet do šest centimetara.

Ovim aparatom može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije, pa se period zračenja sa tri ili četiri nedelje skraćuje na samo jednu.

"Iks" nož omogućava preciznije zračenje samog tumora uz poštedu zdravog tkiva koju obični linearni akceleratori ne mogu postići.

Omogućava i plasiranje veće dnevne doze što povećava efikasnost samog zračenja, smanjuje broj bolničkih dana za pet do šest puta, omogućava kontrolu preciznosti na osvnovu skenera, a ne običnog rendgen snimka, a kontrola se može vršiti i tokom samog zračenja.

"Iks" nož omogućava da veći broj pacijenata bude tretiran u toku jednog dana sa jednakom ili većom preciznošću nego što to može da uradi bilo koji drugi aparat za stereotaksično zračenje celog tela.

Poboljšava kvalitet života bolesnika koji se leče radioterapijom, i omogućava precizno zračenje i onih tumora koji su previše veliki za gama nož.

Predsednik obilazi i radove na obnovi fasade Urgentnog centra.

Kako je navedeno, radovi na obnovi fasase, sanaciji krova, zameni dela prozora i adaptaciji tavanskog prostora na objektu Urgentnog centra počeli su 24. maja i biće završeni do 22. oktobra.

Sa predsednikom su Urgentni centar obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutrasanjih poslova Nebojša Stefanović.

foto: Dragana Udovičić

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.