SPS PROSLAVILA 28 GODINA POSTOJANJA: Srbija ne sme da prihvati nezavisno Kosovo, poručio Dačić
Foto: Instagram/Socijalisti

JUBILEJ

SPS PROSLAVILA 28 GODINA POSTOJANJA: Srbija ne sme da prihvati nezavisno Kosovo, poručio Dačić

Ovim povodom održana je svečana sednica Glavnog odbora stranke, a na kraju je održan i koktel

Objavljeno:

Socijalistička partija Srbije (SPS) sa Ivicom Dačićem na čelu proslavila je juče u Domu kulture u Valjevu 28 godina postojanja. Tim povodom održana je svečana sednica Glavnog odbora stranke, a na kraju je bio i koktel. Sednici su prisustvovali svi istaknuti članovi stranke.

Predsednik stranke simpatizerima se obratio na svečanoj sednici Glavnog odbora SPS.

- Srbija ne sme da odustane od odbrane nacionalnih i državnih interesa, a posebno ne sme da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije - poručio je predsednik SPS Ivica Dačić.

Istakao je da su socijalisti uvek bili za put Srbije u EU, ali uz očuvanje prijateljstva sa zemljama koje podržavaju naše interese, te ponovio da Beograd jeste za kompromis u rešavanju pitanja KiM, ali ne i za ulitimativno prihvatanje jednoglasno proglašene nezavisnosti.

Obraćajući se na svečanoj sednici GO SPS u Valjevu, povodom obeležavanja 28. godišnjice stranke, Dačić je podsetio da se ove godine obeležava i 200 godina od rođenja Karla Marksa, ali i 100. godišnjica od završetka Prvog svetskog rata i poručio da bi iz svih tih dogadaja i godišnjica trebalo izvući pouke.

Dodao je da je u Prvom svetskom ratu život izgubila skoro trećina građana Srbije, ali i da se na kraju teško može reći da su te žrtve pale za neke ciljeve koji su doneli dobro Srboiji i Srbima, i da "nije siguran da bi krenuli u rat da su znali da se bore za Jugoslaviju, a ne za Srbiju".

foto: Instagram/Socijalisti

- Mi smo bili narod koji je platio najvišu cenu te ideje, koja je bila dobra, saveza balkanskih naroda, kao pomoćnog sredstva za oslobađanje od Turske i Austrougarske, ali su drugi narodi bivše Jugoslavije tu ideju i državu zloupotrebili da bi srpski narod ostao tamo gde je bio na početku Prvog svetskog rata. To je poruka za svako rukovodstvo kada donosi odluke od nacionalnog i vitalnog interesa - rekao je Dačić.

Naznačio je da su Srbi najveće žrtve genocida i etničkog čišćnja i da je nad Srbijom počinjen ratni zločin bombardovanjem, te da Srbija ne sme da odustane od odbrane nacionalnih i državnih interesa, a posebno ne sme da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

- Mogu da nas optužuju za svašta, ali mi izdajnici nikad nismo bili, niti ćemo da budemo - rekao je Dačić i dodao da su na nama primenjene očite metode specijalnog rata, kao i da treba da živimo i gledamo u budućnost, ali teško možemo da zaboravimo šta su o nama govorili.

Kako je rekao, u periodu nastanka SPS, raspala se bivša Jugoslavija, ratovi u Hrvatskoj, BiH, na KiM, sankcije, bombardovanje, ali su, kaže, iza njih ostali Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244, koji su "spomenici politici koja se vodila u tom period".

Danas je, kaže, zadatak da se obezbedi budućnost zemlje, ekonomski razvoj, a da se ipak zadrže osnovni principi socijalne pravde, nove investicije, radna mesta...

- Ekonomski razvoj je pitanje broj jedan budućnosti Srbije - podvukao je Dačić.

Ukazao je da su socijalisti za evropski put, ali da osim članstva u EU, moramo da negujemo prijateljstva sa zemljama koje su nam bliske i podržavaju naše ineterse, te da je veliko političko umeće voditi spoljnu i unutrašnju politiku, a da se zadržimo na "dobrom kursu".

foto: Instagram/Socijalisti

- Cilj nam je EU, ali ako EU zaista od nas traži da se odreknemo državnih i nacionalnih interesa… Ne mogu da verujem da neko misli da će Srbija to da uradi. Srbija to ne može da uradi, jer najviše na svetu ceni samu sebe. Ne idemo u EU zbog Francuske, Mađarske ili nekog drugog, već zbog interesa Srbije - rekao je Dačić.

Izrazio je nadu da ćemo uspeti da pronađemo rešenje za probleme, pre sveg au vezi sa Kim, i ponovio da jesmo za kompromis, ali ne i ultimativno priznamo nezavisnost Kosova.

Dodao je da danas nije lako voditi ni regionalnu politiku, kada se, počev od fudbala, sve na kraju pretvori u politiku i kada se, umesto da se neko raduje sportskim rezultatima, to pretvori u "Tompsona i ustaške uzvike".

Dačić je poručio i da "nema Srbije bez socijalističke partije i ideje, jer je ona sastavni deo genetskog koda i shvatanja društva srpskog naroda, a nema ni SPS bez Srbije".

Istakao je da su sloboda, jednakost, solidarnost osnovni principi za koje se SPS zalaze - za državu blagostanja, socijalnu pravdu, ravnomerne šanse, garantovanu minimalnu zaradu, obrazovanje za sve…

Naveo je i da mu je jedan od lidera 5. oktobra rekao da se oni nisu borili za demokratiju, nego za vlast, a da oni danas gotovo da više ne postoje, a iza njih su ostale teške posledice.

Privatizaija je, kaže, dovela do zatvaranja fabrika, otpuštanja radnika, uništenja privrede i indurtsrije, a obrazovanje i zdravstvo sve je više postajalo privilegija, a ne pravo.

#SPS данас слави двадесетосми рођендан. Модерна историја #Srbija везана је и за историју Социјалистичке партије Србије. У најтежим временима за наш народ и државу били смо они који су храбро носили бреме одговорности. Иза нас је #28godina у којима смо били на тешким искушењима али и 28 година у којима смо стварали бројне успехе у свим областима друштвеног живота. Социјалистичка партија Србије је понудила нови програм и одговоре за најважнија питања опстанка, развоја и сигурне будућности нашег народа и државе у 21. веку. Наша Социјалистичка партија Србије ужива све веће поверење и подршку грађана зато што су идеје за које се боримо вечне и непролазне. За нас је Србија независна, слободна, војно неутрална, равноправна, демократска, модерна, грађанска, просперитетна и социјално праведна држава. Свих ових година, Социјалистичка партија Србије је сазревала, реформисала се и јачала заједно са својим чланством. Људи су били и остали највећа вредност наше партије. Све што радимо је за добро #Srbija ?? Фото: Танјуг

A post shared by Socijalistička partija Srbije (@socijalisti) on

- Nisu uspeli da sačuvaju ni državnu zajednicu sa Crnom Gorom, proglašena je nezavisnost Kosova, a reakcija je bila kao da je neko namerno hteo da bude takva… Svi problem su ostali - rekao je lider SPS.

- Opozicija - niti su veći Evropljani niti su veće patriote, a da budem iskren ne zna se šta su. Sve imaju, samo im fali narod - rekao je Dačić.

On je naveo i da SPS deli ciljeve sa SNS i predsednikom Aleksandrom Vučićem a to su moderna, razvijena, evropska, demokratka, patriotska, vojno neutralna zemlje.

- Taj narodni front je garant uspeha - rekao je Dačić i dodao da Srbija mora imati modernu paritju levice, socijalne pravde.

Dodao je da se na svetskom planu vodi velika strateška igra i da postoji konfuzija u međunarodnim odnosima.

- Ne zna se ko je čiji prijatelj i neprijatelj, Velika Britanije izlazi iz EU, Tramp se sastao sa Kimom, Putinom… svet se svodi na bilateralne odnose velikih sila i tu moramo da nađemo naše mesto - rekao je Dačić.

Dok Srbija mora da nađe svoje mesto u svetu, SPS, dodao je, mora na da nađe svoje mesto u Srbiju - da bude deo koalicije sa Vučićem i SNS, ali da sačuva identitet stranke.

Bonus video:

Espreso intervju, Marko Milosavljević

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.