VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MAKRONOM: Postali smo prvaci sveta u istom danu! Dobili smo podršku za rešenje kosovskog pitanja, obećao je da će doći u Beograd! (VIDEO)
Foto: Predsedništvo Srbije

poseta francuskoj

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MAKRONOM: Postali smo prvaci sveta u istom danu! Dobili smo podršku za rešenje kosovskog pitanja, obećao je da će doći u Beograd! (VIDEO)

Vučić je uoči odlaska u Pariz rekao da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom

Objavljeno: 16:16h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Parizu, gde je imao sastanak iza zatvorenih vrata sa francuskim predsednikom Makronom, a potom su im se pridružile delegacije sa kojima je održan radni ručak.

Naime planirano je da tet-a-tet razgovor dva državnika bude polučasovni, a trajao je pun sat.

foto: Printscreen/Pink

16.06 - Ono što poštujem kod predsednika Makrona je što ne voli formalne izjave, koje ne znače ništa - dodao je Vučić, ističući da mu je drago što Makron ističe probleme koje Srbija mora da reši na putu ka EU.

16.04 - Srbija će u EU ući 2025. godine ako se uradi sve kako treba, ako se sprovedu reforme, to može ići i brže, kazao je Makron odgovarajući na pitanja novinara.

15:59 - Jedno od pitanja novinara u Parizu odnosilo se i na ubistvo Olivera Ivanovića.

- Ne postoji savršen zločin. Uradićemo sve što možemo da se rasvetli ovo ubistvo - kazao je Vučić, koji je objasnio da sa snimcima iz tog dana ima problema, zbog magle.

Dodao je i da je ubistvo učinjeno na teritoriji koju ne kontrolišu organi Republike Srbije.

15:52 - Veoma sam zahvalan predsedniku Makronu, ceo svet ponovo gleda ka Parizu, Francuska je danas značajnija nego pre - kazao je Vučić na početku obraćanja.

- Moramo da očuvamo mir i stabilnost, da tražimo rešenja za budućnost, a ne da gledamo u prošlost - kazao je Vučić, koji se izvinio što neće govoriti na francuskom.

- Srpsko-francusko prijateljstvo niko ne može da izbriše i umanji. Danas smo se koncentrisali na budućnost, i na to što možemo da učinimo u budućnosti - kazao je Vučić, i podsetio da sve više francuskih kompanija radi u Srbiji, i zapošljavaju 11.000 ljudi.

Dobili smo podršku Makrona za kompromisno rešenje sa Albancima na Kosovu, da se nađe trajni mir - kazao je Vučić.

On je na francuskom jeziku čestitao titulu fudbalskog prvaka sveta francuskom kolegi, ističući da smo "istog dana postali prvaci sveta", jer i Đoković osvojio nezvanično prvenstvo sveta u tenisu.

foto: Printscreen/Pink

15.48: Oni su se obratili javnosti posle sastanka, a prvo je govorio Makron.

- Istorija je dovela Srbiju i Francusku u situaciju da se zajedno bore. Srbija je pokazala izuzetnu hrabrost, pomalo smo zaboravili koliko smo bili bliski u tim trenucima - podsetio je Makron na početku.

Sada se očekuje obraćanje javnosti:

Vučić i Makron razmenili poklone

Predsednik Srbije je francuskom kolegi poklonio specijalnu ediciju Aleksandrović vina u drvenoj kutiji sa ključem i Ratni dnevnik od 7. septembra 1918 godine, kopija sa prevodom na francuski, sa porukama, čestitkama, Stojana Protića i Poenkarea.

Makron je Vučiću poklonioo takođe vino, ako i specijalne držače za boce za vino.

Važna poseta

Vučić je uoči odlaska u Pariz rekao da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom.

Poseta predsednika Vučića Francuskoj je od velikog značaja za Srbiju imajući u vidu da je poslednji put jedan šef države boravio u Beogradu pre 18 godina, a tada je to bio Žak Širak.

Bonus video:

Espreso intervju, Marko Milosavljević

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.