DAČIĆ ZA PAPU, TOMA OŠTRO PROTIV! Nikolić: Ne znam da li je tražio odobrenje da to učini! Od mene nije!
Foto: Beta/Fonet/Beta

sukobili se

DAČIĆ ZA PAPU, TOMA OŠTRO PROTIV! Nikolić: Ne znam da li je tražio odobrenje da to učini! Od mene nije!

Ivica Dačić nedavno je rekao kako bi poseta pape Franje Srbiji bila od državnog i nacionalnog interesa

Objavljeno:

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić oštro je osudio postupak ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, zbog toga što je u javnost izneo deo njegove prepiske, iz vremena dok je još bio na mestu predsednika Srbije, sa poglavarom Rimokatoličke crkve. Naglašavajući kako od njega za to nije tražio odobrenje.

Podsetimo, Ivica Dačić nedavno je rekao kako bi poseta pape Franje Srbiji bila od državng i nacionalnog interesa zbog čega je važno da se o tome postigne saglasnost u našoj zemlji i ukazao da je uloga Vatikana od neprocenjive važnosti u borbi Srbije za Kosovo i Metohiju. On je naglasio i da razume protivljenje Srpske pravoslavne crkve dolasku pape uz napomenu da on nije samo verski poglavar, već i državnik.

Ministar spoljnih poslova osvrnuo se i na česte komentare u medijima da papa nikada nije izrazio želju da dođe u Srbiju i pred kamerama pokazao dokument u kome se otpravnik poslova Vatikana u januaru 2016. godine obratio tadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću. U dokumenti se navodi da je papa prihvatio poziv Nikolića i da je predloženi termin posete bio 21. i 22. maj 2016. godine.

- Međutim, Nikolić se konsultovao sa Srpskom pravoslavnom crkvom posle čega je poseta papi otkazana. To je veoma loše i štetno, jer se mi igramo sa našim nacionalnim interesima. Uvažavam sve razloge naše crkve, ali dolazak pape je u našem interesu - rekao je tada Dačić.

Povodom te izjave ministra Dačića, oglasio se bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je rekao kako je vatikanska administracija u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav, da do posete pape ne može da dođe pre nego što za nju bude dobijena saglasnost i Srpske pravoslavne crkve.

-Obavestili su me da njihovi predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016, kako bi pripremili posetu pape koju on planira za maj iste godine. Reagovao sam odmah i podsetio ih da do posete, pa samim tim i njene pripreme, ne može da dođe bez saglasnosti SPC - objasnio je Nikolić.

Bivši predsednik iskazao je jasno nezadovoljstvo zbog postupka Ivice Dačića, navodeći kako je Dačić iz samo njemu poznatih razloga "načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve". On je rekao i kako ne zna da li je on tražio odobrenje da to učini, naglašavajući da od njega nije.

- Obraćam vam se kako bi srpska javnost imala potpunu informaciju o razlozima koji su me motivisali da pozovem poglavara Rimokatoličke crkve da poseti Srbiju. U tom pozivu naveo sam da ga zovem isključivo u svojstvu predsednika Srbije, a da do posete može da dođe tek ako se dogovori susret pape i patrijarha Irineja, zato što papa nije samo državni već i verski poglavar - naveo je bivši predsednik Tomisalv Nikolić.

Bonus video:

Espreso intervju - Borko Stefanović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.