ĐORĐEVIĆ: I građani, i radnici, i poslodavci, svi u borbu protiv sive ekonomije!
Foto: Fonet

zajedno za bolje uslove rada

ĐORĐEVIĆ: I građani, i radnici, i poslodavci, svi u borbu protiv sive ekonomije!

Ministar je povodom realizacije projekta "Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanje rada na crno" posetio pirot

Objavljeno:

Inspektorat rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u toku prethodne godine imao je izvrsne rezultate kada je reč o suzbijanju sive ekonomije, a kao narednu poduhvat, a po pitanju borbe protiv sive ekonomije najavio je uvođenje mobilnog inspektorata.

Ministar Zoran Đorđević u ime Inspektorata rada Ministarstva za rad pozvao je građane, radnike i poslodavce da se uključe u ovu borbu i tako daju i svoj doprinos.

Uloga mobilnog inspektora ogleda se u tome da uz pomoć baze podataka i socijalnih karata aplikacijom na licu mesta, na neodređeno vreme zaposli svaku osobu koja na radnom mestu bude zatečena neprijavljena. Đorđević je rekao da će to proceduru učiniti efikasnijom, a efikasnost je kako je rekao imperativ u sferi procesuiranja i naplate kazni.

Đorđević, takođe, smatra da je nezadovoljavajuće da je država inkasirala tek 112 miliona od gotovo dve milijarde dinara na ime kazni izrečenih za nepoštovanje zakona. On je u nardnom periodu obećao i bolje uslove rada, više opreme za inspektore rada, ali i poboljšanje njhovog materijalnog stanja.

Podsetimo, od početka godine inspekcija rada obavila je 30 odsto više inspekcijskih nadzora nego u istom periodu prošle godine i naplatila 8,4 odsto više novca.

Predstavljajući izveštaj o realizaciji nagradne igre Uzmi račun i pobedi i rezultata istraživanja NALED-a o sivoj ekonomiji pod nazivom "Prvo poluvreme Godine borbe protiv sive ekonomije", ministar je ocenio da su postignuti značajni rezultati u suzbijanju rada ''na crno'' i to zahvaljujući vanrednim inspekcijskih nadzorom, a koji je usledio po prijavama građana putem besplatne telefonske linije koja je uspostavljena u Inspektoratu za rad i koja je otvorena 24 časa.

- Tokom nagradne igre uočena je veća spremnost građana da ukažu na slučajeve poslovanja mimo propisa. Podaci Poreskog alarma pokazuju da su građani od januara do aprila 2018. podneli 13 odsto više prijava nego u istom periodu prethodne godine, i čak 55 procenata prijava više u odnosu na 2016. - rekao je Đorđević.

Inače, o sivoj ekonomiji i nagradnoj igri u prvih pet meseci zabeležene su 3.172 medijske objave, dodao je ministar.

Zoran Đorđević, izjavio je juče da je cilj da se u problem rešavanja i smanjenja sive ekonomije, takođe, uključe i građani i poslodavci i radnici.

Ministar je povodom realizacije projekta "Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanje rada na crno" posetio Pirot.

U načelstvu Pirotskog upravnog okruga održana je druga radionica "Reci ne radu na crno". Đorđević je najavio da će ih do kraja godine biti još osam u gradovima širom Srbije.

- Cilj je da se u problem rešavanja i smanjenja sive ekonomije uključe i građani i poslodavci i radnici, a sa povećanjem naplate poreza i doprinosa, Srbija štiti radnike - rekao je ministar Đorđević.

Bonus video:

Espreso intervju - Borko StefanovićĐO

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.