SEM FABRICI: Veoma smo zadovoljni REZULTATIMA SRBIJE U SUZBIJANjU NELEGALNIH MIGRACIJA, naša saradnja je na ZAVIDNOM nivou! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube

poseta

SEM FABRICI: Veoma smo zadovoljni REZULTATIMA SRBIJE U SUZBIJANjU NELEGALNIH MIGRACIJA, naša saradnja je na ZAVIDNOM nivou! (VIDEO)

Tom prilikom Sem Fabrici izjavio je da je EU veoma zadovoljna rezultatima, koje je Srbija postigla u suzbijanju nelegalnih migracija.

Objavljeno:

Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji boravio je juče i danas u dvodnevnoj poseti Pirotu i Pirotskom okrugu.

Danas je posetio Regionalni centar Granične policije kod Gradinja, gde se sastao sa generalom Policije Milenkom Božovićem, načelnikom Uprave granične policije. Tokom posete imao je priliku da se upozna sa tim da podrška Evropske unije u borbi protiv ilegaralnih migracija obuhvata i nabavku specijalizovane opreme za nadzor granica.

Tom prilikom Sem Fabrici izjavio je da je EU veoma zadovoljna rezultatima, koje je Srbija postigla u suzbijanju nelegalnih migracija.

Podrška Evropske unije upravljanju granicom, osim gostovanja policijskih službenika iz zemalja Evropske unije, obuhvata i nabavku specijalizovane opreme za nadzor granice, kao što su sofisticirani dronovi, endoskopske i termovizijske kamere, terenska vozila, komunikacioni uređaji, čitači putnih isprava, specijalizovani dvogledi i drugo.

Milenko Božović se tokom posete ambasadora obratio medijima.

- Danas je regionalni centar granične policije prema Bugarskoj obišao ambasador Fabricio. Iskoristio sam priliku da se u ime ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića, kao načelnik Uprave granične policije zahvalim ambasadoru na pomoći u jačanju kapaciteta granične policije u borbi protiv ileguralne migracije. U prethodnom periodu imali smo realizaciju specijalne mere, gde je na zaštiti granice prema Bugarskoj učestvovalo 50 policijskih službenika Granične policije zemalja EU i 50 policijskih službenika Uprave granične policije - rekao je Milenko Božović načelnik Uprave granične policije.

Sem Fabrici je iskazao zadovoljstvo što je bio u prilici da poseti Regionalni centar Granične policije.

- Upravo sam imao sastanak sa generalom, njegovim timom, kao i sa policijskim službenicima koji su iz zemalja EU. Bio je to vrlo zanimljiv sastanak tokom kog smo razgovarali o nekim operativnim elementima našeg projekta. Ovaj projekat finansira EU u vrednosti od 3.000.000 evra. Sastoji se od dve komponente Prva komponenta vredi 2.000.000 evra i namenjena je za podizanje kapaciteta granične policije, kroz saradnju sa policajcima upućenim iz zemalja EU. Druga komponenta u vrednosti je 1.000.000 evra, taj novac namenjen je nabavci najsavremenije opreme, koja će graničnoj policiji omogućiti još bolji i kvalitetniji rad - rekao je Sem Fabrici.

Nakon izjave za medije Fabrici je rekao kako će sa zadovoljstvom otići u posetu izbegličkom centru u Pirotu. On se zahvalio generalu Božoviću, ali i ministru Stefanoviću, za do sada izuzetno dobru saradnju.

- Suzbijanje i borba protiv nelegalne migracije prioritetan je problem EU - rekao je Sem Fabrici.

Bonus video:

Espreso intervju - Borko Stefanović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.