ANA BRNABIĆ U LONDONU: Počeo samit o Zapadnom Balkanu
Foto: Zorana Jevtić

važni sastanci

ANA BRNABIĆ U LONDONU: Počeo samit o Zapadnom Balkanu

Pored Nemačke i Austrije na skup su pozvani i drugi EU partneri - Hrvatska, Francuska, Italija i Slovenija

Objavljeno:

Samit premijera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, na kojem učestuvju i predstavnici EU i članica Unije, počeo je danas u Londonu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na Tviteru navela da je počeo skup na kome će se razgovarati o ekonomskoj i regionalnoj saradnji, političkim i bezbednosnim temama.

Na Samitu učestvuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

Pored Nemačke i Austrije na skup su pozvani i drugi EU partneri - Hrvatska, Francuska, Italija i Slovenija. Prvi put na samitu učestvuje i Grčka koja će 2020. biti i domaćin Samita što se tumači kao nagrada premijeru Aleksisu Ciprasu za rešavanje spora oko imena Makedonije.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, koja predstavlja EU na samitu u okviru Berlinskog procesa, rekla je danas da region čvrsto ide napred i da je EU posvećena zajedničkoj budućnosti.

- Videli smo izuzetne rezultate, rešenja najtežih bilateralnih pitanja. Zapadni Balkan snažno ide napred. Danas potvrdjujemo da smo zajedno sa regionom na tom putu, da delimo posvećenost našoj zajedničkoj budućnosti - kazala je Mogerini.

Bonus Video:

Espreso intervju - Borko Stefanović

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.