Dačić otkrio gde je rođen i govorio o povezanosti Srbije i Kosova: Srbi i Albanci - kojim putem dalje? (FOTO)
Foto: Beta

otvoreno

Dačić otkrio gde je rođen i govorio o povezanosti Srbije i Kosova: Srbi i Albanci - kojim putem dalje? (FOTO)

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KIM u Srbiji, Dačić je rekao da je to izraz velikog demokratskog kapaciteta društva, kao i potrebe traženja adekvatnog rešenja uz izbegavanje fragmentirane pozicije

Objavljeno:

- Mogu li i kako dva najbrojnija naroda na Balkanu da prevaziđu sukobljene interese i međusobno nerazumevanje - jedna je od tema diskusije

Na dobrom smo putu, ako budemo iskreno, uz međusobno uvažavanje razgovarali o odnosu dva najbrojnija naroda na Balkanu da prevaziđemo sukobljene interese i međusobno nerazumevanje, rekla je danas direktorka nacionalne novinske agencije Tanjug Branka Ðukić, otvarajući konferenciju "Srbi i Albanci - kojim putem dalje" u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA.

O odnosima dva naroda, istorijskim, političkim i međunarodnim okolnostima koji generišu te odnose danas, kao i u kom pravcu bi oni mogli da se razvijaju u budućnosti, s obzirom da koračamo ka istom cilju, ulasku u EU, razgovaraće, na dva panela, srpski, albancki i međunarodni poznavaoci ovih odnosa.

Ðukić je istakla da joj je posebno zadovoljstvo što može da pozdravi prisutne u Beogradu u ime domaćina susreta, agencije Tanjug, koja zajedno sa kolegama iz Tirane, agencijom ATA, organizuje ovaj skup.

- Već sama činjenica da konferenciju organizuju dve nacionalne agencije mogla bi da bude deo odgovora na pitanje koje postavljamo - Srbi i Albanci, kojim putem dalje. Naravno ovde smo kako bi razmenili i čuli neke konkretne sudove i ideje - mogu li i kako dva najbrojnija naroda na Balkanu da prevaziđu sukobljene interese i međusobno nerazumevanje. Na dobrom smo putu ako o tome budemo razgovarali iskreno, pošteno i uz međusobno uvažavanje i ako se prisetimo, ako smo uopšte zaboravili, šta je to dobro u istoriji naših odnosa i šta, i sada, spaja naša dva naroda - objasnila je ona.

Izrazila je uverenje da će tako i biti, jer su na skupu srpski i albanski intelektualci, poznavaoci tih odnosa, ali pre svega ljudi koji znaju da uprkos različitim interesima imamo i zajedničke i spremne su da ih promovišu.

Ukazala je da su na skupu Eduard Kukan i Bodo Veber, ličnosti od ugleda i uticaja na međuanrodnoj sceni i u evropskim institucijama, od kojih umnogome zavisi i naša budućnost.

- Ovo je prilika da i sa vama razmenimo mišljenja izvan okvira političkih platformi i strategija, koje su neretko daleko od osećanja, želja, percepcije i inetresa, i razumljivih očekivanja običnih ljudi. Pa iskoristimo ovu priliku, razgovarajmo. Okupila su nas dobra volja i dobre namere, a Tanjug, kao vodeća agencija u regionu, i agencija koja pormoviše nacionalne, ali i evropske vrednosti, i ATA svakako, tu su da se vaš glas i danas daleko čuje - poručila je ona.

Prisutne je pozdravila i direktorka Albanske novinske agencije ATA Armela Krasnići koja je poručila da je uloga medija u obe države sada važnija nego ikad.

foto: Beta

Ona je istakla da su konačno stvoreni novi uslovi da Srbija i Albanija mogu da razgovaraju o svim pitanjima koja ih dele i pitanja na koja se čekalo od Berlinskog procesa.

- Možemo licno da razgovaramo o svim stvarima koje nas dele. Uprkos rekordnoj trgovinskoj razmeni i broju turista u Srbiji ove godine, i dalje je puno predrasuda u obe zemlje. Uloga novinskih agencija i drugih medija je da te predrasude razbije komad po komad tako što će govoriti istinu koju je lako otkriti - ukazala je Krasnići.

Uloga medija, ističe, jeste pre svega u uništavanju svih barijera koje su podelile dva naroda koja imaju slične tradicije, ali i istu gostoprimljivost.

Upravo zbog te uloge medija, ona je posebno zahvalila direktorki Tanjuga Branki Ðukić na inicijativi za održavanje ove konfrencije.

- U pripremi pozdravnog govora naišla sam na članak iz 2012. godine u jednim albanskim novinama, gde se pogrešno ocenilo to što je jednom Srbinu u Tirani dozvoljeno da prodaje pljeskavice i kebab. Psihološki osećaj danas je kao da je prošao vek od tog članka, koji su zamenjeni člancima o turističkim atrakcijama, umetnosti, kulturi I mogućim investicijama - primetila je direktorka ATA-e.

Investicije u infrastrukturne projekte, prema njenom mišljenju, jesu budućnost dve zemlje.

- Budućnost Srba i Albanaca je i sve tešnja saradnja, jer danas 100 srpskih biznismena radi u Albaniji, mnogi albanski biznismeni dolaze u Srbiju ne samo radi poslovanja, već i da bi naši partnere - rekla je Krasnići.

Takođe, poručila je da dve zemlje ne bi trebalo da dele dnevni problem već da zajednički treba da rade na evropskoj bućnosti i stabilnosti.

- Borimo se za našu decu jer oni ne treba da budu podeljeni granicama ili sećanjima, ne kažem da ćemo zaboraviti svoju istoriju, ali budućnost pripada miru, većoj saradnji i generaciji za koju sam sigurna da će stvari raditi na bolji način. Sve što sada radimo treba da gleda ka budućnosti a ne ka prošlosti - zaključila je direktorka uz poruku da joj je uvek čast da poseti Beograd, grad na Dunavu.

Uvodno slovo na temu odnosa Srba i Albanaca dao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a stavove o tome šta spaja dva najbrojnija naroda na Balkanu, šta su ključne prepreke i kako ih prevazići razmeniće poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan, dr Rigels Halili sa varšavskog univerziteta, dr Predrad Marković sa Instituta za savremenu istoriju beogradskog univerziteta, Piro Miša sa albanskog instituta za dijalog i komunikacije, te i Dušan Janjić, šef Foruma za etničke odnose.

DAČIĆ: Međunarodni odnosi opterećeni temom Kosova

Odnosi između Srba i Albanaca opterećeni su temom Kosova, zbog toga je ova tema teška, i kada se o njoj razgovara treba postupiti što je moguće racionalnije i tražiti trajna rešenja - kako bi se stavila tačka na sukob Srba i Alabanaca, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Svako od nas povezan je s Kosovom na neki način, ja sam rođen u Prizrenu. To je bio prvi srpski glavni grad, a tamo danas živi svega nekoliko desetina Srba. Važno je da se eliminiše uzrok problema u odnosima između Srba i Albanaca, a Srbija smatra da je put dijaloga imperativ u traženju rešenja za sve probleme i konflikte - rekao je Dačić.

On je naveo da je pozicija Vlade i predsednika Srbije vrlo transparentna i uperena na postizanje cilja, a to je očuvanje i promovisanje mira i stabilnosti.

- Čvrsto smo opredeljeni da zajednički radimo sa svim zainteresovanim stranama, spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima kako bi se omogućio svestrani napredak. Smatramo da je svim narodima i zajednicama potreban mir i stabilnost u regionu i njihov ubrzani ekonomski oporavak. Stoga je nastojanje Srbije da se zajedno sa drugim zemljama što skorije integriše u EU. Odnosi između Srba i Albanaca važni su za region, ali i za EU i na to treba gledati kao na kapital za buduće generacije - rekao je Dačić.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KIM u Srbiji, Dačić je rekao da je to izraz velikog demokratskog kapaciteta društva, kao i potrebe traženja adekvatnog rešenja uz izbegavanje fragmentirane pozicije.

- Zato svrha unutrašnjeg dijaloga nije dolaženje do prostog zbira različitih ideja i pogleda, već šansa za sagledavanje čitavog spektra mogućih solucija i kristalisanja stavova naše zemlje. Posledično, unutrašnji dijalog je doveo do porasta kredibiliteta Srbije u evropskim i svetskim okvirima - rekao je Dačić.

Kada je reč o razgovorima u Briselu, Srbija ima dovoljno političkog senzibiliteta da oseti momenat rešavanja pitanja Kosova i Metohije i da svu svoju energiju i snagu uloži u pravcu postizanja kompromisa, kako se ne bi propustila istorijska prilika za dogovor sa albanskom zajednicom, naveo je ministar.

foto: Beta

- Za razliku od nekih naših zapadnih partnera, ne gledamo na pitanje Kosova i Metohije kao na rešenu stvar, već da se samo kroz dijalog može doći do rešenja. Prioritet delovanja Srbije predstavlja opstanak i poštovanje prava srpske zajednice, njen ekonomski razvoj, očuvanje kulturne baštine i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić.

Dodao je da se Beograd snažno zalaže za dijalog sa Prištinom, smatrajući da pregovarački proces nema alternativu.

Kako je istakao, ne misli "ni dobro, ni lepo" o uticajima sa strane na naš region i kaže da niko ne može bolje od nas samih da definiše problem koji izaziva probleme, a to je pre svega, prema njegovim rečima, pomešanost naroda.

Kako je rekao, osim Slovenije, na prostoru bivše Jugoslavije nije bilo nijedne zemlje u kojoj je jedan narod potpuno većinski.

- Neko nas je izmešao i pomešao, i u tome ima problema, ali ima i prednosti. Eliminišimo probleme i budimo zajedno. Svi smo mi u regionu braća i sestre i ne smemo da dozvolimo da nas svađa bilo ko sa strane - poručio je Dačić.

Poslanik u Evropskom parlamentu: Neophodno nastaviti pregovore

Poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan rekao je da dobri odnosi i saradnja između Albanije i Srbije pozitivno utiču na ceo region.

On je naglasio da je skup organizovan pravovremeno, a rezultat može dati pozitivan doprinos celom regionu.

- Ukoliko ima problema u odnosima Srbije i Albanije onda dolazi do širih problema u regionu. U dugim hodnicima institucija u Briselu mi odnose Srbije i Albanije percipiramo u regionalnom kotekstu. Niko ne sumnja da su Srbija i Albanija važni igrači u regionu. Mi ih posmatramo kao deo procesa integracije i procesa proširenja EU. Znamo da je neophodno da se ovaj proces nastavi - objasnio je on.

Kukan je preneo da je radio i sa Srbijom i Albanijom i da mu je drago što je Srbija u pristupnom procesu EU, kao i izrazio nadu da će uskoro krenuti i pregovori sa Albanijom.

Rekao je da EU procenjuje svaku zemlju prema sopstvenim zaslugama i gleda napredak svake države u široj dimenziji, kontekstu zapadnoalbanskog regiona.

Kukan je kazao da očekuje da društva i narodi u obe zemlje budu mnogo aktivnije u međusobnim odnosima i saradnji.

Prema njegovim rečima ako su lideri angažovani i hrabri oni time šalju jasnu poruku narodu da mogu da se angažuju i pozitivno utiču na odnose zemalja.

U svom izlaganju on se osvrnuo i na opasku šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da se gde god dođu „Balkanci“ nešto se dogodi, kao sada u Londonu, kada je ostavku podneo šef britanske diplomatije Boris Džonson.

- S tim u vezi bih vam nešto poručio – ako planirate sledeće posete nemojte da putujete samo po evropskom kontinentu, već uključute u svoje planove i neke druge - šaljivo je rekao Kukan.

foto: Beta

Janjić: Bićemo ili igrači u evropskoj ligi ii periferija

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da je, kao i kroz istoriju, uvek bolje poći od ljudi i njihovih potreba, pa ćete lako rešiti i pitanje državnih teritorija.

Janjić je ukazao da podilaženje nije jedini način da se dođe do rešenja i dobrog odnosa Srbije i Albanije, već da je to povećanje i koordinacija saradnje.

- Ukoliko se Srbija i Albanija slože, Zapadni Balkan je stabilan. Ako zajednički delujemo bićemo igrači u evropskoj ligi, ako ne, bićemo periferija. Kod dve zemlje reč je o različitim etnicitetima. Imamo muku sa malim razlikama, dok se one veće, poput jezika, lakše prevazilaze. Ne znamo dovoljno jedni od drugima, a trebalo bi da znamo više -ukazao je Janjić.

On je rekao i da je Kosovo okvir za odnos dve zemlje, ali i da ne vidi bolji put ka rešenju osim normalizacije, koja će voditi ka saradnji dve zemlje.

Halili: Kosovo srž problema; Marković: Balkanske nacije da reše balkansko pitanje

Istoričari Predrag Marković i Rigels Halili složili su se danas da je za odnose Srba i Albanaca ključno da se dve strane bolje upoznaju, da prevaziđu brojne streotipe, s tim što Marković ističe da Evropska unija treba da nam pruži evropsku perspektivu da bi se traume ostavile sa strane.

Halili je rekao da se slaže sa stavom da je Kosovo srž problema, ali takođe ističe i da se Kosovo često koristi u interne svrhe i interese.

Kako kaže, obe strane imaju dve zajedničke tačke - viktimizaciju i demonizaciju onog drugog.

- Ali stvari su mnogo kompleksnije. Mi mislimo da se poznajemo ali se u stvari ne poznajemo. Moramo da budemo otvoreni, da na drugog gledamo očima bez sopstvenih filtera - rekao je on.

Kako je dodao, moguće je govoriti o ovoj temi i Kosovu bez osuđivanja.

Ovaj istoričar iz Centra za ističnoevropske studije Univerziteta u Varšavi, kaže da ako sami ne razrešimo probleme niko nam ne može pomoći.

Potrebne su inicijative ne samo na nivou političara već i drugim. Posebno je važna uloga akademske zajednice, kaže on, dodajući da je ta zajednica za promenu.

Marković, s druge strane, smatra da je politika EU prema srpsko-albanskom konfliktu izgubila deo kredibiliteta.

- Prištini nije važan Briselski sporazum i možda su u pravu. Zašto nemaju bezvizni režim, jesu li oni građani drugog reda - pita on.

Marković podržava Halilija da dve strane treba bolje da se upoznaju.

- Samo neuspešni narodi su opterećeni traumama, a tamo gde postoji uspeh i napredak toga nema. Dajte nam evropsku perspektivu i zaboravićemo traume. Ako imamo tu perspektivu, lakše ćemo razrešiti ostale probleme - rekao je on.

Marković, takođe smatra da balkanska pitanja treba da reše balkanske nacije same.

Tokom popodneva očekuju se i odgovori na pitanja - kako promeniti negativnu međusobnu percepciju u srpsko-albanskim odnosima i od čega će to zavisiti, koje će nam ponuditi Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, albanski novinar Mustafa Nano, Momčilo Pavlović sa Instituta za savremenu istoriju, direktor Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane Ardian Hačkaj, te i Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Konferencija je organizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, a medijski partneri su Prva televizija i portal Europian Western Balcans.

Bonus Video:

Espreso intervju - Borko Stefanović

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.