OPOZICIJA SE UJEDINJUJE: Jeremić i Lutovac na korak od formiranja Saveza za Srbiju!
Foto: Beta/Fonet

jeremić i lutovac

OPOZICIJA SE UJEDINJUJE: Jeremić i Lutovac na korak od formiranja Saveza za Srbiju!

Prema njegovim rečima, stav Narodne stranke o Kosovu i Metohiji je umeren, racionalan i državotvoran

Objavljeno: 12:34h

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je opozicioni blok na korak do formiranja Saveza za Srbiju, čija će ključna tačka politike o Kosovu biti otpor potpisivanju sporazuma koji bi Prištini omogućio stolicu u UN.

"Na pitanju Kosova i Metohije moramo povući crvenu liniju i ujediniti se protiv naprednjačke vlasti koja je počela da priprema javnost za svoj pristanak na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama", rekao je Jeremić na osnivačkoj skupštini Opštinskog odbor Narodne stranke Palilula.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka to definisala kao prioritet tokom pregovora oko Saveza za Srbiju, i istakao da je postignut dogovor po tom pitanju.

Predsednik Narodne stranke je rekao da su formulisani zajednički programski ciljevi i da je sporazum o osnivanju Saveza za Srbiju spreman za potpisivanje, te da se nada da će se to dogoditi do kraja ovog meseca.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, istakao je da niko u svetu ozbiljno ne pritiska Srbiju da sada potpiše sporazum o Kosovu, dok članstvo u Evropskoj uniji neće biti moguće još dugi niz godina.

"Jedina 'nagrada' koja se Srbiji nudi za potpisivanje kosovske stolice u UN jeste još četiri godine Aleksandra Vučića na našoj grbači sa prećutnom podrškom Zapada za njegove primitivne ispade, razaranje institucija i pljačku državnih resursa. Na to samo mogu da kažem - ne, hvala. Ne smemo dozvoliti Vučiću da pređe Rubikon kosovske izdaje i pređe na sledeći 'projekat mira' u regionu - demontiranje Republike Srpske", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, stav Narodne stranke o Kosovu i Metohiji je umeren, racionalan i državotvoran.

"Od tog stava nema odstupanja i to će biti i politika Saveza za Srbiju", rekao je Jeremić.

Na skupu su govorili i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i predsednik Izvršnog odbora Vladimir Dobrosavljević.

Za predsednika Opštinskog odbora Narodne stranke Palilula izabran je Miroslav Samardžić.

Lutovac: Uskoro dogovor opozicije

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac očekuje skori dogovor opozicije o Savezu za Srbiju. Lutovac je u intervjuu agenciji Beta rekao da ne može da iznosi detalje razgovora, ali da očekuje da će uskoro doći do dogovora.

"Na osnovu razgovora sa građanima širom Srbije i istraživanja javnog mnjenja, jasno je da je stvaranje respektabilne političke snage poput Saveza za Srbiju put kojim bi trebalo ići", rekao je Lutovac i dodao da je to jedan od načina da se građani izvuku iz apatije.

Postojeće stanje stvari u državi i društvu, kako je dodao, obesharbruje ljude da se aktiviraju, pa čak i da iskažu svoje opredeljenje na izborima.

"Objedinjavanje opozicionih potencijala usmerenih ka normalizaciji politike i života u Srbiji budi nadu kod svih koji bi hteli da se stvari suštinski menjaju, a oni su većina. Dogovor opozicije oko nespornih ciljeva ohrabriće tu većinu građana da podrže promene", istakao je Lutovac.

Govoreći o sednici Glavnog odbora na kojoj su demokrate donele odluku o formiranju saveza sa opozicijom Lutovac je rekao, da je GO tada doneo važnu odluku, a da je umesto toga glavna vest bila dezinformacija o nedostatku kvoruma. Kako je istakao, kvoruma je bilo i to je konstatovano pre početka rada GO u prisustvu novinara, a oni koji su plasirali tu dezinformaciju čine štetu i DS-u i Savezu.

Govoreći o Nacrtu predloga ustavnih promena u oblasti pravosuđa koje je sačinila DS, on je kazao da očekuje da ih i partneri u Savezu razmotre i potom zajednički ponude stručnoj javosti i građanima Srbije.

"Za razliku od amandmana ponuđenih od strane Vlade Srbije, ovaj predlog nudi okvir za stvarnu nezavisnost pravosuđa i pristup pravdi građanima.Ovaj Nacrt bi pokazao na delu suštinsku razliku između vladajućeg režima koji bi da kontroliše pravosuđe i Saveza koji bi da stvori pretpostavke za pravosuđe koje bi bilo temelj vladavine prava", rekao je Lutovac.

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Lutovac je kazao da bi trebalo razlikovati normalizaciju svakodnevnog života sa Prištinom od rešavanja statusa Kosova i Metohije.

"Normalizacija koja podrazumeva nesmetano funkcionisanje svakodnevnog života je neophodna odmah. Rešavanje statusa bi podrazumevalo neke prethodne korake. Najpre, normalizaciju odnosa u Srbiji, jer se postavlja pitanje kakav sporazum mogu da potpišu oni koji nisu u stanju da ispune minimum demokratskih i vrednosnih standarda. Sama činjenica da o 'pravno obavezujućem sporazumu' niko ništa ne zna, govori o njegovoj prirodi i o prirodi onih koji o njemu razgovaraju", ocenio je predsednik DS. Istovremeno, kako je dodao, državni zvaničnici primenjuju do sad nezabeleženu političku kampanju: pripremaju građane za sporazum tako što ih zastrašuju, drugu stranu predstavljaju u najgorem svetlu, a opoziciju, čiju podršku takođe očekuju, optužuju za izdaju i saradnju sa neprijateljima…

"Originalno, ali veoma zbunjujuće. Obično se u ovakvim situacijama politički akteri ponašaju sasvim suprotno", kazao je Lutovac.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.