BORKO STEFANOVIĆ ZA ESPRESO: Blizu smo kraja ovog režima! Njihovi osmesi biće lepa istorija! Baba se češlja dok ljude dižu u vazduh, vlada lopovluk i opšte siromaštvo! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

Espreso intervju

BORKO STEFANOVIĆ ZA ESPRESO: Blizu smo kraja ovog režima! Njihovi osmesi biće lepa istorija! Baba se češlja dok ljude dižu u vazduh, vlada lopovluk i opšte siromaštvo! (VIDEO)

Borko Stefanović bio je gost Espreso intervjua. Sa njim smo pričali o aktuelnim političkim temama

Objavljeno: 09:43h
Milka Radović

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, bio je gost Espreso intervjua nedelja.

S Stefanovićem smo razgovarali o tome šta opoziciju koči da se ujedini, šta je plan opozicionog Saveza. Šta je to što oni mogu da ponude građanima Srbje i zašto baš za njih da se odluče. Dotakli smo se i pitanja Kosova, te Rambujeu 2 koji se odnedavno pominje u javnosti.

Stefanovića smo pitali i o sukobima koji u poslednje vreme obeleže gotovo svaku sednicu u Skupštini grada između opozicije i vladajućih stranaka, te šta bi oni drugačije radili da dođu na vlast.

Pogledajte video:

Šta koči opoziciju da se ujedini? Zašto stranke nisu složne i kako vi gledate na to?

- Svaka opoziciona stranka vuče neki bagaž, neke vagone iz slavne istorije 90-tih i 2000-tih. Mnoge od tih stranaka, da budem precizan njihovih lidera, ne shvataju da se vreme promenilo, da ti vagoni i taj tzv. minuli rad više ne znače ništa. Dakle, živimo u jednom novom vremenu, postpolitičkom vremenu izgradnje stabilokratije, ako hoćete i autokratskog sistema u Srbiji, gde sujete, programske i ideološke razlike treba ostaviti po strani i hitno izvršiti objedinjavanje opozicione scene. Svi koji su nesumnivo demokratski opredeljeni, dakle svi koji svoje ciljeve žele da ostvare demokratskim sredstvima, bili oni s desnice ili sa centra, građanskog centra ili sa levice kao što je kod nas slučaj treba da se objedine na zajedničku listu, da to bude jedna jedinstvena opoziciona lista. To od nas traže građani, to nesumnjivo žele birači, a uskoro će to želeti i oni koji nisu sigurni da su opozicioni birači. Šalju nam tu poruku iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. U ovom trenutku ni jedna od opozicionih stranaka, ni pokreta samostalno ne može na bilo koji način da ugrozi Srpsku naprednu stranku i niko od nas nema više od 2 ili 3 odsto podrške građana. Prema tome, potpuno je jasno da građani traže, što kažu "aman, ljudi, ujedinite se, izađite sa novom politikom, sa novom ponudom i sa novim ljudima koji će da donesu promenu ne samo vlasti, nego pre svega sistema u Srbiji. Mislim da smo na dobrom putu to da rešimo ovih dana. Isto tako mislim da su naši razgovori koji su veoma intenzivni pri kraju, utvrđujemo program, tehnička pitanja, sporazum i Statut budućeg Saveza za Srbiju. Očekujem da će u narednih nekoliko nedelja i zvanično Savez za Srbiju biti predstavljen javnosti, bićete svakako pozvani. To će biti početak ne lake, ali duge političke borbe koja nas čeka.

Zašto bivši predsednik Srbije Boris Tadić nije za ujedinjenje opozicije?

- Ne mislim da je on protiv ujedinjenja opozicije. Boris Tadić, čini mi se da dobro tumačim daću sebi to pravo, on u ovom trenutku tumači da ne bi bilo pametno objedinjavati stranke koje su izričito za članstvo u Evropskoj uniji sa strankama koje su izričito protiv. Mislim da je to njegovo mišljenje potpuno legitimno, rekao bih čak očekivano od ljudi koji su dokazano borci za demokratiju, za promene u Srbiji, za sveukupni napredak našeg društva, a Boris Tadić to jeste. SDS njegova stranka, njima svakako jeste mesto u Savezu za Srbiju, ja sam siguran da će im vrata u Savezu biti otvorena. Zašto? Zato što smatram da ta podela na stranke koje su za EU i protiv EU u današnje vreme 2018. godine, a to nam pokazuju stavovi birača, to nam pokazuju rezultati izbora je potpuno nevažno pitanje za naš narod. Mislim da ta tema u Srbiji, ne samo da više nikog ne uzbuđuje, nego da ne predstavlja ništa u situaciji kada EU ima ovako negativan stav prema Srbiji i kada su građani s pravom razočarani u EU. Kada to, naprosto, nije tema ni jednoj relevantnoj partiji. Ni jedna je više ne spominje. Želimo da se menjamo zbog nas samih, a ne zbog Unije.

Mislite li da će njegova stranka pristupiti Savezu za Srbiju?

- Ne znam, to je na njima, kao i sve ostale stranke koje će biti u Savezu za Srbiju. Mislim da će doneti odluku kakvu oni žele. Ponavljam, bilo bi šteta, ako odluče da ne uđu. Ta vododelnica Evropska unija i protiv EU, danas u Srbiji ne postoji, u situaciji kada ljudima dižu automobile u vazduh u pola belog dana, kada je opšte siromaštvo, kad su najniže plate i penzije u regionu, kada je opšti lopovluk i korupcija i kada se režim priprema za jednu, sumnjivu čini mi se, sakriveno i nepošteno rešenje na Kosovu i Metohiji. Kada živimo u zemlji bez slobode. I ako hoćete, kada nam kuća gori, mislim da pričati o EU je ona poslovica "o babi koja se češlja", ako već pomijemo babe i žabe, meni je ova poslovica bliža.

Šta je sada plan opozicionog Saveza?

- Naš plan je, da pre svega vrlo brzo tokom jula meseca završimo sve pripreme. Dakle, sva dokumenta, programsku platformu, jasnu politiku, dužnosti, organi i sve ostalo. Vrlo smo blizu da se to desi u narednom periodu. Savez za Srbiju će biti istorijska stvar. zato što će na jedan drastičan, a pozitivan način promeniti uopšte politiku, a i političku scenu u Srbiji. S druge strane, uspeće da okupi u ovom trenutku, čini mi se preko 95 odsto opozicionih stranaka i pokreta u Srbiji. To je jedna nova, pozitivna stvar koja će se desiti i najzad će Srbija imati grupaciju koja će doneti promenu, slobodu i pravdu. Imamo, najzad, protivtežu. Znate, kada imate jednog slona u staklarskoj radnji, a opozicija su mravi. E, sada se najzad pojavljuje nešto što može tom slonu da parira, samim tim što je slon taj koji se zove SNS što je sve živo porazbijao.

foto: Filip Plavčić

Šta vi nudite građanima, i zašto da se građani opredele za vas?

- Mi ćemo predstaviti naš program, taj program je u stvari koncipiran tako da se sve stranke i pokreti i sindikati, a verujte da to uopšte nije bilo jednostavno, slažu oko tog programa i on je mogu Vam reći već jako obiman i vrlo je precizan. Pre svega, ono što mi hoćemo je da vratimo nezavisnost i dostojanstvo institucijama, da drastično promenimo ekonomsko-socijalni model u Srbiji. Da uništimo i zaustavimo, politiku siromaštva, koju provodi ova vlast, da Srbija više ne bude zemlja sa najnižim platama i penzijama u Evropi, da se u ovoj zemlji ne zapošljava više samo zato što si član neke stranke. Ono što hoće Savez za Srbiju, govorim nesumnjive stvari, to je da donese zakon o poreklu imovine. Zaustavićemo mogućnost da se dolazi na bilo kakvu funkciju na osnovu lažnih diploma. Svakako da ćemo se usprotiviti bilo kakvoj mogućnosti da Kosovo dobije stolicu u UN-u. Naravno uz poštovanje Ustava Srbije i rezolucije 1244 i potrebe pregovora sa kosovskim Albancima što ne isključujem, ali nikako stolicu u Ujedinjenim nacijama. Savez će imati ekonomsku politiku koja će zaustaviti postojanje privatnih izvršitelja, lihvarskih bankarskih kamata, katastrofalnog Zakona o radu, koji ćemo ukinuti. Nov ekonomski model koji ćemo predstaviti Srbiji vrlo detaljno, a koji će podrazumevati i državnu intervenciju u privredi, kao neophodnost. I da Srbija prestane da robuje investitoru koji u isto vreme daje najniže moguće plate bez ikakve zaštite i sindikalnog organizovanja za naše radnike. To su osnovice naše platforme. Naravno, jako važno mesto zauzimaju, pre svega da su normalni izborni uslovi, da imamo pročišćene biračke spiskove, da se omogući ravnopravno medijsko predstavljanje relevantnih političkih opcija u Srbiji i van izbornih ciklusa, naročito na javnom servisu. To su neke stvari. Nezavisnost sudstva, tužilaštva, uvođenje specijalnog tužioca za organizovani i visoki kriminal i korupciju kao u Rumuniji. Te stvari ćemo mi vrlo jasno i precizno predstaviti građanima Srbije. Mnogo je bilo lakše složiti se oko tih stvari. Znajući našu političku scenu, očekivao sam mnogo više razlika otpora nesuglasica. Međutim, ovo čistilište od šest godina propasti naprednjačke vlasti je stvorilo višak razuma među opozicionim akterima, nego što je bilo ko očekivao. To će biti jedna od najboljih stvari.

Sednice skupštine grada budu prilično burne, uglavnom dođe do verbalnih okršaja između odbornika vladajućih stranaka i opozicije. Zašto?

- Zato što, reći ću u bukvalno jedno je rečenici, kada mi nešto predložimo, a to stalno radimo ili kritikujemo očigledno loše poteze gradske vlasti ili postavljamo legitimna pitanja bez uvreda, bez bilo kakvih negativnih reči prema nosiocima vladajućih vlasti u Beogradu, oni nama ne odgovaraju na naša pitanja, nego preispituju ljude koji su postavili pitanja. To je stvorilo jednu neumesnu, neodrživu situaciju gde većina SNS-a u gradskoj Skupštini se ponaša bahato, nepristojno i vi kada ih pitate zašto građani Beograda za spalionicu smeća deponije u Vinči plaćaju milijardu i petsto miliona evra narednih trideset godina i kako je to manje od 170 miliona evra, kako je bilo prvobitno po starom projektu kredit? Oni vama na to odgovore, a vi koji to pitate ste lopovi, izdajnici, ulaze u privatne živote nas koji tamo sedimo. Dakle, jedna potpuno neverovatna situacija. Ja razumem da to neko shvati kao prečicu do političkog uspeha, to je naprednjacima dalo rezultat. Ali da neko misli da šest godina može da laže i zamajava građane Srbije, da viče "Držite lopova šest godina, dok oni pune svoje džepove". Mislim da se ubrzano približavamo kraju tog režima i svakako da njihovi osmesi na zasedanjima Skupštine grada će za njih biti jedna lepa istorija, kada se suoče sa realnošću i sa odgovornošću u okviru zakona.

foto: Filip Plavčić

Da dođete na vlast, šta biste vi radili dugačije?

- Puno toga. Kada pogledamo šta je sve uništeno i unazađeno u Srbiji proteklih 6 godina prosto čovek ne zna odakle da počne. Mislim da je preduslov svih preduslova da se omogući sloboda medija, da se omogući sloboda izveštavanja, da se uredi ta oblast, da se sudovi i tužilaštva dodatno usmere ka nezavisnosti, ka onemogućavanju mešanja izvršne vlasti. Onda naravno, odmah je tu i utvrđivanje odgovornosti za brojne krađe, nameštene tendere, enormno bogaćenje, utvrđivanje porekla imovine svih funkcionera od 90-tih do danas, uključujući i ljude u opoziciji. Ja uvek kažem "Pođite od mene, to meni nikakav problem nije". Lako je imati vrlinu istrajnosti i slobode ako niste lopov, zato ja to sa punom smelošću i tvrdim, da sam spreman da se pođe od mene. U tom smislu, ukinuti Zakon o radu, omogućiti subvencije stranom investitoru, davati subvencije pod uslovom da daju minimalnu prosečnu platu, podići minimalnu cenu rada, ukinuti privatne izvršitelje, ograničiti kamate bankama. Uvesti novi model u poljoprivredu i energetiku, omogućiti veće subvencije našim poljoprivrednicima, minimalnu otkupnu cenu za određene strateške proizvode, recimo maline. Svake godine objašnjavamo istim tim malinarima tu situaciju. Razbiti kartel hladničarima, omogućiti državne hladnjače, napraviti propise koji će onemogućiti njima da daju tako nisku otkupnu cenu za malinu, smanjiti akcize na gorivo. Akciza je opterećenje za luksuz. Naprednjaci su uveli da su gorivo i struja luksuz. Oni su prva vlast koja je uvela akcizu na struju, a podsetiću vas da su naprednjaci 2012.rekli "kada dođemo na vlast struja će biti jeftinija 20 odsto". Ona je danas skuplja 14 odsto u odnosu na vreme kada su oni bili opozicija i kada su to obećavali. Dakle, znaju oni da se u Srbiji kratko i slabo pamti, ali isto tako trebali bi da znaju da kao u svakom šumadijskom selu tačno se zna da ako imate komšiju koji svaki dan sve više i više viče "Dolazi vuk" ili "Držite lopova" to može neko vreme ali ne može sve vreme i zna se kako šumadijski seljak naziva tu osobu.

Šta je sa metroom?

- Metro je u gradskoj Skupštini bila dosta živa diskusija zato što smo mi prosto postavili pitanje "Zašto ste ukinuli već pripremljen projekat za dve linije metroa, koji su radili stručnjaci, ne stranački" i ljudi su napravili, izmerili, izračunali, napravili projekat i rekli treba metro da ide na ovaj način. Dakle, da ide od Novog Beograda, do vrha Ustaničke, da se tu ukršta kod Vukovog spomenika, da imamo jedan funkcionalan metro tamo gde je najveća gustina saobraćaja, tu gde je najveća potreba. Pitali smo zašto ste to odbili? Zašto pravite nov projekat koji će povezati, bez da se iko naljuti, dve livade. Znači, vi pravite nov projekat metroa na osnovu obećanja koje ste dali nepostojećem arapskom investitoru u Beogradu na vodi, a početna stanica je u Makišu, tamo gde ste obećali Bogoljubu Kariću da će da pravi svoj grad. Vi imate suštinski dve livade. I to na neki način jeste simbol ove vlasti. Oni su ljudi koji stalno nešto obećavaju, govore za dve, tri godine biće bolje, a u stvari se ništa ne dešava. I naravno pitali smo ih "rekli ste da će radovi početi i da će moći da se vide 2020., a sada i samo kažete da to nije realno i da ste preterivali u izbornoj kampanji, delili ste ljudima karte za metro".

Koja se sada godina pominje, ako nije 2020.?

- Video sam da gospodin Vesić sada rekao 2024., a 2027. bi to moglo da počne. Znaju oni da lažu ljude, znaju oni da neprekidno lažu ovaj narod, ali misle da to svaki put može da im prođe. I što je najgore uz pomoć kupovine ljudi, uz pomoć ucenjivanja, pritisaka, kapilarnih glasova, oni od svojih realnih 36 odsto u Beogradu doguraju do 45 odsto, kada ljude ucene radnim mestom, tzv. kapilarni glasovi, samo da čujete te horor priče. Dakle, nađu nekog zaposlenog u javno-komunalnom preduzeću i kažu moraš nam dati deset imena, onda tih deset ljudi besumično zovu svaki dan i traže da im daju dokaz da su glasali za SNS, da se ne igraju da će ostati bez posla. To je jedna piramida beščašća i prevare i pritiska na narod Srbije, koja može da se sruži za jedno poslepodne. Oni nisu svesni, da to što se sada osećaju sigurno u svojim poslovima, u svom novom bogatstvu, u svojoj bahatosti, putovanjima, skupim stanovima, vilama, skupim automobilima, da to može bukvalno za jednu noć da padne. Srpski narod zna naglo da progleda i da bi bilo dobro da sve te stvari kanališemo kroz politički proces, da one apsolutno ni za koga ne bi imale poželjne posledice. To je ono što mi iz Saveza za Srbiju hoćemo. Mi hoćemo mirnu političku smenu vlasti na izborima, iako to pod ovim uslovima deluje skoro nemoguće, da se na izborima bilo šta promeni. Ali, mi ćemo insistirati na tome, zato što smo prosto civilizovani ljudi i ne želimo da se sa razbojnicima hvatamo u isto kolo.

Pitanje Kosova je trenutno goruća tema u Srbiji. Šta je najbolje rešenje za Kosovo?

- Pa najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju pre svega jeste da se nastave pregovori i jeste to da se mi oslobodimo balasta, pritiska brzog ulaska u Evropsku uniju jer do toga neće doći. Dakle, kad se mi oslobodimo tog osećaja da nešto moramo hitno da uradimo, bićemo i bolji pregovarači i bolje ćemo štititi nacionalne interese. Dakle, mislim da je rešenje za Kosovo pregovori, rešavanje životnih pitanja, i to u punom obimu, onemogućavanje istovremeno da, pa čak i to da se napravi sporazum sa Kosovom, ali da on nikako ne može, po nama, a to mi sad deluje da je jedinstven stav o Savezu za Srbiju, ne može Kosovo da ima stolicu u Ujedinjenim nacijama. Vi imate kontinuirano vanredno opsadno stanje u Srbiji šest godina, od kad je ova vlast Srpske napredne stranke. Oni su dobili i hvale se tom ogromnom podrškom građana preko 50 odsto i tako dalje, a rekao sam vam malopre da je to u velikoj meri fingirano, namešteno kroz pritiske, ucenu i kupovinu obezbeđeno, a onda kažu: "Nemamo mi mandat, mi ćemo pitati građane na referendumu o Kosovu i Metohiji". To je sramota. Taj referendum je neprihvatljiv. Pod ovim uslovima ne može nikakav referendum da se sprovede. Kad građani ne znaju šta je pregovarano, šta se stvarno nudi, šta kaže druga strana, ima li nekog drugog mišljenja, drugog stava. Vi to nemate gde da čujete danas u Srbiji. nema debatnih emisija. Mediji su skoro u potpunosti pod kontrolom. Napravili su od medija kasarne. I sada vi kažete da izađemo na referendum. A šta da pitate? Šta će biti pitanje na referendumu? Da li da Kosovo ima stolicu u Ujedinjenim nacijama? Pa naravno da to neće biti pitanje, nego će oni da postave pitanje da li ste za to da mi napravimo sporazum za to koji će sačuvati celovitost Srbije i naš stav o Kosovu i Metohiji. I građani kažu: "Pa jeste, što da ne", a ne znaju da se iza toga krije plan gospodina Vučića, kako mi deluje, nemam dokaze za to, da je on prosto čovek nešto obećao i sad to mora o Kosovu da isporuči. I sad mu treba alibi za to, treba mu opravdanje. I jako je lako onda reći, što je Petričić napravio onu sjajnu karikaturu: "Crkla mi hemijska, narode, ajde vi potpišite", znači, neću ja da potpišem nego će narod. To je vrlo nečasno. Mislim da je referendum apsolutno nemoguć i neprihvatljiv pod ovakvim uslovima potpunog nedostatka pluralizma, slobode, debate, mogućnosti da čujete nešto. Pa ne prave se referendumi u vanrednom stanju. Kad je bila akcija Sablja 2003. godine nije tad nikome palo na pamet da pravi referendum., a meni ovo sad liči na to. Ljudi se dižu u vazduh u po bela dana. Imamo u Beogradu 18 nerešenih ubistava od početka godine. 50, 60 hiljada građana nam godišnje odlazi u inostranstvo. Srbija se ubrzano prazni, pa onda se priča da posotji plan da se prave migrantski centri u Srbiji kao u rubnom delu Evropske unije, ne samo u Srbiji, nego i u Bosni i Hercegovini i tako dalje. Pazite vi to. To su opasne tendencije i stvari koje apsolutno ne smeju da se dozvole i mi zato moramo svi da se uozbiljimo, organizujemo se i mislim da je Savez za Srbiju pravi korak u tom pravcu.

foto: Filip Plavčić

Mislite da je Evropska unija uslovila Srbiju, to jest da će je usloviti Kosovom?

- Pa ja ne mislim da će bilo kad biti pitanje da formalno priznamo nezavisnost Kosova. Zaista to ne mislim, ali ako Kosovo našim pristankom dobije mogućnost da bude članica Ujedinjenih nacija, onda im naš formalni pristanak nije ni potreban. Međutim, ima tu još jedna kratka stvar da kažem. Srbija nije članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mi ne možemo da pustimo Kosovo da bude član Ujedinjenih nacija. Kao što znate, mora da prođe Savet bezbednosti i postavlja se logičko pitanje zašto neko na Zapadu pita nas da mi pustimo Kosovo u Ujedinjene nacije. Izvolite, pitajte Rusiju, pitajte Kinu. To više nije naše pitanje. To je sad postalo pitanje za najveće sile u svetu. Da li iko može da zamisli Aleksandra Vučića koji odlazi kod Putina ili kod Si Đin Pinga u Peking i kaže: "Slušaj, mi hoćemo da pustite Kosovo da bude članica Ujedinjenih nacija". To je ne samo nacionalna sramota i poniženje, nego je meni to prosto nezamislivo. Ja ne znam, ako on to čovek uradi, i ako uradi, ne postoji apsolutno nijedna garancija da će Rusija i Kina reći: "Dobro, nema problema, pustite Kosovo u Ujedinjene nacije". Štaviše, siguran sam da će ih blokirati, bez obzira na naš stav, a mi smo dobili ništa. Što reče jedan evropski diplomata u razgovoru meni nedavno: "Vi ispunite evropske uslove, a mi vas ionako nećemo primiti".

Pominje se čak i potencijalni Rambuje 2. Šta mislite o tome i šta bi to donelo Srbiji? Znamo šta je bilo posle prvog.

- Da, bilo je vrlo loše posle prvog. Međunarodna konferencija kao ideja pre svega ne odgovara Vašingtonu i Prištini zbog toga što bi Međunarodna konferencija potvrdila na najvidljiviji način da status Kosova nije rešen, a oni smatraju da je rešen i da je Kosovo nezavisna država. Dakle, Međunarodna konferencija kao Rambuje bi mogla da se organizuje samo, naravno, uz učešće Kine, Ruske Federacije i Sjedinjenih država i Evropske unije, ali onda bi se postavilo pitanje o čemu raspravljamo. Ne bi se sigurno na Međunarodnoj konferenciji raspravljalo o Gazivodama ili o upotrebi elektične energije na Kosovu i Metohiji, već bi se raspravljalo o statusnom pitanju. Dakle, Priština bi učešćem na toj konferenciji, zato se oni toga plaše, zato su oni protiv toga, oni bi onda potvrdili da oni nisu nezavisni, jer o čemu pričamo? Dakle, ili pričamo o tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova, za to nam ne treba konferencija, jer nećemo priznati nezavisnost, ili pričamo o podeli Kosova. Ako pričamo o podeli, onda Albanci kažu: "Ako hoćete podelu, prvo nas priznajte kao nezavisnu državu, pa ćemo da se dogovorimo o razmeni teritorije", što je za nas, naravno, neprihvatljivo. Da ne pričamo o tome da je podela vrlo opasna ideja, jer ostavlja Srbe, manastire i imovinu Srba iz Srbije južno od Ibra bez ikakvih garancija, na milost i nemilost albanske većine.

Bonus Video:

Espreso intervju - Nikola Jovanović

Milka Radović


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.