ĐAVO JE DOŠAO PO SVOJE! Ovim rečima Vuk Jeremić dočekao je Tonija Blera u Beogradu!
Foto: Damir Dervišagić, Reuters

(NE)DIPLOMATSKI

ĐAVO JE DOŠAO PO SVOJE! Ovim rečima Vuk Jeremić dočekao je Tonija Blera u Beogradu!

Kako se vama čini ovaj izjava?

Objavljeno:

Toni Bler opet je u Beogradu. Njega je uslikao anonimni paparaco, a fotografija je odmah objavljena na društvenim mrežama.

Odmah je stigao i komentar, ni manje, ni više od Vuka Jeremića.

O čemu se ovde radi?

Toni Bler je, po svemu što se moglo čitati u srpskoj štampu, od februara 2015. godine počeo da savetuje Aleksandra Vučića. Mnogima je sporno bilo to što je Bler bio jedan od najvećih zagovornika bombardovanja Srbije 1999. godine.

Vlada Srbije angažovala je konsultantsku kuću bivšeg britanskog premijera u formiranju stručnih timova u okviru kabineta premijera Vučića, a troškovi tih usluga bili su pokriveni iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata, potvrđeno je Danasu te u Nemanjinoj 11.

foto: fonet

Vlada Srbije otkupila je od organizacije "Tony Blair Associates" model rada kabineta premijera koji funkcioniše pomoću "delivery unit", odnosno osoba ili timova koji su zaduženi za ispunjavanje ciljeva u različitim oblastima i za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima.

U januaru te 2015. Alister Kembel, Blerov savetnik za medije, održao je predavanje PR stručnjacima u Vladi Srbiji. Nekoliko meseci ranije, i sam Bler je boravio u Beogradu i savetovao Vučića da primeni ovaj model funkcionisanja, kako bi nameravani poslovi i dogovorene investicije i projekti u različitim oblastima bili efikasnije obavljeni.

Ipak, kad je Toni Bler polovinom 2014. bio u poseti premijeru Vučiću u Beogradu, iz kabineta predsednika Vlade oštro je demantovano da će bivši britanski premijer biti njegov plaćeni savetnik. Tad je rečeno da je Bler došao u nezvaničnu posetu i da su Vučić i on razgovarali o evropskim integracijama i o „formiranju premijerovog kabineta“.

foto: Reuters / Peter Nicholls

Bler je, nakon što je otišao s funkcije premijera Velike Britanije, osnovao "Tony Blair Associates", organizaciju koja je se bavi konsultantskim uslugama. Bler je bio konsultant u Kazahstanu njihovom autokrati Nunsutlanu Nazarbajevu, a za taj posao, prema pisanju britanskih medija, primao osam miliona funti godišnje.

Bler od 2013. godine sarađuje i s Vladom Albanije, odnosno savetuje ih po pitanju evropskih integracija. Njegov tim koji konsultuje albansku vladu smešten je i radi u Tirani.

foto: Kancelarija premijera Albanije

Britanski mediji pisali su da je kao savetnik radio i za vlade u Egiptu i Kuvajtu, zatim za američku investicionu banku JP Morgan za posao u Libiji i za fond Mubadala iz UAE i bio član proizraelske lobi grupe. Toni Bler drži i predavanja širom sveta, koja naplaćuje i do pola miliona dolara.

Saradnja Blera i srpske Vlade okončana je iste 2015. godine, u avgustu. Bler i kontroverzni francuski političar Dominik Stros Kan (osumnjičen za seksualno zlostavljanje tamnopute konobarice) dovedeni su bombastično, ali su otišli tiho.

foto: Reuters

Bler je ponovo u Beogradu. Turistički? Ne bi se reklo.

Ovih dana rešava se sudbina Kosova, a neko u srpskoj politici verovatno veruje da britanski diplomata može da pomogne.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.