VUČIĆ: Strane investicije rastu, Srbija prednjači u regionu! Pozivam srpske investitore da ulažu u Ukrajinu!
Foto: Beta

Sastanak predsednika Srbije i predsednika Ukrajine

VUČIĆ: Strane investicije rastu, Srbija prednjači u regionu! Pozivam srpske investitore da ulažu u Ukrajinu!

Nakon svečanog dočeka dva predsednika održala su sastanak u četiri oka, nakon kojeg će im se pridružiti delegacije dve zemlje na plenarnom sastanku

Objavljeno: 13:42h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić docekao je danas, uz najviše državne počasti, predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

Ispred Palate Srbije, predsednik Vučić dočekao je visokog gosta uz postrojenu Gardu i himne dve zemlje.

Nakon svečanog dočeka dva predsednika održala su sastanak u četiri oka, nakon kojeg će im se pridružiti delegacije dve zemlje na plenarnom sastanku.

Predviđeno je potpisivanje bilateralnih sporazuma, a zatim i izjave Vučića i Porošenka.

U toku dana biće održan i Poslovni forum Srbija-Ukrajina, na kojem će učesnicima obratiti predsednici Vučić i Porošenko, kao i predsednik PKS Marko Čadež i generalni sekretar i prvi potpredsednik Privredne komore Ukrajine Mihajlo Nepran.

Sa ukrajinskim predsednikom razgovaraće i premijerka Ana Brnabić, a primiće ge i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Porošenko je sinoć stigao u Beograd, gde ga je na aerodromu dočekala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Sastanak predsednika Srbije i Ukrajine, Aleksandra Vučića i Petra Porošenka, počeo je danas u Beogradu posle svečanog dočeka.

Vučić je Porošenku priredio svečani doček ispred Palate Srbije, a dva lidera su potom počela sastanak u četiri oka.

Posle sastanka dva predsednika biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Ukrajine na kojem će biti potpisano više bilateralnih sporazuma.

Potom će biti održan Poslovni forum Srbija-Ukrajina, na kojem će uz Vučića i

Porošenka učestvovati predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i generalni sekretar i prvi potpredsednik Privredne komore Ukrajine Mihajlo Nepran.

Porošenko će se u Beogradu sastati i s premijerkom Anom Brnabić, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, kao i s patrijarhom Srpske pravoslavne.

Ukrajina i Srbija danas su u prisustvu predsednika Petra Porošenka i Aleksandra Vučića potpisala dva sporazuma.

Ministri spoljnih poslova Ukrajine i Srbije, Pavlo Klimkin i Ivica Dačić, potpisali su sporazum o izmenama sporazuma između vlada Srbije i Ukrajine o ukidanju viza za državljane Ukrajine.

Klimkin i direktor Uprave carina Srbije Miloš Tomić potpisali su Protokol između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Državne fiskalne službe Ukrajine o saradnji u oblasti razmene statističkih podataka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne može građanima Srbije da obeća da će Srbija postati članica EU 2025. godine, ali da je sada, nakon što je to uverenje iskazao predsednik Ukrajine Petro Porošenko, malo optimističniji.

- Danas ste mogli da vidite zašto je Porošenko mnogo bolji političar od mene. On je sa velikim optimizmom najavio 2025, kojoj se obojica nadamo. Ja to ne mogu da obećam građanima Srbije, jer to ne zavisi samo od nas. Mogu samo da obećam da ćemo da radimo sve što možemo - objasnio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Rekao je da nije tako šarmantan, kao Porošenko i da nema taj osmeh, niti energiju da može tako nešto da proda građanima, već da može samo da im obeća da moramo i da ćemo da radimo sve što je do nas.

- Ako Petro kaže da možemo 2025, sada sam i ja malo opmitističniji - istakao je Vučić.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko poručio je danas u Beogradu da dve zemlje nemaju bilateralnih problema, da Ukrajina odlučno poštuje i uvažava teritorijalni integritet Srbije, da nije priznala Kosovo a da rešenje za to pitanje treba naći putem komprimisa uz uvažavanje interesa Srbije.

- Želim jasno da kažem da poštujemo i uvažavamo terotorijalni integritet Srbije. Nismo priznali Kosovo i zauzimamo stav da rešenje tog problema tražiti putem kompromisa uz uvažavanje interesa Srbije - rekao je Porošenko na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je dodao, Kijev se drži i stava o nezavisnosti i poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući Krim.

- Mi u Kijevu ulažmeo sve napore da se obnovi suverenitet zemlje na celoj teritoriji i računamo na podršku Srbije kada je reč o uvođenju mirovne misiej uz nadzor UN. Uveren sam da sprovođenje Minskih sporazuma nema aleternativu - naglasio je Porošenko.

Naglasio je da su Srbija i Ukrajina veoma bliske zemlje, što potvrđuje i bliskost jezika, a članstvo u EU je još jedan cilj koji povezuje obe zemlje.

- Podržavamo evropske integracije Srbije - rekao je on, dodajući da deli mišljenje predsednika Evropskog saveta o tome da "naš zajednički ulazak u EU bude 2025".

Srbiji je poželeo da pobedi sve prepreke i postane član EU.

- Isti taj cilj je i želja ukrajinskog naroda. Važno je da učimo iz iskustava Srbije - dodao je visoki gost iz Ukrajine.

Kako je naveo, današnji susret je nastavak njihovog sastanka u Turskoj u vezi sa gasovodom koji obezbeđuje gas i za Srbiju i za Ukrajinu i celu Evropu.

Naglasio je da dve zemlje nemaju nikakve probleme u bilateralnim odnosima.

- Jedni druge razumemo, naši odnosi u svim oblastima su dobri i veoma cenim sve što je predsednik uložio u razvoj naših odnosa - rekao je Porošenko.

On je istakao da mu se veoma dopada stil koji je danas pokazao predsednik Vučić i to kako su bez problema potpisani bilateralni sporazumi.

Govoreći o Sporazumu kojim se Ukrajincima produžava boravak u Srbiji bez vize, Porošenko kaže da je njegov cilj da pojednostavi posete ukrajinskih preduzetnika, kulturnih radnika...

Važan je i drugi dokument o borbi protiv korupcije, koji podrazumeva razmenu podataka između carinskih organa kako svi oni koji nepošteno žele da izbegnu plaćanje poreza to ne bi mogli, kao i da bi se na viši nivo podigla borba protiv korupcije.

- Uveren sam da su ovi dokumenti potvrda odlučnih koraka Vučića i mene da postignemo to zbližavanje kako bi Ukrajinci bolje upoznali Srbe i obrnuto -rekao je Poreošenko.

On je iskoristio priliku da Vučiću pokloni knjigu "Kratka istorija Ukrajine" i da se zahvali na odluci Srbije da u Novom Sadu bude podignut spomenik ukrajinskom pesniku, ocu nacije, Tarasu Ševčenku.

- Nadam se da ćemo tokom sledeće posete imati priliku da otkrijemo spomenik - dodao je on.

Ocenio je da se trgovinska razmena između dve zemlje povećava, što je zabeleženo i u prvom kvartalu ove godine, ali da ga brine crna metalurgija u Srbiji.

Kako kaže, na poslovnom forumu koji su organizovali on i Vučić, glavna poruka će biti koliko je važno da se ukrajinski novac ulaže u Srbiju i obrnuto.

Takođe je ukazao da je Ukrajina, kada je reč o unapređenju poslovne klime, načina skok sa 153 na 76 mesto što nije pošlo za rukom nijednoj drugoj državi.

- Saradnju možemo da počnemo od prehrambene industrije, potrebni su nam srpski restorani, a tu je i farmacija, mašinska industrija - ističe Porošenko.

Najavio je da će se u najskorije vreme sastati Međuvladine komisije koje će razmotriti dva ključna pitanja - žitarice i kukuruz.

Postignut je i dogovor da se obezbedi deset stipendije za školovanje srpskih studenata u Ukrajini.

Porošenko je naglasio i da se u Beogradu oseća kao među prijateljima, primetivši da je grad prvi put ukrašen ukrajinskim i srpskim zastavicama što je još jedna simbol prijateljstva.

- Osećamo gostoprimstvo ne samo predsednika Srbije i vlade već i naroda i to za nas najvažnije - kaže Porošenko.

Na pitanje koje je pravo mesto za investiranje, odgovaram - pod jedan Ukrajina, pod dva Srbija, poručio je danas predsednik Ukrajine Petro Porošenko otvarajući zajedno sa predsednikom Srbije Poslovni forum Srbija-Ukrajina.

- Možda se predsednik Vučić ne bi složio sa mnom oko toga ko je na prvom a ko na drugom mestu, ali to su najbolje zemlje za ulaganje - rekao je Porošenko.

Podsetivši da i sam dolazi iz poslovnog okruženja, Porošneko je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja preduzetnika, uključujući i one iz drugih stranih zemalja, kao što je Turska.

- To je upravo ono što želim da vidim - rekao je on.

Porošenko je naglasio da mu se veoma dopada stil predsednika Vučića da se ništa unapred ne obećava "Ništa unapred ne obećavamo,složili smo se sa predsednikom, ali bliski smo STO, blizu smo postizanju sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje", kaže on.

Smatra da kada se reši pitanje žitarica da će to doprineti uklanjanju tarifa i barijera i u ostalim oblastima i da će sve to doprineti jačanju poslovne klime.

Porošenko takođe veruje da dve zemlje mogu mnogo toga da postignu kada je reč o infrastrukturnim projektima, posebno u UKrajini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija u prvih četiri meseci ove godine uvećala nivo direktnih stranih investicija za 13,7 odsto, i ostvarila 916,7 miliona evra i pozvao srpske investitore da ulažu u Ukrajinu, kao i ukrajinske da investiraju u Srbiju, što će biti od obostrane koristi.

Vučić je, na poslovnom forumu Srbija-Ukrajina, rekao da je to jednako prošlogodišnjem nivou koji je ostavrila Hrvatska, koja je članica EU.

- To govori koliko je Srbija postala atraktivna i važna zemlja u regionu - podvukao je on dodajući da je značajno više privukla stranih ulaganja od svih zemalja Zapadnog Balkana zajedno.

Podsetio je da je Srbija danas na 42. mestu Duing biznis liste Svetske banke, a bili smo 93. I dodao da nismo zadovoljni i da gledamo da ove godine budemo među prvih 30.

- Istovremeno naš rast u prvom kvartalu ove godine dostigao je 4,6 odsto. Iza nas su Albanija, Crna Gora i Mađarska sa 4,4 do 4,45 odsto, Rumunija sa 4, Bugarska sa 3,5, Hrvatska sa2,5 i Makedonija sa 0,1 odsto - objasnio je Vučić.

Ukazao je da Srbija više nema rebalans budžeta, osim u slučaju kada hoće da povećava plate i penzije, kao i da nemamo problema sa javnim finansijama.

Predsednik Srbije zamolio je zainteresovane srpske privrednike za osnivanje proizvodnih jedinica u Ukrajini i tamošnje tržište da budu potpuno otvoreni i spremni za ulaganja.

Na ovom skupu su prisutne najbolje srpske kompanije, krem de la krem srpske privrede. To nisu one kompanije od pre 10 ili 15 godina za koje bi neko mogao da kaže da su ovakve ili onakve, već najbolje firme koje ne postuiluju uz veliku državnu pomoć, već zahvaljujući svom radu, energiji i profitu - rekao je on.

Vučić je kazao da se srpske firme rukovode interesima, i ispriča da je, kada je zamolio za njihovo prisustvo za jednu drugu zemlju, dobio odgovor od predsednika Privredne komore Marka Ccadeža da neki ne mogu zbog puta, drugi zbog privatnih obaveza - jednom se porodila svastika, drugom su snaja i šurnaja otišle negde.

- Shvatio sam da prisustvo zavisi od gostiju koji dolaze. Treba da budete ponosni za interes koji je srpska privreda pokazala - poručio je Porošenku.

Istovremeno je pozvao ukrajinske privrednike da ulažu u Srbiju, jer će obostrana ulaganaj doprineti sve boljim odnosima.

Zahvalio se predsedniku Ukrajine Petru Porošenku što je u današnjim razgovorima uklonjena najveća prepreka za slobodnu trgovinu i izrazio uverenje da će komisije dve zemlje doneti sporazum u narednom periodu.

Vučić je, u svom obraćanju, ukazao da je Srbija uvećala trgovinsku razmenu sa EU od 2012.do 2017.za 62 odsto, a izvoz za čak 100 odsto - sa pet na 10 milijardi evra i to zahvaljujući stranim kompanijama, pre svega nemačkim koje izvoze svoje asortimane u EU.

Sa Ukrajinom robna razmena, prema njegovim rečima je mala i mora biti na većem nivou.

Podsteio je da je Ukrajina ogroman zemlja, kako teritorijalno, tako i po broju stanovnika, i da imamo prijateljske veze koje treba privrednici da iskoriste na najbolji način.

- Naša saradnja ne može da naiđe na bilo kakve prepreke. Nemamo nikakvih otvorenih bilateralnih pitanja - kazao je Vučić rekavši da je dogovoreno da privrednici dobiju podršku sa najvećeg nivoa države.

Osvrnuo se na optimizam predsednika Porošenka da će obe zemlje postati članice EU 2025.godine, rekavši da on ne deli taj entuzijama, jer je pred Srbijom problem Kosova, ali je važno i kako će se razvijati situacija u samoj Uniji.

- Mi sve reforme koje sprovodimo radimo zbog sebe jer želimo da pripadamo evrospkom društvu, jer time možemo da garantujemo da imamo bolji život, pravnu državu. Da zavisi od nas već bi mnogo ranije bili članica EU - kazao je on.

Bonus Video:

Espreso intervju - Nikola Jovanović

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.