BRNABIĆ I HAN: EU podržava Srbiju u sprovođenju reformi pravosuđa
Foto: Fonet

Sastanak

BRNABIĆ I HAN: EU podržava Srbiju u sprovođenju reformi pravosuđa

Brnabićeva je još jednom podsetila na to da je Venecijanska komisija prepoznala ključna rešenja za Srbiju u cilju jačanja nezavisnog i nepristrasnog sudstva

Objavljeno:

Predsednica Vlade Ana Brnabić izrazila je danas, u razgovoru sa komesarom EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju, koji će podržati reformu vladavine prava i pomoći osnaživanje srpske države uprave.

U saopštenju na sajtu Vlade Srbije navodi se da je na sastanku, kojem je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, istaknuto je da je cilj Sporazuma podrška institucijama pravosuđa u Srbiji, Ministarstvu pravde, sudstvu i državnom tužiocu, kako bi bili što efikasniji i transparentniji.

Navodi se da je predsednica Vlade ocenila i da će nakon usaglašavanja Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa sa preporukama Venecijanske komisije, Srbija dobiti dokument koji će u potpunosti biti u skladu sa evropskim standardima i praksom, a čiji cilj je jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosudja.

Brnabićeva je još jednom podsetila na to da je Venecijanska komisija prepoznala ključna rešenja za Srbiju u cilju jačanja nezavisnog i nepristrasnog sudstva.

Han je naglasio da Evropska unija podržava Srbiju u sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa, i dodao da napredak u vladavini prava odlučuje i o brzini pristupanja Srbije Uniji.

U saopštenju se navodi da je na sastanku razgovarano i o predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava 10. jula u Londonu, u okviru "Berlinskog procesa".

Bonus Video:

Espreso intervju - Nikola Jovanović

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.