NOVA UCENA, NOVA MUKA ZA SRBIJU: Albanci dali MILION DOLARA za rezoluciju o Bitićijima!
Foto: Fonet

ima li kraja?

NOVA UCENA, NOVA MUKA ZA SRBIJU: Albanci dali MILION DOLARA za rezoluciju o Bitićijima!

Ministar spoljnih poslova takozvane Republike Kosovo Bedžet Pacoli preko svojih krugova sakupio je i dao albanskim lobistima čak milion dolara kako bi izdejstvovao donošenje rezolucije o braći Bitići u Kongresu

Objavljeno:

Prema saznanjima lista "Alo", albanski lobisti u SAD, a podsetimo to je jedan od najjačih lobija u Americi, dobili su neverovatnu sumu od milion dolara za izglasavanje rezolucije o slučaju „Bitići“.

- Albanci su zaključili da bi se rezolucijom kojom se od Srbije traži hitno rešavanje slučaja „Bitići“ mnogo dobilo, jer se u ovom momentu vodi dijalog o sudbini Kosova u Briselu. Takođe, ovom rezolucijom bi se pod tepih stavilo formiranje Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu - otkriva njihov izvor iz diplomatskih krugova.

Prema njegovim rečima, Albancima nije toliko stalo da se reši slučaj „Bitići“, već žele da se izvrši što veći pritisak na Beograd, kako bi „uzeli što više kolača u Birselu“.

- Lobiranje je skupa igračka, a vrlo je poznato da se za angažovanje nekog bivšeg senatora da zastupa vaše stavove mora izdvojiti od 350.000 do 500.000 dolara godišnje, plus plaćeni telefonski računi i službena putovanja. Tako da uopšte ne čudi da su Albanci za usvajanje rezolucije u Odboru američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove dali milion zelenih novčanica - kaže izvor lista "Alo".

Kosovski zvaničnici su još 1999. prvi put javno angažovali lobističku kuću u Americi, a i danas imaju ugovor o zastupanju s njom. Poznate su takođe i bliske veze albanskih lobista sa članovima komiteta Predstavničkog doma i Senata za međunarodne odnose, poput Eliota Engela, Džesi Helmsa, Džozefa Libermana i Bendžamina Gilmana. Kao albanski lobista pominje se i profesor prava na američkom univerzitetu u Vašingtonu Pol Vilijams, koautor kosovskog ustava i jedan od savetnika delegacije kosovskih Albanaca u Rambujeu 1999, kao i Martin Vuljaj, američki advokat i predsednik Albansko-američkog nacionalnog odbora.

Podsetimo, Odbor američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove usvojio je rezoluciju kojom se navodi da za vlasti u Srbiji prioritet treba da bude suđenje odgovornim za smrt braće Bitići, američkih državljana koji su učestovali u sukobima na Kosovu. Usvajanjem rezolucije o ubistvu braće Bitići na Odboru za spoljne poslove u predstavničkom domu otvoren je put za njeno usvajanje pred punim sastavom Kongresa.

- Za Vladu Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, trebalo bi da bude jedan od prioriteta da što pre istraže i krivično gone aktuelne i bivše zvaničnike za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt - navodi se u rezoluciji.

Dodaje se da SAD treba da izdvoje dovoljno sredstava za pomoć i praćenje napora vlade Srbije u istrazi i krivičnom gonjenju odgovornih i da bi napredak u rešavanju ubistva braće Bitići trebalo da ostane jedan od značajnih faktora koji bi odlučivali dalji razvoj odnosa SAD i Srbije.

Diplomata Zoran Milivojević kazao je za „Alo!” da je pitanje braće Bitići dežurna tema u odnosima Srbije i Amerike, a albanski lobi na ovaj način pokušava da ovo pitanje stavi na centralno mesto kako bi parirao aktivnostima Srbije i argumentima koji sada idu u prilog da se pronađe kompromis na Kosovu.

- Pitanje braće Bitići stalno stoji na agendi bilateralnih odnosa između Srbije i SAD i Amerikanci to pitanje potežu u svim razgovorima. Delovanje albanskog lobija samo ubrzava tu temu i sada u ovoj situaciji kada su albanski interesi u Americi pokvareni i kada nova administracija drugačije gleda na Srbiju i na celu kosovsku temu, oni pokušavaju i na taj način da aktivnosti Srbije malo usmere na drugu stranu. Oni pokušavaju da utiču na stav američke administracije da treba uvažavati srpske interese o Kosovu i Metohiju i da to na neki način kvare - kazao je on.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.