KOGA BRE BRIGA ZA NAROD! Politikanstvo i lični interes iznad svega: Opozicioni SALTO MORTALE - egoistično partijsko stanovište srpskih političara!
Foto: Dado Đilas

BEZ IDEOLOGIJE: SMENA OD EVROFANATIKA DO NACIONALISTA

KOGA BRE BRIGA ZA NAROD! Politikanstvo i lični interes iznad svega: Opozicioni SALTO MORTALE - egoistično partijsko stanovište srpskih političara!

Opozicione stranke koje su slavu sticale na politici „i Evropska unija i Kosovo“, praktično su okrenule ćurak i prerasle u gotovo najžešće kritičare vlasti zbog aktivnog zalaganja da se razreši kosovsko pitanje

Objavljeno: 19:48h

Partije građanske i demokratske orijentacije koje su slavu sticale na politici „i EU i KiM“ okrenule ćurak i prerasle u najžešće kritičare vlasti zbog aktivnog zalaganja da se razreši kosovski čvor.

Opozicione stranke koje su slavu sticale na politici „i Evropska unija i Kosovo“, praktično su okrenule ćurak i prerasle u gotovo najžešće kritičare vlasti zbog aktivnog zalaganja da se razreši kosovsko pitanje.

Zaokret u politici tih demokratskih i građanski orijentisanih partija desio se pošto su izgubile vlast što, kako ocenjuju sagovornici Kurira, nedvosmisleno ukazuje da kritike na račun vladajuće strukture i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se protivi zamrznutom konfliktu, služe samo za skupljanje jeftinih političkih poena.

foto: EPA/VASSIL DONEV

Zalagali se za EU

- Veći deo opozicije koji je vodio državu u postoktobarskom periodu do 2012, kada je vlast preuzeo savez sa SNS na čelu, i zalagao se za EU i razrešenje kosovskog čvora, očigledno je spreman da, zarad nekih sitnih poena, napada i iskoristi kompromis koji se očekuje u vezi sa Kosovom. To je egoističko partijsko stanovište - kaže predsednik Transprentnosti Vladimir Goati i dodaje:

- Kompromis je, po mom mišljenju, nužan. A opozicija čeka da tu žabu - neprijatnu stvar u obliku kompromisa o Kosovu - proguta vladajuća garnitura da bi iskoristila trenutak za napad. Umesto da je postignut unutrašnji „sporazum“ svih političkih faktora o rešavanju najtežeg državnog pitanja, opozicija je digla ruke. Nema svoj predlog za KiM, a kritikuje tuđi. Zato je utisak da sve čine zarad politikanstva, odnosno da se odrekla svoje ideologije - evropskih integracija i rešavanja problema Kosova - i nastupa sa nacionalističkih pozicija. Krajnje neiskreno.

foto: Medija centar

Politikolog Boban Stojanović smatra da oslabljena i razjedinjena opozicija pokušava da se nametne biračima.

Preuzeo im politiku

- Aleksandar Vučić je opoziciji „preuzeo“ politiku evropskih integracija i mirnog rešavanja pitanja KiM. U nameri da se vrati u političku arenu, opozicija kritikuje sve odluke vlasti, i dobre i loše. Problem je što nisu konstruktivni, politika im se zasniva na kritici, a zauzvrat ne nude i nemaju nikakav predlog za kompromisno rešenje pitanja Kosova.

Čedomir Jovanović

SA GUSLANJA NA MUZIKU IZ LIFTOVA

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je pitanje Kosova najveći čvor koji naša generacija mora da razreši. On je kazao da to nije problem vlasti već ovog društva koji ne sme biti podeljen između opozicije i vlasti:

- Vlast, naravno, ima najveću odgovornost, ali bi trebalo da ima i moć da se nosi sa tim pitanjima. Naša opozicija ima o Kosovu nacionalističke i, rekao bih, „stare“ stavove. Nema novog pristupa, već se sa guslanja prešlo na muziku iz liftova.

foto: Marina Lopičić

Bonus Video:

Espreso intervju - Nikola Jovanović

(Espreso.co.rs/Kurir/Biljana Bojić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.