HITNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: U poplavama oštećeno 500 domaćinstava!
Foto: Dado Đilas

nezapamćeno nevreme

HITNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: U poplavama oštećeno 500 domaćinstava!

Nezapamćeno nevreme koje je u petak pogodilo prestonicu, donelo poplave i veliku štetu bilo je povod jučerašnje hitne sednice Skupštine grada

Objavljeno: 17:40h

Nezapamćeno nevreme koje je u petak pogodilo prestonicu, donelo poplave i veliku štetu bilo je povod jučerašnje hitne sednice Skupštine grada.

Oko 500 domaćinstava oštećeno je u poplavama, a 1.000 ljudi im svakodnevno pomaže u saniranju problema. Na terenu je i 100 mašina, i to u najugroženijim opštinama - Obrenovcu, Barajevu, Grockoj, Rakovici, Lazarevcu i Čukarici. Na sreću, povređenih i stradalih nije bilo.

Prema rečima gradonačelnika Zorana Radojičića, najvažnija tema sednice kojoj su prisustvovali predsednici najugroženijih opština, predstavnici javnih preduzeća, kao i članovi štaba za vanredne situacije, jeste pomoć stanovništvu.

- Razmatrali smo kako što brže i na najekspeditivniji način da pomognemo. U narednom periodu moramo naći sistemsko rešenje za ove probleme, koji su sada novi. U odnosu na 2014, značajno smo bolje reagovali. Manje su posledice poplava, bez obzira na to što je za kraće vreme palo više kiše nego tada - naveo je Radojičić i dodao da grad ima pomoć Vlade Srbije, kao i da će zajedno rešavati probleme i praviti plan za dalju sanaciju.

Darko Glavaš, v. d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, istakao je da su opštinski štabovi blagovremeno reagovali od momenta.

- Oni su i dalje na terenu. Traje popisivanje štete, a gradska preduzeća rade u pojačanom sastavu kako bismo što pre eliminisali posledice. Zadaci su nam sanacija, uklanjanje leševa životinja, dezinfekcija terena i kompletna sanacija domaćinstava. Ekipe naših preduzeća srediće sve što je neophodno kako bi se što pre život ugroženih građana vratio u normalu - istakao je Glavaš i dodao da ekipe „Beograd puta“ rade na otklanjanju posledica na saobraćajnoj infrastrukturi jer je devet puteva oštećeno, od čega su neki republički.

Pre svega u Grockoj, Obrenovcu i Barajevu, gde je bilo i najviše štete. Zaposleni Zavoda za javno zdravlje otići će sledeće nedelje u ugrožena područja i savetovati građane o postupanju u ovakvim situacijama, dok su ekipe „Gradske čistoće“, „Beogradvoda“ i „Srbijavoda“ sve vreme na terenu - naglasio je Glavaš.

Slobodan Adamović, predsednik opštine Barajevo, pozvao je svoje građane da prijave štetu koju su pretrpeli kako bi komisija mogla odmah da izađe na teren.

- Barajevo je izuzetno oštećeno. Vodeni talas je tako iznenada naišao, da jednostavno nismo stigli da reagujemo. Oko 70 stambenih objekata je stradalo, putna infrastruktura, zgrade opštine i direkcije. Uspeli smo dosta toga da raščistimo - kazao je on.

Bonus Video:

Espreso intervju - Nikola Jovanović

(Espreso.co.rs/Alo!)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.