DOLAZI NAM PUTIN: Isplivao tačan DATUM posete i veoma je simboličan!
Foto: fonet

dolazi na jesen!

DOLAZI NAM PUTIN: Isplivao tačan DATUM posete i veoma je simboličan!

Predsednik Rusije na jesen u Srbiji, u planu parada povodom oslobođenja Beograda u velikom ratu

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin doći će ponovo u Srbiju 1. novembra, na dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu - saznaju "Novosti".

Povodom 100 godina od završetka Velikog rata trebalo bi da bude upriličena velika vojna parada, kojoj će prisustvovati i šef ruske države.

Prema našim informacijama, sa Putinom bi u Srbiju mogla da stigne i ruska donacija u vidu 30 modernizovanih borbenih vozila BRDM-2 i isto toliko savremenih tenkova T-72. Isporuka ove vojne tehnike dogovorena je 2016.

godine, u okviru vojno-tehničke saradnje dveju država. U istom paketu bilo je i šest lovačkih aviona "mig 29", koji su isporučeni ove jeseni.

To će biti treći susret Vučića i Putina u nepunih godinu dana, a 13. ukupno. Srpski predsednik bio je gost šefa Kremlja u decembru prošle, a zatim i u maju ove godine, kada je u Moskvi uz izraelskog premijera Benjamina Netanijahua bio jedini strani državnik koji je prisustvovao paradi na Dan pobede nad fašizmom i učestvovao u maršu Besmrtnog puka.

Vučić je tada pozvao Putina da ponovo poseti Beograd u godini kada se obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije i vek od završetka Prvog svetskog rata, u koji je Rusija, iako za to nije bila spremna, ušla kako bi podržala Srbiju.

Putinova poseta mogla bi da "padne" baš u momentima kada se bude raspetljavao kosovski čvor, a Beograd računa na rusku podršku. Iz Moskve su dosad stalno stizali signali da poštuju naš teritorijalni integritet i suverenitet, da će podržati rešenje sa kojim se saglasi Srbija i da su spremni da se, na naš poziv, ako treba i direktno uključe u dijalog.

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin sastao se u petak sa predsednikom Vučićem i preneo mu poruku Putina da prihvata poziv da poseti Srbiju. Čepurin je zahvalio Vučiću na visokom nivou bilateralnih odnosa i rekao da je poseta ruskog predsednika izraz želje i namere Moskve da radi na produbljivanju saradnje dveju zemalja.

Iz Predsedništva je saopšteno da se očekuje da tokom posete ruskog predsednika bude potpisano više sporazuma. Vučić je rekao da je poseta Putina velika čast za Srbiju i potvrda tradicionalnih prijateljskih srpsko-ruskih veza.

Putin je, inače, 2014. prisustvovao vojnoj paradi povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

UZ KOMPROMIS I DOSTOJANSTVO

Predsednik Vučić i ambasador Čepurin razgovarali su o regionalnoj situaciji, posebno o stanju dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da je Srbija otvorena za razgovor i spremna na stvarni kompromis, ali uz očuvanje dostojanstva i vitalnih interesa srpske države i naroda.

Čepurin je zahvalio Vučiću na organizaciji koncerta ansambla "Aleksandrov" i preneo da su članovi ansambla oduševljeni pažnjom u Srbiji.

On je čestitao Vučiću na ponovnom otvaranju Narodnog muzeja, a predsednik je uzvratio pohvalama za dobru organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.