DAČIĆ: Još jedna zemlja je povukla priznanje, neću reći koja, neka Pacoli traži
Foto: Dragana Udovičić

šef diplomatije srbije

DAČIĆ: Još jedna zemlja je povukla priznanje, neću reći koja, neka Pacoli traži

Dačić kaže da je “obišao pola sveta” i da se u mnogim zemljama čude, ne mogu da nađu papire, i ne znaju ko je, kada i zašto priznao Kosovo

Objavljeno: 14:44h

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je 27. juna i-mejlom dobio notu jedne države da povlači priznanje nezavisnosti Kosova, ali da neće reći o kojoj je zemlji reč dok zvanična nota ne dođe u najbližu srpsku ambasadu.

Dačić je pokazao papir za koji tvrdi da je nota jedne države, koju je dobio i-mejlom 27. juna, u kojem se navodi da ta zemlja povlači priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

- Neću reći koja je zemlja povukla, neka do ponedeljka (vlasti u Prištini) pokušaju da je nađu - rekao je Dačić i obećao da će reći o kojoj se zemlji radi kada zvanična nota dođe u najbližu ambasadu Srbije, što se očekuje u ponedeljak ili utorak.

Ministar je rekao da zemlje koje povlače priznanje nezavisnosti Kosova trpe velike pritiske i da gde god da ide, idu i predstavnici vlasti u Prištini. Zato je ministru spoljnih poslova Kosovu Bedžetu Pacoliju poručio da u naredna dva-tri dana pokuša da sazna koja je to zemlja povukla priznanje.

- Mislio sam da sačekam dva, tri povlačenja priznanja, pa da objavimo đuture (…) Evo još jednom pokazaću notu, a zemlja nije iz Afrike da bi Pacoli prešao na drugi kontinent - rekao je Dačić, precizirajući da je reč o zemlji koja ima pet puta veću površinu od Srbije.

Dačić je rekao i da u diplomatskim odnosima postoje note kao način komunikacije, i da je ovo šesta notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova koju je Srbija dobila.

- Ja bih molio neka oni pokažu drugačije note ako ih imaju, koje su validne. Svako može da napiše pismo (…) Ja ne tvitujem, ja vam pokazujem papire. Neka pokaže Pacoli - poručio je ministar.

Dačić kaže da je “obišao pola sveta” i da se u mnogim zemljama čude, ne mogu da nađu papire, i ne znaju ko je, kada i zašto priznao Kosovo.

Dačić je pokazao i mapu sveta na kojoj se, kako kaže, vidi da najveće i najjače države, ne računajući zapadne, nisu priznale Kosovo.

Objasnio je i da je broj zemalja koje nisu priznale Kosovo važan, jer Priština ima ambiciju da postane članica UN o čemu se odlučuje glasanjem u Generalnoj skupštini, iako Rusija kasnije može da uloži veto na tu odluku u Savetu bezbednosti.

Nauru je, dodao je Dačić, mala ostrvska država sa 15.000 stanovnika, ali u UN ima isti glas kao Kina. Pritom je reč o državi koja je priznala nezavisnost Kosova, ali i Abhazije i Južne Osetije.

Bonus Video:

Espreso intervju - Zoran Đorđević

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.