DRECUN ZA ESPRESO: Zabrana upućena ministru Vulinu je osveta Prištine za njegove snažne izjave i osude nasilja koje se dešava Srbima na KiM-u!
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Google maps

Kosovo i Metohija

DRECUN ZA ESPRESO: Zabrana upućena ministru Vulinu je osveta Prištine za njegove snažne izjave i osude nasilja koje se dešava Srbima na KiM-u!

On je rekao da je to selektivno postupanje po osnovu Sporazuma o poseti zvaničnika, te da je takvo ponašanje neprihvatljivo

Objavljeno: 13:22h

Srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu zabranjeno je da učestvuje na obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu. Tu informaciju potvrdio je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Na pitanje u vezi sa srpskim zvaničnicima koji su tražili dozvolu za ulazak na Kosovo i Metohiju, Pacoli je rekao da je samo ministru Vulinu zabranjen ulazak, ali nije rekao šta je razlog odbijanja Vulinovog zahteva.

Tim povodom kontaktirali smo sa predsednikom skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovanom Drecunom, koji je za "Espreso" rekao da ni njemu nije poznat razlog ove zabrane, te kako je selektivno postupanje u posetama srpskih zvaničnika neprihvatljivo.

- To je selektivno postupanje, po osnovu Sporazuma o poseti zvaničnika. Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Oni ne treba da zabranjuju našim zvaničnicima da odlaze na Kosovo i Metohiju. To svakako nije doprinos procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, već ga destabilizuje i urušava. Priština konstantno primenjuje tu praksu i ona procenjuje ko joj odgovara, a ko ne na Kosovu i Metohiji. To za nas, naravno, nije prihvatljivo - rekao je Drecun za "Espreso".

Na pitanje, da li misli da je ova zabrana upućena ministru odbrane Aleksandru Vulinu, još jedna od provokacija Prištine, o čemu se od jutros spekuliše u medijima, Drecun je rekao kako se verovatno radi o osveti.

- Mislim da je to, verovatno, neka osveta Prištine za snažne izjave i osude koje Vulin upućuje zbog incidenata i nasilja koje se dešava Srbima na Kosovu i Metohiji - rekao je predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju za "Espreso".

Podsetimo, poseta ministra Vulina najavljena je u skladu sa ustaljenim procedurama i njeno onemogućenje jeste najgrublje kršenje Sporazuma o posetama zvaničnika, čiji je garant upravo Evropska unija, naglašeno je sinoć iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ministar odbrane rekao je da će ovim povodom da održi hitne kosnultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a o sadržini tog razgovora, kako je rekao, javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Bonus Video:

Espreso intervju - Zoran Đorđević

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.