Vučković (DS): Kada uporedimo broj poglavlja koje je otvorila Crna Gora, a koje Srbija,  rezultatom ne možemo biti zadovoljni!
Foto: Marina Lopičić

eu - srbija

Vučković (DS): Kada uporedimo broj poglavlja koje je otvorila Crna Gora, a koje Srbija, rezultatom ne možemo biti zadovoljni!

Vučković je rekla da je Evropski savet naglasio i da Srbija mora postepeno da usklađuje svoju spoljnu politiku sa evropskom

Objavljeno:

Poslanica DS Nataša Vučković izjavila je danas da je ta stranka zadovoljna što je EU potvrdila spremnost da nastavi i ojača podršku procesu proširenja na Zapadnom Balkanu, samim tim i Srbiji, ali je s druge strane nezadovoljna zato što taj proces, kako kaže, teče isuviše sporo.

U prilog tome Vučković je kazala da je Srbija otvorila samo 14 od 35 poglavlja.

- Kada uporedimo taj broj sa brojem poglavlja koje je otvorila Crna Gora sigurno je da ne možemo biti zadovoljni rezultatima - rekla je ona.

Pored vladavine prava i slobode medija od kojih zavisi napredak u daljem pridruživanju EU, sada se u zaključcima Evropskog saveta, prema rečima Vučković, prvi put naglšavaju i neke nove tačke poput tendencije bojkota parlamenta kao institucije.

Jasno se, kaže, govori o tome da se mora poboljšati kvalitet zakonodavnog procesa i kvalitet donošenja zakona, kao i da se moraju ojačati demokratske institucije i položaj parlamenta koji kontroliše izvršnu vlast.

Vučković je rekla da je Evropski savet naglasio i da Srbija mora postepeno da usklađuje svoju spoljnu politiku sa evropskom, te da mora zaustaviti opadajući trend, te u tom smislu najavila da će DS u narednom periodu postaviti određena pitanja.

Demokrate će, dodaje ona, insistirati da se u parlamentu održi rasprava o rezultatima u procesu pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Bonus Video:

Espreso intervju - Zoran Đorđević

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.