Haška tužiteljka se žali na odluku da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji
Foto: Fonet

međunarodni sud u hagu

Haška tužiteljka se žali na odluku da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja

Objavljeno: 14:56h

Međunarodni sud u Hagu odlučio je da ustupi Srbiji proces protiv zvaničnika Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete, koje je Haški tribunal optužio za nepoštovanje suda, saopšteno je danas iz Haga.

Odluku da se Jojiću i Radeti sudi pred sudom u Beogradu, a ne u Hagu, doneo Ajdin Akaj (Aydin Akay), sudija Rezidualnog mehanizma, pravnog naslednika Tribunala.

Sudija Akaj ponovo je, u ime Mehanizma, izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete. Istovremeno, nalog za hapšenje koji je za njima izdao Tribunal, koji više ne postoji, povučen je.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

S proleća 2016. godine, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je, međutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice".

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam.

Tužiteljka Dajana Elis (Diana Ellis) oštro se protivila ustupanju tog procesa Srbiji.

Bonus Video:

Espreso intervju - Zoran Đorđević

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.