KO SU BABE, A KO ŽABE, KO JE VJERA, A KO NEVJERA? Tadić protiv ujedinjenja OPOZICIJE, a evo šta kažu drugi opozicionari!
Foto: Filip Plavčić, Beta, Fonet, Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Profimedia

da li će se složiti?

KO SU BABE, A KO ŽABE, KO JE VJERA, A KO NEVJERA? Tadić protiv ujedinjenja OPOZICIJE, a evo šta kažu drugi opozicionari!

Borko Stefanović je rekao svima da ostave sujetu po strani

Objavljeno:

Izjava lidera SDS Borisa Tadića da opozicija ne treba da ide u Savez, jer niko neće glasati za "babe i žabe" izazvala je oštru polemiku među opozicionim strankama, a Borko Stefanović odgovorio je celoj opoziciji da "ostave sujetu po strani".

Dok razgovori o ujedinjenju opozicije uveliko traju, predsednik SDS Boris Tadić uneo je pravu pometnju predloživši da opozicione stranke ne prave jedinstven savez, već da se ide u dva bloka! Tadić je izrazio sumnju u ujedinjenje celokupne opozicije u Savez za Srbiju i ocenio da bi opozicija imala veće šanse ukoliko bi se formirala dva bloka - proevropski i onaj koji bi okupio stranke i pokrete sa jasnim antievropskim i tradicionalističkim konceptom.

- Mišljenja sam da je mnogo bolje da dva jasno diferencirana bloka naprave dogovor o ključnim pitanjima poput izbornih i medijskih uslova, umesto da se u jednu korpu stavljaju babe i žabe. Ko će glasati za korpu baba i žaba - rekao je Tadić.

Međutim, sa ovom izjavom se ne slažu pojedini političari iz opozicionog bloka.

foto: Fonet

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je za "Espreso" da smatra da je ujedinjenje opozicije neophodno i da ono treba da se desi baš kao i 2000. godine.

- Važno je da znamo šta je preče, pobeda nad Vučićevim autokratskim i antidemokratskim, pseudonacionalnim režimom, ili borba za mesto lidera opozicije. U ovom času ne treba insistirati na ideološkom čistunstvu pro i anti EU politika. Prava opozicija, a to je ona koja sa režimom sadašnjim ne sarađuje ni na jednoj ravni, ima mnogo toga zajedničkog, pa na sličnostima treba insistirati i njih negovati. Razumem gospodina Tadića koji bi želeo da ima jasnu ideološku platformu opozicije. Možda kao majka razmišljam drugačije i stranke posmatram kao različitu decu, ali decu koju ipak treba okupiti i usmeriti. Biće vremena za pokazivanje različitosti. U vreme potopa su i fazan i lisica na istom deblu, pa mogu "babe i žabe" da se ujedine protiv ovog zla - rekla je Rašković Ivić.

foto: Natalija Atanacković

Poslanica Marinika Tepić kaže za "Espreso" da smatra da naravno nije vreme za podele i da "samo ujedinjeni dobijamo politički rat sa diktatorom i njegovom klikom".

- A i s te preke političke strane imate takođe skupinu oko Vučića više partija i udruženja, jedva se doduše koprcaju da ih ne sažvaće, a i njemu igra je sva vlast njegova, a obaveze se dele, ono, što je moje - to je moje, što je tvoje - to je naše. Što se baba i žaba tiče, utisak mi je da su smatranja o više opozicionih saveza počeli da iznose oni koji nisu pozvani u budući Savez za promene ili bar ne u ovom trenutku, te da su takvi komentari više odraz tog ostavjanja po strani, nego političke odgovornosti pred ciljem kojim svi iz opozicije težimo. Ostajem pri nadi, a vreme će pokazati, iako je ono počelo da ističe 'juče', da će svi odgovorni opozicioni političari, partije, udruženja, pojedinci biti zajedno u sledećim izborima - rekla je Tepić.

foto: Fonet

Lider DSS Miloš Jovanović kaže da je najbolje da se opozicija ujedini u jednu kolonu ako se nađe zajednički imenitelj.

- Ja ne znam šta je on mislio, ali imam dokaz da ovi građani umeju da glasaju za babe i žabe, a to je Vučićeva koalicija. Ako su negde babe i žabe, onda je to u Srpskoj naprednoj stranci. gde imate i Zoranu Mihajlović, Aleksandra Vulina, tako da ne znam na šta je Tadić mislio, ali nisam siguran da se neće glasati za babe i žabe, jer imam dokaz da se glasa za babe i žabe bez ikakvog problema uz političku komunikaciju, uz medije, uz određeni talenat, ako mogu tako da se izrazim, očigledno sve prolazi. Što je nažalost, takođe, pokazatelj loše strane. Ako se nađe zajednički imenitelj bolje je da se ide u jednoj koloni, a da li se zajednički imenitelj može naći to je drugo pitanje - rekao je Jovanović.

foto: Marina Lopičić

Borko Stefanović kaže za "Espreso" da ne misli da je Tadić protiv ujedinjenja opozicije, i da je i njemu mesto u Savezu za Srbiju.

- Razlika je samo u tome što ja ne mislim da razlike među strankama opozicije po pitanju EU ne znače ništa narodu kada nas ova vlast vodi u dalje siromaštvo i propadanje. Razlike u programima i ideologiji će biti na dnevnom redu nakon promene vlast i nakon što prelazna Vlada uvede red i zakon u Srbiju i omogući fer izbore, što je sad misaona imenica. Misliti da je EU tema danas u Srbiji je kao da se misli da su zakoni i pravila bilo kakva brana za ovu vlast. A, što se tiče narodne izreke o "babama i žabama", mislim da "baba i žaba" najviše ima u vladajućoj koaliciji pa i u samoj SNS. Svima sam u opoziciji rekao da treba da ostave sujetu po strani - rekao je Stefanović za "Espreso".

Bonus video:

Zoran Đorđević, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.