DA LI JE LIBERIJA POVUKLA PRIZNANJE KOSOVA ILI NE? Dačićevu izjavu demantovali Eliot Engel i Pacoli! Kažu da je ovo lažna srpska propaganda!
Foto: Beta Armenija Zajmi Besevic, Zorana Jevtić, Google Earth

Kosovo i Metohija

DA LI JE LIBERIJA POVUKLA PRIZNANJE KOSOVA ILI NE? Dačićevu izjavu demantovali Eliot Engel i Pacoli! Kažu da je ovo lažna srpska propaganda!

Prema saopštenju ministra Dačića, Burundi je takođe jedna od zemalja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Objavljeno:

U javnosti se u poslednjih nekoliko dana pojavila informacija da je Liberija povukla priznanje Kosova, a to je doslovno potvrdio za medije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Međutim, samo nekoliko dana od "velikog povlačenja priznanja", pojavio se demanti, i to, ni manje ni više, nego od Vlade ove afričke zemlje. A onda su usledile izjave ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, ali i člana Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Eliot Engel, koje takođe demantuju izjavu ministra Dačića.

Naime, Pacoli je u Briselu reagovao na ove izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, govoreći kako ovi navodi nisu istiniti, te kako su lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa Kosovu zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Dodao je još i kako nijedna od četiri zemlje, koje je ministar Dačić naveo u poslednje vreme, nije povukla priznanje Kosova.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova rekli su da "ova izjava predstavlja ubedljiv dokaz za lažne vesti i - ljute srpske propagande protiv Kosova, što je dokazano sa državama Gvinejom Bisao, Ganom i drugim zemljama".

Ovim povodom u medijima se oglasio i član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Eliot Engel ocenjujući da su tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova potpuno netačne i "zavaravajuće" i da bi Srbija trebalo da se odrekne takve politike, jer je nezavisnost Kosova nepovratna.

U navodu se takođe nalazi kako je istog dana kada je ministar Dačić predstavio dokument u kojem se tvrdi da je Liberija povukla priznanje nezavisnosti Kosova, liberijska vlada putem zvanične medijske izjave - odbacila izveštaje u nekim međunarodnim i društvenim medijima o ukidanju diplomatskih odnosa sa Kosovom.

foto: Preentscreen/Goverment of the Republic of Liberia

- Liberija je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale suverenitet Kosova 30. maja 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti i ostaje posvećena Zajedničkoj deklaraciji o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Obe zemlje nastavljaju da uživaju uzajamno poverenje i prijateljstvo - navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Liberije.

Da podsetimo, ministar Ivica Dačić nedavno je za medije rekao kako je država Liberija povukla priznanje Kosova. Osim Liberije pominje se još nekoliko zemalja, poput Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineje Bisao..

- Barem desetak država trenutno vaga stav o KiM. Mnogo je zemalja priznalo Kosovo ne raspolažući pravim informacijama, i sada, kad vide kako zaista stoje stvari, preispituju odluke. Zato imamo razloga da verujemo da će broj priznavanja pasti ispod 100, a tada tzv. Kosovo može samo da sanja da će postati deo međunarodnih organizacija - rekao je Dačić.

Prema saopštenju ministra Dačića, Burundi je takođe jedna od zemalja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

- Potpisali smo nekoliko sporazuma i u pripremi je još desetak sporazuma koje treba da potpišemo. Napravićemo plan međusobne saradnje od oblasti političkih konsultacija do ekonomske saradnje, stipendija za školovanje studenata, vojne saradnje, policijske i drugo - rekao je Dačić.

Ovim povodom kontaktirali smo sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, kako bismo saznali odakle je potekla vest o povlačenju priznanja Kosova, koju je ministar Ivica Dačić izneo u javnost, i šta je istina u vezi sa priznavanjem i povlačenjem priznanja Kosova, međutim, do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili.

Bonus Video:

Espreso intervju - Zoran Đorđević

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.