Nastavak dijaloga Beograda i Prištine posle 3 meseca! ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA I TAČIJA, evo šta je dogovoreno! (FOTO)
Foto: Fonet

briselski dijalog

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine posle 3 meseca! ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA I TAČIJA, evo šta je dogovoreno! (FOTO)

U Briselu je oko 16.30 sati počeo trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija sa visokom predstavnicom EU i posrednicom u dijalogu Beograda i Prištine, Federikom Mogerini

Objavljeno: 20:16h

Ovom sastanku su prethodili bilaterlani susreti Mogerini sa Vučićem, a zatim i sa Tačijem, koji su potrajali po oko 45 minuta.

Vučić je nakon završetka razgovora istakao da je tokom višesatnih pregovora postignuto nekoliko važnih stvari za Srbe na Kosovu i Metohiji.

- Dogovoreno je da sve mora da se rešava u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednost i sigurnost građana. To je veoma važna poruka za sve građane Srbije, koji postavljaju pitanja na koja nemam odgovor. Jer postavilo bi se pitanje šta ako neko tokom leta zauzima sever Kosova, šta bi tu bio naš odgovor? Da li bi naš odgovor bio vojni, ili da imamo još jednu "Oluju" ili "Bljesak" kao što smo imali nekada - istakao je on.

Posrednica u dijalogu je ranije saopštila da će ova predsednička runda dijaloga obeležiti početak “intenzivne faze” razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kako je rečeno u saopštenju, visoka predstavnica EU će zajedno sa dvojicom predsednika razmotriti postojeće sporazume, informisati oko onog šta je do sada postignuto i razgovarati o novim koracima.

Tači, Vučić i Mogerini
Tači, Vučić i Mogerini foto: Fonet

Vučić je u Brisel otišao bez puno optimizma, jer su nastavku dijaloga prethodile brojne provokacije Prištine, pa i izjava Hašima Tačija da će se danas u sedištu EU razgovarati o granicama, ali i druge izjave koje su dovodile u pitanje teritorijalni integritet Srbije.

Pored predsednika Srbije, u delegaciji su i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Kako je ranije najavljeno, biće reči o svemu onome što je do sada dogovoreno, ali i o budućnosti dijaloga, mada se ovih dana u medijima pominjalo da bi "na stolu" mogao da bude i pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom, energetika, ZSO, a pre neki dan Tači je govorio i o tome da će biti reči i o - granicama.

Inače, dijalog Beograda i Prištine prekinut je nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitorvici od strane specijalnih jedinica kosovske policije ROSU.

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da današnji sastanak u Briselu označava početak poslednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

- Želim da se zahvalim EU na ulozi lidera u ovom procesu, ali i podršci SAD - rekao je Tači novinarima pred početak sastanka sa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Tači smatra da je pred njima težak proces koji je neophodan u cilju postizanja dogovora o normalizaciji odnosa dve strane.

- Period zamrznutog konflikta, ukoliko ne postignemo dogovor, može da ima nepovratne posledice na budućnost - kaže on.

Nešto ranije danas, Tači je naveo da bi konačan dogovor između Beograda i Prištine trebalo da bude postignut najkasnije do kraja marta sledeće godine.

Tači je to rekao za "Dojče vele" (DW) neposredno pred sastanak sa delegacijom Srbije, u okviru nastavka političkog dijaloga na najvišem nivou.

On je takođe poručio da se platforma Prištine u novoj fazi pregovora o sveobuhvatnom rešenju za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne zasniva na podeli, niti na razmeni teritorija.

Normalizacija odnosa je "jedini siguran put" i treba da se zasniva, istakao je Tači, na priznanju nezavisnosti Kosova i punom poštovanju prava Srba.

Tači je ponovio da će Zajednica srpski opština (ZSO) biti formirana po "Ustavu Kosova", bez izvršnih ovlašćenja.

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.