PITALI SMO POLITIČARE DA LI ĆE PRAJD POSTATI TURISTIČKA ATRAKCIJA: Njihovi odgovori su podeljeni, a neki će vas posebno iznenaditi!
Foto: Filip Plavčić, Dragana Udovičić, Nebojša Mandić, Zorana Jevtić

u susret prajdu

PITALI SMO POLITIČARE DA LI ĆE PRAJD POSTATI TURISTIČKA ATRAKCIJA: Njihovi odgovori su podeljeni, a neki će vas posebno iznenaditi!

Prva Parada ponosa u Beogradu održana je 10. oktobra 2010.

Objavljeno: 22:03h

Prva Parada ponosa u Beogradu održana je 10. oktobra 2010. godine. Od tada svake godine svedočimo ovoj paradnoj šetnji, a sledeća je zakazana za subotu, 23. juna.

U mnogim zemljama sveta, koje imaju dužu tradiciju ovog događaja, ona je postala čak i turistička atrakcija. Da li bi u Srbiji ona mogla da zadobije isti taj status, pitali smo srpske političare, a evo šta su oni rekli na tu temu za "Espreso".

Ana Stevanović, poslanica pokreta DJB
Ana Stevanović, poslanica pokreta DJB foto: Espreso

Poslanica pokreta Dosta je bilo, Ana Stevanović rekla je da je bitno pre nego što počnemo da govorimo o Prajdu u kontekstu turističke aktivnosti, delovati i na svest građana, kako bi brojne različitosti među ljudima prestale da budu razlog podele, mržnje, a naročito nasilja.

- Što se pokreta DJB tiče, za nas su ljudska prava neprikosnovena. Zabrinjava nas činjenica da se stanje ljudskih prava u našoj zemlji već godinama pogoršava i da dolazi do suspenzije prava, konstantne politizacije pravosuđa i pritiska na sudije i tužioce. U takvom svetlu se donose zakoni po meri vladajuće većine, a ne u interesu građana Srbije, uključujući i pripadnike LGBT populacije - rekla je Stevanović za "Espreso".

Đorđo Žujović, član predsedništva Liberalne demokratkse partije
Đorđo Žujović, član predsedništva Liberalne demokratkse partije foto: Filip Plavčić

Član Predsedništva Liberalno demokratske partije, Đorđo Žujović naglašava kako je Prajd poslednjih godina postao jedna vrsta događaja koji nadilazi samu šetnju, kao i sve one tenzije koje se stvaraju oko toga. On je dodao još i kako je pređen dug put od fizičkog napadanja učesnika, preko poličijske zaštite i pretnje nasiljem do jednog događaja koji je postao usko vezan za LGBT zajednicu u Srbiji, te njihove napore da učine svoje probleme vidljivim, te da zaštite sve ugrožene manjinske grupe.

- Nadam se da je to korak ka jednoj manifestaciji, po ugledu na druge zemlje, gde je to postalo sasvim normalno i gde to prelazi u turističku ponudu jednog grada ili oblasti, i gde neće biti potrebno da policajci u stopu prate sve one koji promovišu slobodu, pravo na ljubav i drugačiji pogled na svet. Imamo bezbroj takvih primera u svetu, i nema razloga da Beograd zaostaje u jednom takvom pitanju, jer se duh grada upravo čuva u otvorenom pogledu na svet, različitostima i negovanju onih koji se bore za svoje pravo po cenu javne diskreditacije u društvu, i dobro je da smo u ovom vremenu makar nekoliko koraka napred u odnosu na prošlost - rekao je Đorđo Žujović za "Espreso".

Marinika Tepić, poslanica Nove stranke
Marinika Tepić, poslanica Nove stranke foto: Natalija Atanacković

Narodna poslanica Nove stranke, Marinika Tepić na pitanje "Espresa" da li bi Prajd mogao da postane turistička atrakcija rekla je "kako za koga" i dodala kako trenutna Vlada u Prajdu vidi "vašarsku" priliku da se slika.

- Ranije Vlade su se sa akterima ovdašnje Vlade borile, često i do batina i krvi učesnika Prajda, da on bude pitanje jednakosti svih građana i kada nisu isti, ali moraju biti jednaku u pravima i pred zakono, dakle poštujući osnovna ljudska prava. Naravno, dodatni problem je evo već unapred strepnja šta li će tog dana smisliti čovek koga potpisuju kao predsednika države da bi skrenuo pažnju na sebe, da bi i tog dana neki njegov spin bio "vest dana", ne propuštajući nijednu priliku da poklopi svaki događaj u kome on nije glavna zvezda. Jedino je dobra okolnost što su članovi porodice Vučić na Mundijalu u Rusiji, pa neće strikani i prijatelji provocirati Žandarmeriju i praviti incidente da bi ih izvlačili iz huliganskih sačekuša za Prajdovce - objasnila je Marinika Tepić za "Espreso".

Marijan Rističević, predsednik Narodne seljačke stranke
Marijan Rističević, predsednik Narodne seljačke stranke foto: Filip Plavčić

Marijan Rističević predsednik Narodne seljačke stranke izjasnio se kao protivnik gej, ali i svake hetero parade kojom se, kako je rekao, ističe lični intimni život, a onda od njega pravi propaganda.

- Ne verujem da će to postati turistička atrakcija, ali njihova interna atrakcija zatvorenog tipa svakako jeste. Mnogi od njih lepo žive tokom cele godine od propagande u vezi gej parade. Eto, ja sam na sreću, što naš narod kaže, zaostao za tim modernim trendovima i atrakcijama - zaključio je Rističević za "Espreso".

Bonus Video:

Espreso intervju - Milovan Drecun

J.K.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.